EVGA

I just hooked up my Z590 FTW

Author
Thorbans
New Member
  • Total Posts : 82
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/12/28 15:24:22
  • Status: offline
  • Ribbons : 1
2021/11/28 21:16:46 (permalink)
the bios show's my drives but i can not select the drives in the boot menu. When i use a flash drive with windows repair and go to command prompt and I can get to the C: drive and list the directory. how do i get the mother board to identify the c:drive?
 
Thanks for any help
 
Thorban
 
 


 
#1

12 Replies Related Threads

    rblaes_99
    FTW Member
    • Total Posts : 1722
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/02/17 06:25:20
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 07:00:44 (permalink)
    what type of drive? where is it plugged in? are you on a 10th GEN intel CPU and plugged it into the pcie 4.0 slot?


    #2
    B0baganoosh
    FTW Member
    • Total Posts : 1176
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/08/04 04:27:18
    • Status: online
    • Ribbons : 11
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 07:09:13 (permalink)
    Also, are you running a GPT drive with EUFI or a MBR drive with a Legacy BIOS? If you try and run EUFI BIOS with an MBR drive, you will not be able to boot from it.

    Formerly Nike_7688 (please refer to post#77 here for info)

    i9 11900k - EVGA Z590 FTW - EVGA RTX 3080 ti FTW3 Ultra (+Hybrid Kit) - 32GB 3733MHz CAS16 G.Skill, gear1 - WD SN850 2TB NVMe Gen4 - BeQuiet! Dark Base 900 Pro. Project Dark Water MODS RIGS post for build notes.
    #3
    rblaes_99
    FTW Member
    • Total Posts : 1722
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/02/17 06:25:20
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 07:21:14 (permalink)
    yea you will want UEFI/MBR eitherway.  


    #4
    Hoggle
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 7974
    • Reward points : 0
    • Joined: 2003/10/13 22:10:45
    • Location: Eugene, OR
    • Status: online
    • Ribbons : 4
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 07:41:34 (permalink)
    Most common issue is running a 10th generation CPU with the top most SSD slot which is PCIe 4.0 in use which would need a PCIe 4.0 CPU like the 11th Generation. You need to remove the heatsink and put the SSD into one of those two slots if you are running a 10th generation.

    Use an Associates Code & SAVE 5% - 10% on your purchase. Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it. 
     
     
    #5
    Thorbans
    New Member
    • Total Posts : 82
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/12/28 15:24:22
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 09:27:15 (permalink)
    I am running a 11 gen cpu (i9-11900K). I am upgrading my motherboard from a Z97 Classified.
    I am at work at the moment and will have to get back to you on the exact drives I have if i remember correctly the one that has the operating system on it is an 1TB Samsung 850 ssd. and plugged into SATA ports this drive is connected to the SATA 0 port. Also no RAID Set up with my system.
     
    other spec's: Corsair 64 GB 3600 Vengence Pro RGB
                        Samsung E 2 TB 980 Pro NVME GEN4
                        Corsair H100i Cooling
                        EVGA 2080ti Kingpin
     
    post edited by Thorbans - 2021/11/29 10:29:26


     
    #6
    rblaes_99
    FTW Member
    • Total Posts : 1722
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/02/17 06:25:20
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 09:46:22 (permalink)
    Did you put the m.2 drive in the middle slot that shares SATA ports 0/1?


    #7
    Thorbans
    New Member
    • Total Posts : 82
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/12/28 15:24:22
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 09:51:14 (permalink)
    no i put it in the top slot, so I should move it to the middle?


     
    #8
    RainStryke
    The Advocate
    • Total Posts : 15839
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/07/19 19:26:55
    • Location: Kansas
    • Status: offline
    • Ribbons : 60
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 10:21:14 (permalink)
    Use the very bottom M.2 slot.

