EVGA

EVGA Z370 Classified K XMP problem

Author
my_hobby
New Member
  • Total Posts : 14
  • Reward points : 0
  • Joined: 2019/04/10 00:16:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2019/04/10 01:08:26 (permalink)
Hello! I have some problem with pc when setup XMP 3600mhz, system is working, but sometime games/programs would be crash. Memtest86 show even errors, memtest5 - more then 200 errors.  If I set memory to 3500mhz manual, all fine, don't any errors in tests. Even if I overclock the memory to 3700-3800mhz, it is unstable, system don't boot or bsod, even up to 1.4v - don't help.
 
My pc:
i7 8700k 4.5ghz
EVGA Z370 Classified , bios 1.12
Kingston HyperX Predator 2x8GB 3600mhz HX436C17PB3K2/16
 
VCCIO & VCCSA up to 1.25, Vcore 1.3 - don't help (
 
What other solutions can there be?
 
 
 

i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
#1

18 Replies Related Threads

    evgauser28764
    Superclocked Member
    • Total Posts : 212
    • Reward points : 0
    • Joined: 2016/07/01 06:27:49
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/10 08:27:40 (permalink)
    i kind of have the same issue, mine is galax hof 3600 c17 8g*2 with z370 classified (1.09 or 1.1 bios).
    i used to have gigabyte z370 and i successfully got 3600c14 without any problem.
    after changing to z370 classified, 3600c14 brings me lots of stutterings in game like bfv.
    then i just enable xmp @ 3600c17, without touching the rest settings, the stutterings issue is still here but a lot smoother. 
    if i dont enable xmp at all, no stutterings...
     
    you should try 1.35 for vccio and vccsa.
     
     
    post edited by evgauser28764 - 2019/04/10 08:30:21
    #2
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 36390
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 193
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/10 09:08:15 (permalink)
    Sounds like faulty memory if you're getting errors in memtest at xmp speeds.

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #3
    my_hobby
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/04/10 00:16:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/10 10:33:17 (permalink)
    But what is interesting is that memory at xmp 3000mhz passes the test without errors.

    i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
    #4
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 36390
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 193
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/10 11:07:48 (permalink)
    Yeah, which is lower than what the kit should be able to run at.

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #5
    KenMcC
    CLASSIFIED Member
    • Total Posts : 3268
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/07/02 07:02:23
    • Location: Garland, TX
    • Status: offline
    • Ribbons : 20
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/10 13:20:44 (permalink)
    Speed kills

    KenMcC
    Z170 Classy K; i7-6700 CPU,
    Corsair CMK16GX4M2A2400C14
    Seasonic SSR-360GP 360W;
    Samsung 950 Pro M.2 256 GB 
    Samsung 850 Evo 500 GB SATA
    Samsung 850 Evo 256 GB SATA
    Samsung SSD 840 Series SATA
    1 GB WD HDD
    Windows 10 x64 Prof.  
    #6
    my_hobby
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/04/10 00:16:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/11 00:33:20 (permalink)
    I read some threads where the same problem with ram on EVGA Z370 Classified K. Do you plan to release a new version of the BIOS for greater compatibility of RAM?
    Thank you.

    i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
    #7
    coolmistry
    FTW Member
    • Total Posts : 1744
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/04/08 11:13:01
    • Location: Hemel Hempstead , London
    • Status: offline
    • Ribbons : 23
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/11 00:53:35 (permalink)
    my_hobby
    Hello! I have some problem with pc when setup XMP 3600mhz, system is working, but sometime games/programs would be crash. Memtest86 show even errors, memtest5 - more then 200 errors.  If I set memory to 3500mhz manual, all fine, don't any errors in tests. Even if I overclock the memory to 3700-3800mhz, it is unstable, system don't boot or bsod, even up to 1.4v - don't help.
     
    My pc:
    i7 8700k 4.5ghz
    EVGA Z370 Classified , bios 1.12
    Kingston HyperX Predator 2x8GB 3600mhz HX436C17PB3K2/16
     
    VCCIO & VCCSA up to 1.25, Vcore 1.3 - don't help (
     
    What other solutions can there be?
     
     
     


    How old is your Power Supply?
    I think it may your Power Supply is low watts and you want to overclock maybe that that Memory Rams are not enough juice from power draw!! least 650 watts will be Recommend!

