EVGA

780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen

Author
bemaniac
New Member
  • Total Posts : 17
  • Reward points : 0
  • Joined: 2011/09/16 13:51:49
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2014/07/12 10:42:32 (permalink)
Hi I have 2 of the eVGA superclock 780s with the nvidia stock cooler and am experiencing flashing screen and then sometime even total loss of signal when it gets really bad forcing me to hard reset the pc.
 
So far I have tried 4 different SLI ribbon cables. 2 of them made the flickering happen terribly and 2 of them made it better but it is still present in 75% of games causing the monitor to flicker or tear at certain points.
I have tried 3 different certified DP cables and none of these changed the issue.
I have tried my cards individually in slot 1 and this resolves the issue so it is only SLI that causes these problems as each card individually is fine.
I even followed a thread here and did the whole safe mode CCleaner and Driver Sweeper then fresh install recommended there by someone at EVGA but this also did not work.
 
The system is x79 (tried at stock but made no difference) 8gb geil 2133mhz memory Windows 8.1 x64 (not tried windows 7 x64 yet but I have a retail copy in storage could try this if you think it will help?)
I have a soundcard but I whipped it out to test and this did not work either. Also I tried the cards in slots 1 and 2 as I normally use 1 and 3 and this did not improve things.
 
I am at my wits end to find a solution as gaming with 1 780 is slooooow at this res. Lower res works fine in SLI including 1440p.
#1

14 Replies Related Threads

    RainStryke
    The Advocate
    • Total Posts : 15461
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/07/19 19:26:55
    • Location: Kansas
    • Status: offline
    • Ribbons : 48
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/12 20:06:38 (permalink)
    I would be looking at the power supply. Sounds like it's not keeping up.

    Main PC|CPU: Intel i9 9900KS|CPU Cooler:EK-Momentum Z390 Aorus|Motherboard:Gigabyte Aorus Z390 Master|GPU:NVIDIA RTX 2080 Ti with EKWB Vector|Monitor:Dell S2716DG|RAM:32GB G.Skill Trident Z Royal 4000MHz CL18|PSU:Seasonic X-1250|SSD:Samsung EVO 970 1TB|Case:Lian Li PC-011 with EKWB Distro Plate|Fans:Cougar Vortex CF-V12HPB x9|Radiators:Corsair XR5 360MM x3|Pump/Reservoir:EKWB EK-XRES 140 Revo D5 RGB PWM
    #2
    PvtBlackdog
    iCX Member
    • Total Posts : 425
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/02/01 19:09:42
    • Location: Melbourne
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/12 20:55:47 (permalink)
    vsync on or off?
     
    #3
    bemaniac
    New Member
    • Total Posts : 17
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/09/16 13:51:49
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/13 03:57:02 (permalink)
    RainStryke
    I would be looking at the power supply. Sounds like it's not keeping up.




    Thanks for the suggestion. I ran another cable from another rail for card 2 but no improvement :( Keep ideas coming though! It's a 1200watt Silentgold PSU.
    #4
    bemaniac
    New Member
    • Total Posts : 17
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/09/16 13:51:49
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/13 04:00:56 (permalink)
    PvtBlackdog
    vsync on or off?
     




    vsync on causes a flickering and occasional crashing to black screen and vsync forced off creates less flashing initially but it crashes to blackscreen very quickly. I'm using skyrim and farcry 3 to test these suggestions as they are known to work in SLI on this monitor for other users.
    #5
    aylan196
    New Member
    • Total Posts : 18
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/08/31 01:47:48
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/13 11:01:01 (permalink)
    Hi I had the same issue with my sammy 4k using tri sli 780ti classy ended the problem by using the sli bridge provided by my mobo manufacturer which is asrock now iam totally flickering free and no more black screen hope this helps
    post edited by aylan196 - 2014/07/13 11:03:45
    #6
    bemaniac
    New Member
    • Total Posts : 17
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/09/16 13:51:49
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/13 13:00:13 (permalink)
    I will enquire about getting an EVGA bridge as my solid motherboard ones flickered terribly and the 3 ribbons I have flickered less but still badly.
    #7
    bemaniac
    New Member
    • Total Posts : 17
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/09/16 13:51:49
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/14 02:24:09 (permalink)
    aylan196
    Hi I had the same issue with my sammy 4k using tri sli 780ti classy ended the problem by using the sli bridge provided by my mobo manufacturer which is asrock now iam totally flickering free and no more black screen hope this helps



    could you please quote the numbers and revision written on the bottom of the asrock sli connector please so that I can try to obtain one?
    #8
    godzilla47
    iCX Member
    • Total Posts : 279
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/06 12:07:20
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/14 08:10:51 (permalink)
    #9
    bemaniac
    New Member
    • Total Posts : 17
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/09/16 13:51:49
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/16 09:16:47 (permalink)
    This issue is now solved. Lack of bandwidth on SLI connector. EVGA SLI connectors version serial 14 with 2.0 will fix this issue.
    #10
    Nossatron
    New Member
    • Total Posts : 4
    • Reward points : 0
    • Joined: 2014/05/08 06:00:17
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/22 15:45:42 (permalink)
    I have the exact same issue. So I bought one of the pro evga sli bridges. Even worse. Iv tried everything I can think of but whenever under load the display flips out. Flicking, choppy screen and at its peak it black screens till it catch up sort of. The only thing that makes any difference is the sli bridges. Any help would be great. Is there one out there that supports 4k? Why ship a 'pro' bridge that doesnt support 4k on rwo 780ti? Im at a loss lol.
    Regards
    Nossy
    #11
    bemaniac
    New Member
    • Total Posts : 17
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/09/16 13:51:49
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/23 02:39:19 (permalink)
    I can help here. It does need to be version 2.0 on the bottom of the connector. Also check the serial number on the box - only version starting with serial number 14 actually works but evga will arrange for ups to collect the old one and swap it out for you if you have the old serial starting with 13.
    #12
    DakTannon
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/01/23 13:23:26
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/24 03:08:39 (permalink)
    Are the 2.0 version still available
    #13
    Nossatron
    New Member
    • Total Posts : 4
    • Reward points : 0
    • Joined: 2014/05/08 06:00:17
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/24 15:22:51 (permalink)
    Thank you, yes it is 2.0 but only 13. Iv messaged evga under product enquiry. Should I have gone down a different path? And whats the next step for me? Thanks for your help again guys.
    #14
    _NathanF
    New Member
    • Total Posts : 25
    • Reward points : 0
    • Joined: 2014/06/24 09:56:02
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: 780SLI + Samsung 4K Monitor = Flickering and Blackscreen 2014/07/24 17:41:02 (permalink)
    If anyone is having flickering issues with SLI pro bridge at 1440p and 4K.  Register your product to your account at evga.com.  Then under your "My Product" page, click "View Details" and click "Start New RMA".
    #15
    Jump to:
  • Back to Mobile