    Main PC | Secondary PC
    Intel i9 10900K | Intel i7 9700K

    MSI MEG Z490 ACE | Gigabyte Aorus Z390 Master
    ASUS TUF RTX 3090 | NVIDIA RTX 2070 Super
    32GB G.Skill Trident Z Royal 4000MHz CL18 | 32GB G.Skill Trident Z RGB 4266MHz CL17
    SuperFlower Platinum SE 1200w | Seasonic X-1250
    Samsung EVO 970 1TB and Crucial P5 1TB | Intel 760p 1TB and Crucial MX100 512GB
    Cougar Vortex CF-V12HPB x9 | Cougar Vortex CF-V12SPB-RGB x5
     
    3DMark Results:Time Spy|Port Royal

    #9
    B0baganoosh
    FTW Member
    • Total Posts : 1176
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/08/04 04:27:18
    • Status: online
    • Ribbons : 11
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 11:15:29 (permalink)
    You might have the EUFI/MBR issue that I was describing, especially if you're bringing over an older install to the new system. There is a tool you can try from within Windows, but you'd have to go into your boot settings (I can't remember exactly where the option is) and change it from EUFI to "Legacy" to get into Windows on that drive if it is an MBR drive. You might also need to enable CSM in the advanced settings to get it to work. Then you should be able to enable the boot priority to that drive and boot into Windows.
     
    If you get that far, you can try to use the mbr2gpt.exe utility that is built into Windows. Here's a guide for that.
     
    I couldn't get it to work on my previous Windows install, so I made a backup using Macrium Reflect and wiped the drive. Then I set the BIOS back to EUFI mode (with CSM disabled), booted to the Windows installation media on a flash drive and converted the drive to GPT from DISKPART during a fresh Windows install (guide for that).

    Formerly Nike_7688 (please refer to post#77 here for info)

    i9 11900k - EVGA Z590 FTW - EVGA RTX 3080 ti FTW3 Ultra (+Hybrid Kit) - 32GB 3733MHz CAS16 G.Skill, gear1 - WD SN850 2TB NVMe Gen4 - BeQuiet! Dark Base 900 Pro. Project Dark Water MODS RIGS post for build notes.
    #10
    rblaes_99
    FTW Member
    • Total Posts : 1722
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/02/17 06:25:20
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 11:55:25 (permalink)
    I always do a clean install with only one single HDD installed... then add the others in later.  Windows tends to sneak files onto the other drives and I always wanted a clean dedicated OS drive.  
     
    in fact, new build I don't install anything but the minimum to boot.  one c: HDD, one stack of RAM.  not even a video card at first.  I don't even mount the motherboard yet....  all done on cardboard box it shipped in.  


    #11
    geforce10
    iCX Member
    • Total Posts : 463
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/04/21 12:04:30
    • Status: offline
    • Ribbons : 3
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 16:53:33 (permalink)
    rblaes_99
    I always do a clean install with only one single HDD installed... then add the others in later.  Windows tends to sneak files onto the other drives and I always wanted a clean dedicated OS drive.  
     
    in fact, new build I don't install anything but the minimum to boot.  one c: HDD, one stack of RAM.  not even a video card at first.  I don't even mount the motherboard yet....  all done on cardboard box it shipped in.  




    Not sure if this will help ya, but when I first got my Z590 FTW, and tried to do a fresh install Windows on my new M.2 SSD, it showed in the bios, but Windows did not see it, and therefore would not install to it....Turns out, I had a fairly old copy of Windows 10.  Downloaded the latest from Microsoft onto a Flash drive, and problem solved.....

    EVGA Z-590 FTW, EVGA RTX 3080ti FTW3 Ultra  Core i9 11900K, 32GB G.SKILL Ripjaw 3200 OC to 3466MHz  15-19-19-36, EVGA DG-86 Case, EVGA SuperNOVA 850G3 ,Corsair 420mm H170i Elite LCD AIO, 1TB WD SN850 NVME, 1TB Samsung 860 EVO SSD, 1.5TB WD Black HDD, 1TB WD Black HDD, Logitech Z5500 5.1 THX, Logitech G910 Keyboard, Logitech G502 Mouse, Acer X34P G-SYNC 3440X1440 Curved Display @ 120Hz, Windows 10 Pro
    #12
    Thorbans
    New Member
    • Total Posts : 82
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/12/28 15:24:22
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: I just hooked up my Z590 FTW 2021/11/29 19:43:00 (permalink)
    thanks for all of the suggestions, I gave up on trying to get the drive to show and just installed windows on the new M.2 drive


     
    #13
    Jump to:
  • Back to Mobile