EVGA

why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update

Author
upnatom
New Member
  • Total Posts : 1
  • Reward points : 0
  • Joined: 2019/05/12 04:14:41
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2019/08/02 12:42:13 (permalink)
i have all the setting for this to happen checked correctly. I dont have fast boot enabled . i always have to start the app manually every boot. im runnning  Windows 10 Version 1903 but since the last update for percision x1 it has stopped booting up on start up for me

Attached Image(s)

#1

23 Replies Related Threads

    bcavnaugh
    The Crunchinator
    • Total Posts : 38346
    • Reward points : 0
    • Joined: 2012/09/18 17:31:18
    • Location: USA Affiliate E5L3CTGE12 Associate 9E88QK5L7811G3H
    • Status: offline
    • Ribbons : 276
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/02 12:54:48 (permalink)
    Welcome to the Forum
    Maybe you need to Complete a PX1 Clean Up.
    https://forums.evga.com/FindPost/2947719 & https://forums.evga.com/FindPost/2947737

    Affiliate Code: E5L3CTGE12 & Associate Code: 9E88QK5L7811G3H


     
    #2
    Latharion
    Superclocked Member
    • Total Posts : 228
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/10/02 01:01:40
    • Status: offline
    • Ribbons : 3
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/03 14:08:59 (permalink)
    I am encountering the same issue as the OP.  I followed the procedures suggested by bcacvnaugh but the results were the same.  The PrecisionX1 ver 1.0.4.8.0 does not properly implement the "Start With OS" setting, at least on some systems.  It does properly implement the "Start Minimized" setting.  This is happening in both Windows 7 and Windows 10.
     
    To be clear, I tried this multiple times.  I followed the "clean PrecisionX1" procedures outlined above, using the following order...
     
    Uninstall Precision X1 >  use the "clean PrecisionX1" procedure > reboot > install Precision X1 (ver. 1.0.4.8.0) > ensure that the "Start with OS" setting is marked as "on" > reboot.
     
    This seems to be a simple programming bug.  It is annoying and I hope someone from EVGA reads this and informs the programmers.

    Intel i7 9800X 3.80Ghz (OC to 4.70 Ghz)
    32Gb Gskill Ripjaws (F4-3200C16D-16GVKB) In quad channel running at 3200MHz (XMP enabled)
    EVGA RTX 2070 Super FTW3 Ultra Gaming (with Hydro Copper waterblock)
    EVGA x299 Dark motherboard
    Corsair 5000D Airflow case
    Custom watercooling loop
    Creative X-fi Titanium Soundcard
    2x Samsung 970 Evo NVMe
    1x Professional brand 1TB SSD (Microcenter brand)
    Corsair 850 HXi PS
     
     

    #3
    Cool GTX
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 27323
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/12/12 14:22:25
    • Location: Folding for the Greater Good
    • Status: online
    • Ribbons : 119
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/03 16:02:07 (permalink)
    Latharion
    I am encountering the same issue as the OP.  I followed the procedures suggested by bcacvnaugh but the results were the same.  The PrecisionX1 ver 1.0.4.8.0 does not properly implement the "Start With OS" setting, at least on some systems.  It does properly implement the "Start Minimized" setting.  This is happening in both Windows 7 and Windows 10.
     
    To be clear, I tried this multiple times.  I followed the "clean PrecisionX1" procedures outlined above, using the following order...
     
    Uninstall Precision X1 >  use the "clean PrecisionX1" procedure > reboot > install Precision X1 (ver. 1.0.4.8.0) > ensure that the "Start with OS" setting is marked as "on" > reboot.
     
    This seems to be a simple programming bug.  It is annoying and I hope someone from EVGA reads this and informs the programmers.



    Is apply Previous setting on Reboot also checked ?

    RTX Project EVGA X99 FTWK 2xEVGA2080Ti EVGA1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified 3-GPU Water cooled 1600P2 AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P Thank you for your support I am a Volunteer Moderator - not an EVGA employee
    #4
    bdary
    Omnipotent Enthusiast
    • Total Posts : 9584
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/04/25 14:08:16
    • Location: Florida
    • Status: offline
    • Ribbons : 99
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/03 16:10:20 (permalink)
    When you toggled the start with os setting & apply previous settings on load, did you click apply and then click save to a profile?



