EVGA

Hot!X1 Software fan curve issue - fan continues to spin

Author
wolfcalpha
New Member
  • Total Posts : 3
  • Reward points : 0
  • Joined: 2017/11/17 21:28:54
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2021/11/29 09:09:46 (permalink)
I have a 1080 Ti GPU from EVGA. Had it brand new since 2017 and decided I wanted to control the fan speed. Please see link for picture on what I have set up. My GPU fan still spins even at idle at 30–32 degrees C. I have set my fan curve to zero until it gets past 40 degrees. I feel like it’s not going by the curve.

I have saved. Applied. And loaded and still nothing. Is there something missing or something I’m doing wrong?

Link:
#1

6 Replies Related Threads

    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 47473
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: online
    • Ribbons : 198
    Re: X1 Software fan curve issue - fan continues to spin 2021/11/29 09:12:12 (permalink)
    If you have a card that comes with a vbios switch make sure it’s set to normal (primary) instead of oc (secondary).

    Want to save 3% to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase.
     
    #2
    wolfcalpha
    New Member
    • Total Posts : 3
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/11/17 21:28:54
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: X1 Software fan curve issue - fan continues to spin 2021/11/29 16:56:20 (permalink)
    Stupid question where is this at? Is it on the X1 software and if so where? I typed this in and got a bunch of different answers which none seem to be correct on further investigation looking for this switch.
    #3
    BizSAR
    EGC Lead Admin / EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 1553
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/07/13 00:27:46
    • Location: Oregon, USA
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: X1 Software fan curve issue - fan continues to spin 2021/11/29 18:07:25 (permalink)
    It's a small switch on the edge of the card here: Master is the normal mode/VBIOS and Slave is the OC mode/VBIOS. Make sure it is set to 'Master'.

    post edited by BizSAR - 2021/11/29 18:10:42

    BizSAR
    EVGA 3070Ti FTW3 Ultra - ASUS ROG PG279QM

    #4
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 47473
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: online
    • Ribbons : 198
    Re: X1 Software fan curve issue - fan continues to spin 2021/11/29 23:27:20 (permalink)
    wolfcalpha
    Stupid question where is this at? Is it on the X1 software and if so where? I typed this in and got a bunch of different answers which none seem to be correct on further investigation looking for this switch.

    Left side of the power inputs on the card.

    Want to save 3% to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase.
     
    #5
    wolfcalpha
    New Member
    • Total Posts : 3
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/11/17 21:28:54
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: X1 Software fan curve issue - fan continues to spin 2021/11/30 20:20:03 (permalink)
    I looked for it on my GPU but it does not have one on it anywhere. I have the founders edition. Here are some pics I took:
    post edited by wolfcalpha - 2021/11/30 20:23:03
    #6
    bob16314
    Omnipotent Enthusiast
    • Total Posts : 8005
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/07 22:33:22
    • Location: Planet of the Babes
    • Status: offline
    • Ribbons : 743
    Re: X1 Software fan curve issue - fan continues to spin 2021/12/01 11:43:30 (permalink)
    Almost certainly your card doesn't have a zero-fan-speed VBIOS, I'm almost positive the single-fan Founder's Edition doesn't, or any single-fan card with blower-style cooling..No matter what you do, software won't override the card's VBIOS minimum fan speed programming..You would need to find and flash to a modded VBIOS that has zero-fan-speed.
     
    See the Ultimate Self-Starter Thread For New Members about posting links, which you can't yet, and other stuff..As a workaround, you break up the URL with spaces like https :// forums.evga. com/ instead of https://forums.evga.com/ to get links to show and then we can put them back together and go to them.
    post edited by bob16314 - 2021/12/01 11:49:57

    * Corsair Obsidian 450D Mid-Tower - Airflow Edition * ASUS ROG Maximus X Hero (Wi-Fi AC) * Intel i7-8700K @ 5.4GHz * 16GB G.SKILL Trident Z 4133MHz * Crucial MX500 M.2 1TB * 2x WD Caviar Black 500GB * Seasonic M12 II 750W * Corsair H115i Elite Capellix 280mm * EVGA GTX 760 SC * Win7 Home/Win10 Home/Win10 Pro * 
     
    "Whatever it takes, as long as it works" - Me
     
     
     
    #7
    Jump to:
  • Back to Mobile