EVGA

Hot!Technical Help needed with XR-1!

Author
alegionofdavids
New Member
  • Total Posts : 2
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/09/19 19:01:41
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2020/09/19 19:06:37 (permalink)
Hi, I just received the XR-1 today and OBS isn't recognizing the device / not getting any input. Only getting a black screen on obs. I have tried to do the following:
- disable hdcp on the ps4 AND on the device itself
- download the xr-1 driver
- tried several different obs programs (studio, streamlabs), uninstalled and reinstalled obs studio
- restart everything several times
 
It is all connected correctly to the PS4, and to the PC on a USB3.0 port. Yet still only black screen, obs saying the device has 'no signal'. I'm out of ideas and incredibly frustrated. Please help.   
 
EDIT - FINALLY got it to work...something about the webcam I use interfering with the port on the PC...anyway, I now have a new problem...SOUND.
 
I have added the xr1 in obs as the audio output capture source, and it just emits static. Have I done this right, or am I missing something?
post edited by alegionofdavids - 2020/09/22 12:43:55
#1

16 Replies Related Threads

    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 80595
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Scotland, UK
    • Status: offline
    • Ribbons : 72
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2020/09/20 02:04:46 (permalink)
    In such a case contact EVGA tech support during normal business hours. 

    Specs: AMD Ryzen 9 5950X,  M.2 2TB, 128GB DDR4  Crosshair VIII Hero, EVGA RTX 3090 FTW3 Ultra,  Associate Code: H5U80QBH6BH0AXF

    #2
    dbellx91
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/11/24 08:46:43
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2020/09/20 05:59:06 (permalink)
    Hey alegion, have you tried resetting the device by holding down the center nob until it flashes white?
    #3
    Tech_JoseC
    iCX Member
    • Total Posts : 390
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/06/05 00:00:00
    • Location: EVGA
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2020/09/20 14:40:24 (permalink)
    You need to ensure that you are adding the EVGA XR1 Capture device as a Video Capture Device and adding the audio input capture individually as well with OBS. Make sure you did that first. 
    #4
    EVGA_JacobF
    EVGA Product Manager
    • Total Posts : 16735
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/01/17 12:10:20
    • Location: Brea, CA
    • Status: offline
    • Ribbons : 26
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2020/09/21 12:37:33 (permalink)
    Are other devices working? Also try loading up the Windows Webcam application and see if it shows there.


    #5
    alegionofdavids
    New Member
    • Total Posts : 2
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/09/19 19:01:41
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2020/09/22 12:59:39 (permalink)
    So finally got the video to work, now the audio is all screwed up
     
    I have added the xr1 in obs as the audio output capture source, and it just emits static. Have I done this right, or am I missing something?
    #6
    EVGA_JacobF
    EVGA Product Manager
    • Total Posts : 16735
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/01/17 12:10:20
    • Location: Brea, CA
    • Status: offline
    • Ribbons : 26
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2020/09/22 17:58:29 (permalink)
    Can you add a screenshot of your settings in OBS? make sure that the audio source is set to XR1.


    #7
    nmalthus
    New Member
    • Total Posts : 6
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/07/31 23:34:29
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2020/09/23 06:38:38 (permalink)
    I have a similar problem but with OBS the video capture shows the PS4 for a couple seconds then it goes black but Nintendo Switch is flawless. 



    #8
    EVGA_JacobF
    EVGA Product Manager
    • Total Posts : 16735
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/01/17 12:10:20
    • Location: Brea, CA
    • Status: offline
    • Ribbons : 26
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2020/09/23 10:54:16 (permalink)
    Can you try disabling HDCP on PS4? May need to install software and disable HDCP on XR1 as well.


    #9
    punk4598
    New Member
    • Total Posts : 1
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/06/23 19:25:12
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2020/12/28 17:22:40 (permalink)
    EVGA_JacobF
    Can you try disabling HDCP on PS4? May need to install software and disable HDCP on XR1 as well.


    This fixed my issue!!! ^
    #10
    harumscarum
    New Member
    • Total Posts : 6
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/01/09 02:34:22
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2021/01/09 02:46:08 (permalink)
    I have this same issue with my PC... disabled HDCP on the XR1... my nvidia card recognized HDCP is off... iun OBS... screen will at first freeze after ~20 seconds... and then if I try to deactivate/reactivate I just get a blank screen...
    #11
    Traaaaan
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/08/12 12:36:12
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2021/01/09 23:36:14 (permalink)
    I had to manually set all the resolutions and such in obs. Leaving it on "default" caused me black screens.
    #12
    Battlepriest
    New Member
    • Total Posts : 1
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/01/23 17:15:30
    • Location: OH
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2021/01/23 17:33:22 (permalink)
    im gonna try this ,my ps4 is doing the same thing, but  the software wil not boot up on my pc  i installed a couple times, and rebooted pc but the software wont start up, im at work, gonna try to disable hdcp when i get hpme  dont no what to do about the software
    #13
    Traaaaan
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/08/12 12:36:12
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2021/01/23 20:54:21 (permalink)
    The xr1 software doesn't do anything. It basically only controls rgb and isn't needed.
    #14
    opticalbeard
    New Member
    • Total Posts : 6
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/02/08 17:03:18
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2021/02/12 22:13:55 (permalink)
    christ, i have had nothing but issues with this thing so far. im about ready to take it back to best buy
    #15
    EVGATech_DanielC
    EVGA Tech Support
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/12/20 14:07:43
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2021/02/14 14:41:46 (permalink)
    Hey-o Opticalbeard, it sounds as if there may be something with your specific unit or setup, for advanced assistance please reach out to our support team @ Support@EVGA.com or reach out to us over the phone @ 1 (714) 528-4500

    Like our service? Please provide feedback for us at the link HERE
    #16
    harumscarum
    New Member
    • Total Posts : 6
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/01/09 02:34:22
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Technical Help needed with XR-1! 2021/02/25 03:24:31 (permalink)
    opticalbeard
    christ, i have had nothing but issues with this thing so far. im about ready to take it back to best buy


    I have had similar issues with my unit... I returned it to evga per their RMA... they sent me a 'new' unit... same issues.
    #17
    Jump to:
  • Back to Mobile