     
     
     
    #5
    Latharion
    Superclocked Member
    • Total Posts : 228
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/10/02 01:01:40
    • Status: offline
    • Ribbons : 3
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/03 17:20:43 (permalink)
    @Cool GTX  No.  "Apply Previous settings settings on lodad" is not selected (and never was). 
     
    @bdary I never mentioned "Apply previous settings on load", and that particular setting was never selected.  Also, I did click "Apply" after selecting "Start with OS". 
     
    In order to maintain a reliable boot environment, I always have PrecisionX1 start in it's default config, then I select the profile I want (usually "0"), click "Load" then "Apply"

    Intel i7 9800X 3.80Ghz (OC to 4.70 Ghz)
    32Gb Gskill Ripjaws (F4-3200C16D-16GVKB) In quad channel running at 3200MHz (XMP enabled)
    EVGA RTX 2070 Super FTW3 Ultra Gaming (with Hydro Copper waterblock)
    EVGA x299 Dark motherboard
    Corsair 5000D Airflow case
    Custom watercooling loop
    Creative X-fi Titanium Soundcard
    2x Samsung 970 Evo NVMe
    1x Professional brand 1TB SSD (Microcenter brand)
    Corsair 850 HXi PS
     
     

    #6
    imrichar
    New Member
    • Total Posts : 1
    • Reward points : 0
    • Joined: 2014/03/11 15:49:52
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/04 09:26:09 (permalink)
    Running into the exact same issue, been using the software since March without issue and this first cropped up for me with 0.4.4.0, 0.4.8.0 did not resolve.
    #7
    ElliottSmith
    New Member
    • Total Posts : 25
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/02/21 07:18:14
    • Location: Chicago, IL
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/06 04:58:14 (permalink)
    I am having this issue right now as well.  Found this thread as I was trying to solve it.
     
    Edit:  Ahaha, the rig in my signature on this forum, wow, that is old.  Rocking a GTX 460 back then, hehe.

    EVGA X58 SLI LE (141-BL-E757-TR)
    Intel Core i7-930 Bloomfield 2.8GHz @ 4.0GHZ (20 x 200)
    CoolerMaster V8 120mm Rifle CPU Cooler
    Mushkin Enhanced Redline 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600MHz (6-8-6-24-1T)
    EVGA GeForce GTX 460 1024MB (01G-P3-1370-TR) @ 850/1700/2000
    Western Digital Caviar Blue 1TB 7200 RPM 32MB Cache
    Samsung 18X DVD±R DVD Burner
    Rosewill 550W ATX12V
    Antec Twelve Hundred ATX Full Tower

    #8
    bcavnaugh
    The Crunchinator
    • Total Posts : 38346
    • Reward points : 0
    • Joined: 2012/09/18 17:31:18
    • Location: USA Affiliate E5L3CTGE12 Associate 9E88QK5L7811G3H
    • Status: offline
    • Ribbons : 276
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/06 05:58:27 (permalink)
    imrichar
    Running into the exact same issue, been using the software since March without issue and this first cropped up for me with 0.4.4.0, 0.4.8.0 did not resolve.


    Welcome to the Forum
    Maybe you need to Complete a PX1 Clean Up.
    https://forums.evga.com/FindPost/2947719 & https://forums.evga.com/FindPost/2947737

    Affiliate Code: E5L3CTGE12 & Associate Code: 9E88QK5L7811G3H


     
    #9
    bcavnaugh
    The Crunchinator
    • Total Posts : 38346
    • Reward points : 0
    • Joined: 2012/09/18 17:31:18
    • Location: USA Affiliate E5L3CTGE12 Associate 9E88QK5L7811G3H
    • Status: offline
    • Ribbons : 276
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/06 05:59:46 (permalink)
    ElliottSmith
    I am having this issue right now as well.  Found this thread as I was trying to solve it.
     
    Edit:  Ahaha, the rig in my signature on this forum, wow, that is old.  Rocking a GTX 460 back then, hehe.