    Use my Affiliate Code: RWYTPFDMCP
    My Rigs 
     Windows 10 Home 64bits v1809 (Retail)
    i7 8086k @ 5125 ghz || EVGA Z370 Classifield K || 2 x EVGA GTX 1080 Classified  || 16 gb Dominator Platinum DDR3 3200mhz XMP || 256 gb Samsung 970 EVO NVNm M.2 (3 x SSD and 1xHHD) || Killer Wireless AC1550 ||EVGA Supernova 1000w G2 || EVGA Z10 Keyboard || EVGA TORQ X10 mouse || Acer Predator Z35 35" 160Hz G-Sync v2 Pro
     
    MSI Z87 X-Power
    XFX nForce 780SLi
     
     
    #8
    my_hobby
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/04/10 00:16:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/11 01:06:13 (permalink)
    I have a new Evga 550w G3 )

    i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
    #9
    coolmistry
    FTW Member
    • Total Posts : 1744
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/04/08 11:13:01
    • Location: Hemel Hempstead , London
    • Status: offline
    • Ribbons : 23
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/11 09:59:40 (permalink)
    Have you try reset default your motherboard BIOS setting and try start again without overclock?
    Go to your BIOS setting and reset default and save then press and hold power button wait for itself off power in 5sec I thinks! Unplug your power from the wall then wait for 15 secs let power drain down from your motherboard.
    After few secs boot up and be ready hit DEL go to BIOS setting ( do not logon to windows yet) Do your usually setting as before what you did (Do not overclock yet) when you have done setting your BIOS then do save and reboot one more time hit DEL go your BIOS setting try overclock your RAM by select Memory Profile > Profile XMP 1 (do not overclock CPU and mess about voltage yet) save and reboot hit DEL and check your voltages you will see it rise more voltages automatics and you can logon to Windows....so let try test again!
    Let us know and Hope it help you....
     
     

    Use my Affiliate Code: RWYTPFDMCP
    My Rigs 
     Windows 10 Home 64bits v1809 (Retail)
    i7 8086k @ 5125 ghz || EVGA Z370 Classifield K || 2 x EVGA GTX 1080 Classified  || 16 gb Dominator Platinum DDR3 3200mhz XMP || 256 gb Samsung 970 EVO NVNm M.2 (3 x SSD and 1xHHD) || Killer Wireless AC1550 ||EVGA Supernova 1000w G2 || EVGA Z10 Keyboard || EVGA TORQ X10 mouse || Acer Predator Z35 35" 160Hz G-Sync v2 Pro
     
    MSI Z87 X-Power
    XFX nForce 780SLi
     
     
    #10
    my_hobby
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/04/10 00:16:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/11 21:35:43 (permalink)
    Thanks for the advice, I tried, unfortunately it did not help. It was possible to find another stable frequency in manual mode, 3700mhz, 20-22-22-42, 1.4v, but these are very large timings. Now my ram is stable in 3333mhz, 15-17-17-36, 1.35v.
    The precipitate from the inability to use remained, the more I expected, even to overclock a little.

    i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
    #11
    my_hobby
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/04/10 00:16:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/14 01:51:15 (permalink)
    Hello. Question to the representative of the EVGA. Please tell me if this is an error in the parameters of the BIOS RAM.
    When setting tWTR_S - 4 and tWTR_L - 12 in BIOS, in Windows it shows tWTR_S - 5 and tWTR_L - 13.
    And also if you set the value of tWRRD SG and tWRRD DG a similar problem in the display of values.
    Can you please tell me, are the features of BIOS or should it really be so?
     

    Attached Image(s)


    i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
    #12
    my_hobby
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/04/10 00:16:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/20 00:49:38 (permalink)
    Problem is solved, just change my ram, now I have 3600mgz 16-16-16-32 1t 1.37v (just a luttle overclock) stable in all tests.

    i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
    #13
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 36390
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 193
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/20 01:06:26 (permalink)


    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #14
    my_hobby
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/04/10 00:16:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/23 12:54:49 (permalink)
    I will try overclock my ram and now have a new issue. 1 bios don't boot, error 23 or 2E. 2 bois is booting ok. How I can to solve this problem?

    i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
    #15
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 36390
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 193
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/23 12:59:32 (permalink)
    my_hobby
    I will try overclock my ram and now have a new issue. 1 bios don't boot, error 23 or 2E. 2 bois is booting ok. How I can to solve this problem?

    https://forums.evga.com/FindPost/2796350

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #16
    my_hobby
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/04/10 00:16:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/23 13:25:06 (permalink)
    Thank you so much, it works well now

    i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
    #17
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 36390
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 193
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/23 13:26:19 (permalink)


    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #18
    my_hobby
    New Member
    • Total Posts : 14
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/04/10 00:16:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z370 Classified K XMP problem 2019/04/23 13:46:39 (permalink)
    While I stopped at such stable settings:
     

    Attached Image(s)


    i7 8700k/EVGA Z370 Classified K/Patriot Viper Elite 2x8GB 3600mhz CL16/EVGA GTX 1080/WD 1TB/Samsung 860 EVO 1TB+250GB/EVGA G3 550W/Corsair 760T/Asus BE24AQLB/Edifier R2800
    #19
    Jump to:
  • Back to Mobile