EVGA

Hot!EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar

Author
smackey
New Member
  • Total Posts : 3
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/04/23 09:26:38
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2017/03/28 07:50:22 (permalink)
Im using the latest 6.1.2 version and every time i start my computer, only the evga precision x server stays on the taskbar. i have to manually run the precision x xoc to enable it. My settings is on for start with os and osd but it still won't run automatically. i don't have this issue with msi afterburner. Anyway i have 6700k and evga 980ti sc.  
#1

9 Replies Related Threads

    bob16314
    CLASSIFIED Member
    • Total Posts : 4096
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/07 22:33:22
    • Location: Transylvania
    • Status: online
    • Ribbons : 264
    Re: EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar 2017/03/28 11:42:09 (permalink)
    Hmmmm..What OS?..I would uninstall Precision, then delete it's .cfg files along with the Precision XOC folder located in the Program Files (x86)\EVGA folder, restart your PC and install Precision XOC again..When installing again, right-click on the Setup.exe and then Run as administrator..Roll from there..Maybe an older version of Precision XOC behaves properly?

    * Cooler Master NV-334 * ASUS P8Z77-V LE PLUS * Intel i7-2600K @ 5.0GHz * Corsair H80 * Seasonic M12II 750W * 4x4GB 2133MHz Patriot Viper Xtreme * EVGA GTX 760 SC * 2 x WD 500GB Caviar Black RAID 0 * Toshiba DT01ACA 500GB * Dual-boot Win7 Home Premium 64-bit/Win10 Home 64-bit *   
     
    "If it ain't broke, fix it untill it is"


    #2
    smackey
    New Member
    • Total Posts : 3
    • Reward points : 0
    • Joined: 2016/04/23 09:26:38
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar 2017/03/28 12:29:19 (permalink)
    im using windows 10 pro. i did everything you said but it still won't run on start up. The icon show's up on the taskbar but when i hover my mouse icon its disappears right away. I have to double click the icon on the desktop to start it manually. All i want it to do is automatically run on startup and apply my overclock whenever i start my computer and also show the osd when im playing a game.  
    #3
    bob16314
    CLASSIFIED Member
    • Total Posts : 4096
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/07 22:33:22
    • Location: Transylvania
    • Status: online
    • Ribbons : 264
    Re: EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar 2017/03/28 13:44:55 (permalink)
    You can check in Task Manager -> Processes to see if PrecisionX is actually running but the icon just disappears, which seems to be the case..Maybe try uninstalling the Graphics Driver with Display Driver Uninstaller using the Safe Mode option..Then install the latest NVIDIA Graphics Driver or a slightly older version..You can perform a Custom (Advanced) Install and uncheck the driver components you don't need/want..That's about all I can tell you right now..Good luck.

    * Cooler Master NV-334 * ASUS P8Z77-V LE PLUS * Intel i7-2600K @ 5.0GHz * Corsair H80 * Seasonic M12II 750W * 4x4GB 2133MHz Patriot Viper Xtreme * EVGA GTX 760 SC * 2 x WD 500GB Caviar Black RAID 0 * Toshiba DT01ACA 500GB * Dual-boot Win7 Home Premium 64-bit/Win10 Home 64-bit *   
     
    "If it ain't broke, fix it untill it is"


    #4
    bobmitch
    CLASSIFIED Member
    • Total Posts : 2846
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/05/07 09:36:29
    • Status: online
    • Ribbons : 20
    Re: EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar 2017/03/28 14:45:56 (permalink)
    Sometimes, it doesn't work if you enable in "Options"  Also bring up the main screen and make sure to click on START
    UP just below where it says MENU top left.  You should see the white radio buttons like mine...
     

    Attached Image(s)


    EVGA X99 FTW K with i7 5820K; EVGA GTX 1080 TI SC Black Edition; 32 GB Gskill Ripjaws DDR4-2666; Samsung 512GB 840 Pro SSD; Creative SoundBlaster Z; Corsair HX 850i; Pioneer BDR-2209; Thermaltake Overseer RX-1; Tte Sports Black Element Mouse; and Tte Poseidon Z Brown Switch Ed. Keyboard
    Heatware:  http://www.heatware.com/eval.php?id=72402     
     


    #5
    smackey
    New Member
    • Total Posts : 3
    • Reward points : 0
    • Joined: 2016/04/23 09:26:38
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar 2017/03/28 17:03:08 (permalink)
     
    bobmitch
    Sometimes, it doesn't work if you enable in "Options"  Also bring up the main screen and make sure to click on START
    UP just below where it says MENU top left.  You should see the white radio buttons like mine...
     