    Maybe you need to Complete a PX1 Clean Up for you Non-GTX 460 Graphics Card
    https://forums.evga.com/FindPost/2947719 & https://forums.evga.com/FindPost/2947737
     

    Affiliate Code: E5L3CTGE12 & Associate Code: 9E88QK5L7811G3H


     
    #10
    Cool GTX
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 27323
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/12/12 14:22:25
    • Location: Folding for the Greater Good
    • Status: online
    • Ribbons : 119
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/06 06:52:24 (permalink)
    Follow All steps of the FAQ   How Do I Troubleshoot Precision X1 Issues?

    RTX Project EVGA X99 FTWK 2xEVGA2080Ti EVGA1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified 3-GPU Water cooled 1600P2 AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P Thank you for your support I am a Volunteer Moderator - not an EVGA employee
    #11
    ElliottSmith
    New Member
    • Total Posts : 25
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/02/21 07:18:14
    • Location: Chicago, IL
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/07 05:40:54 (permalink)
    Unfortunately none of those steps work.  I have not had an issue with the program running at startup until I updated.  I have since done all the troubleshooting to no avail.

    EVGA X58 SLI LE (141-BL-E757-TR)
    Intel Core i7-930 Bloomfield 2.8GHz @ 4.0GHZ (20 x 200)
    CoolerMaster V8 120mm Rifle CPU Cooler
    Mushkin Enhanced Redline 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600MHz (6-8-6-24-1T)
    EVGA GeForce GTX 460 1024MB (01G-P3-1370-TR) @ 850/1700/2000
    Western Digital Caviar Blue 1TB 7200 RPM 32MB Cache
    Samsung 18X DVD±R DVD Burner
    Rosewill 550W ATX12V
    Antec Twelve Hundred ATX Full Tower

    #12
    Cool GTX
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 27323
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/12/12 14:22:25
    • Location: Folding for the Greater Good
    • Status: online
    • Ribbons : 119
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/07 07:51:41 (permalink)
    Standalone or Steam Version ?

    PC specs:
    MB ?
    CPU ?
    GPU ?
    OS ?
     
     
    Was ALL background software Off when you installed ?  Were you Offline & did you stop your Security software ?

    RTX Project EVGA X99 FTWK 2xEVGA2080Ti EVGA1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified 3-GPU Water cooled 1600P2 AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P Thank you for your support I am a Volunteer Moderator - not an EVGA employee
    #13
    SBDevga
    New Member
    • Total Posts : 41
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/10/26 15:16:54
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/08 22:17:48 (permalink)
    Just wanted to chime in that this issue also affected me after the 0.4.4.0 update and was not resolved with the subsequent update.  Precision X1 will not automatically start on system startup, despite that setting being selected in the options.  I have done the usual "change settings, close Precision X1 to ensure they're saved" dance, and the settings are definitely saved/set, but it just doesn't start on startup like it used to.  I can start it manually and everything mostly works fine from there (aside from Precision X1 almost always hanging/locking up after running for long periods of time, which has always been the case for me).
     
    This is the standalone version of Precision X1.
     
    PC specs as follows:
    Intel Core i7 2600k, ASRock Fatal1ty P67 Professional MB
    16GB RAM
    eVGA RTX 2080Ti Black Edition
    Windows 7 Ultimate, fully up-to-date
    #14
    Cool GTX
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 27323
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/12/12 14:22:25
    • Location: Folding for the Greater Good
    • Status: online
    • Ribbons : 119
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/08/09 05:43:37 (permalink)
    Might want to roll back to a previous version
     
    reports of better stability w/ ver 3.19 
     
    https://forums.evga.com/FindPost/2981429

    RTX Project EVGA X99 FTWK 2xEVGA2080Ti EVGA1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified 3-GPU Water cooled 1600P2 AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P Thank you for your support I am a Volunteer Moderator - not an EVGA employee
    #15
    SBDevga
    New Member
    • Total Posts : 41
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/10/26 15:16:54
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/10/03 19:21:36 (permalink)
    One further note on this issue (which is still happening as of the latest 1.0.0.0 version)...
     
    I tried simply putting a shortcut to Precision X1 into my startup folder, but it still refuses to start on boot-up.  So this might indicate that where things are going wrong in PX1 deals with something in its startup/initialization (and perhaps some prerequisite on the OS not being ready at startup), rather than the "Start with OS" setting not being applied properly.
    #16
    Asryan
    iCX Member
    • Total Posts : 337
    • Reward points : 0
    • Joined: 2016/09/16 08:14:19
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/10/04 06:39:05 (permalink)
    I had to remove 1903 update to make it work normally again

    Asus Maximus Hero XI Z390 /  i7 9900k 5ghz
    GPU : GTX 2080 TI EVGA FTW3
    Ram : 32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    PSU: Seasonic Prime Ultra 100
    Watercooling : Arctic Liquid Freezer 360
    Monitor : Lg 38GN950
    #17
    Cool GTX
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 27323
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/12/12 14:22:25
    • Location: Folding for the Greater Good
    • Status: online
    • Ribbons : 119
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/10/04 07:48:53 (permalink)
    Asryan
    I had to remove 1903 update to make it work normally again




    Thanks for Sharing your "fix"

    RTX Project EVGA X99 FTWK 2xEVGA2080Ti EVGA1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified 3-GPU Water cooled 1600P2 AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P Thank you for your support I am a Volunteer Moderator - not an EVGA employee
    #18
    Asryan
    iCX Member
    • Total Posts : 337
    • Reward points : 0
    • Joined: 2016/09/16 08:14:19
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/10/04 08:06:04 (permalink)
    Ahah well it does work fine but still it's annoying

    Asus Maximus Hero XI Z390 /  i7 9900k 5ghz
    GPU : GTX 2080 TI EVGA FTW3
    Ram : 32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    PSU: Seasonic Prime Ultra 100
    Watercooling : Arctic Liquid Freezer 360
    Monitor : Lg 38GN950
    #19
    SBDevga
    New Member
    • Total Posts : 41
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/10/26 15:16:54
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/10/04 15:14:16 (permalink)
    Asryan
    I had to remove 1903 update to make it work normally again

    Glad that worked for you.  I am still on Windows 7 (but not for long), and this issue specifically coincided with the 0.4.4.0 PX1 release (i.e.; it was not tied to a Windows update).
    #20
    Asryan
    iCX Member
    • Total Posts : 337
    • Reward points : 0
    • Joined: 2016/09/16 08:14:19
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/10/05 00:49:49 (permalink)
    I tried with older version but the issue was still there. The précision process was killed after few min without reasons.

    Asus Maximus Hero XI Z390 /  i7 9900k 5ghz
    GPU : GTX 2080 TI EVGA FTW3
    Ram : 32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    PSU: Seasonic Prime Ultra 100
    Watercooling : Arctic Liquid Freezer 360
    Monitor : Lg 38GN950
    #21
    antiPLUR
    New Member
    • Total Posts : 1
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/05/05 21:36:11
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/12/01 13:12:57 (permalink)
    Please do the following:
     
    Download and install the latest version of Precision X1
     
    Press "Windows Key + R"
     
    Type "shell:startup"
     
    Press enter
     
    Drag your Precision X1 shortcut into the folder that pops up
     
    Right click the new icon and hit "Properties"
     
    Select the "Compatibility" tab
     
    Check "Run this program as Administrator"
     
    Close all windows
     
    Reboot
     
     
     
    The problem is caused by lack of elevation and these steps should fix it
     
    Hope this helps
     
     
    Regards,
     
    antiPLUR
    #22
    DaveLessnau
    New Member
    • Total Posts : 77
    • Reward points : 0
    • Joined: 2012/11/05 20:22:08
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/12/01 15:39:59 (permalink)
    For me, the problem was trying to save screenshots/logs to a NAS:
     
    https://forums.evga.com/FindPost/3006561


    #23
    SBDevga
    New Member
    • Total Posts : 41
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/10/26 15:16:54
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: why doesnt Percision x1 boot on start up after latest update 2019/12/10 21:15:15 (permalink)
    Just a quick update; after doing my (in-place) upgrade from Windows 7 Ultimate to Windows 10 Pro, this issue seems to be resolved for me.  I can't say for sure if a Precision X1 update may have fixed it previous to now, as I had the "Start with OS" turned off since it had stopped working (see my post above), but at present this is functioning properly.
    #24
    Jump to:
  • Back to Mobile