    It's already tick on the main screen as well (All of the radio buttons are on) and on the settings (start with os). The problem is it will show up on the taskbar after booting then after i hover the cursor on the icon it will disappear right away. I have to manually click the desktop icon to start it.
    #6
    bobmitch
    CLASSIFIED Member
    • Total Posts : 2846
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/05/07 09:36:29
    • Status: online
    • Ribbons : 20
    Re: EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar 2017/03/28 20:05:34 (permalink)
    Just a wild shot.  Perhaps your antivirus is stopping Precision from loading.  Try adding it to the AV exception list. 

    EVGA X99 FTW K with i7 5820K; EVGA GTX 1080 TI SC Black Edition; 32 GB Gskill Ripjaws DDR4-2666; Samsung 512GB 840 Pro SSD; Creative SoundBlaster Z; Corsair HX 850i; Pioneer BDR-2209; Thermaltake Overseer RX-1; Tte Sports Black Element Mouse; and Tte Poseidon Z Brown Switch Ed. Keyboard
    Heatware:  http://www.heatware.com/eval.php?id=72402     
     


    #7
    kelstonb
    New Member
    • Total Posts : 12
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/10/07 23:22:37
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar 2017/04/19 14:05:07 (permalink)
    I also have this problem.

    I cannot get Precision to start up on load. Further, what I notice to be the problem is that the options in settings actually do not save. If I go to the General Settings tab and select Start with Windows and Start Minimized, no matter how many times I click ok and close it, if I go back to the settings, I will find they have unchecked themselves. I have tried uninstalling and reinstalling Precision, i've done the driver reinstall (I use DDU every time in safemode).
     
    Interestingly, I also don't see Precision as having added itself to the startup list in MSConfig like it used to. Adding it to AV exceptions doesn't change anything.
    #8
    Valtrius Malleus
    New Member
    • Total Posts : 74
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/03/16 19:46:33
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar 2017/04/21 09:31:11 (permalink)
    kelstonb
    Interestingly, I also don't see Precision as having added itself to the startup list in MSConfig like it used to. Adding it to AV exceptions doesn't change anything.



    I noticed this too. I usually need to wait for about 1 minute after startup for Precision to kick in and then I can start a game. I have it displayed on my G19 so I know when it starts and I'm using an SSD if that helps.
    #9
    kherrm
    New Member
    • Total Posts : 1
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/05/11 21:14:35
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Precision XOC 6.1.2 not running on startup and the icon disappear on taskbar 2017/04/21 13:26:44 (permalink)
    I am also having this same problem since 4/10/2017. Every time I start up my PC (from shutdown or restart) Precision tries to load (system tray icons load up for temp and fan speed) but then windows reports it crashed and when I move my mouse over the tray icons they disappear. I have to manually start Precision from the desktop shortcut.  I tired uninstalling Precision and reinstalling it but no difference, still crashes.  I tired uninstalling my antivirus but it still crashed after it was uninstalled.  This is getting very annoying.
     
    Below is the report of the event:
    Problem signature:
    Problem Event Name: APPCRASH
    Application Name: PrecisionX_x64.exe
    Application Version: 6.1.3.0
    Application Timestamp: 58f4733e
    Fault Module Name: PrecisionX_x64.exe
    Fault Module Version: 6.1.3.0
    Fault Module Timestamp: 58f4733e
    Exception Code: c0000005
    Exception Offset: 0000000000055539
    OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.48
    Locale ID: 1033
    Additional Information 1: 7751
    Additional Information 2: 77513bc3e38ea9342b946ece1a0ae49f
    Additional Information 3: d78f
    Additional Information 4: d78f08ad2361bba7afb6161d4e0c3f21
    #10
    Jump to:
  • Back to Mobile