EVGA

AnsweredHot!EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED!

Author
keyable
New Member
  • Total Posts : 5
  • Reward points : 0
  • Joined: 2018/05/30 05:46:50
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2018/06/08 01:39:21 (permalink)
Hello!
 
I have just assembled my new PC. Everything works great! Except EVGA Flow Control does not show FAN SPEED.
 
I have EVGA CLC 280, fans rotate normal and I have plugged everything in place at motherboard.
 
What can be a problem???
 
Please have a look at Screenshot. I have 2.0.8 latest software version.
 

 
Regards
#1
coolmistry
CLASSIFIED Member
  • Total Posts : 2329
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/04/08 11:13:01
  • Location: Hemel Hempstead , London
  • Status: offline
  • Ribbons : 37
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/08 01:47:20 (permalink)
Hello and Welcome to EVGA Forums!
Have you try restart your PC after complete install? It may should load up...


Windows 10 Home 64bits v1909
i7 8086k @ 5225MHz delidded || EVGA Z370 Classifieds K || 2 x EVGA GTX 1080 Classified  || 16 gb Dominator Platinum DDR3 3200mhz XMP || 500gb Samsung 970 EVO plus NVMe || 256gb Samsung 970 EVO NVMe M.2 (3 x SSD and 1xHHD) || Killer Wireless AC1550 || EVGA CLC 280 Cooler || EVGA Supernova 1000w G2 || EVGA Z10 Keyboard || EVGA TORQ X10 mouse || EVGA DG 77 case || Acer Predator Z35 35" 160Hz G-Sync v2 Pro || Logitech Z906 5.1 system sounds  SPDIF || Kaspersky Internet Security 
#2
keyable
New Member
  • Total Posts : 5
  • Reward points : 0
  • Joined: 2018/05/30 05:46:50
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/08 02:00:49 (permalink)
coolmistry
Hello and Welcome to EVGA Forums!
Have you try restart your PC after complete install? It may should load up...




Hello!
 
Thanks for reply! Yep I have restarted PC several times, even reinstalled the software, but nothing helps :\ maybe there is some kind of switch in BIOS or something?
#3
coolmistry
CLASSIFIED Member
  • Total Posts : 2329
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/04/08 11:13:01
  • Location: Hemel Hempstead , London
  • Status: offline
  • Ribbons : 37
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/08 02:06:40 (permalink)
Can we have your spec of your motherboard and what make part number? Did you pin cooler fan plug on to CPU pins? That two pins plug from two fans connect to pump and from pump to CPU?


Windows 10 Home 64bits v1909
i7 8086k @ 5225MHz delidded || EVGA Z370 Classifieds K || 2 x EVGA GTX 1080 Classified  || 16 gb Dominator Platinum DDR3 3200mhz XMP || 500gb Samsung 970 EVO plus NVMe || 256gb Samsung 970 EVO NVMe M.2 (3 x SSD and 1xHHD) || Killer Wireless AC1550 || EVGA CLC 280 Cooler || EVGA Supernova 1000w G2 || EVGA Z10 Keyboard || EVGA TORQ X10 mouse || EVGA DG 77 case || Acer Predator Z35 35" 160Hz G-Sync v2 Pro || Logitech Z906 5.1 system sounds  SPDIF || Kaspersky Internet Security 
#4
keyable
New Member
  • Total Posts : 5
  • Reward points : 0
  • Joined: 2018/05/30 05:46:50
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/08 02:10:36 (permalink)
coolmistry
Can we have your spec of your motherboard and what make part number? Did you pin cooler fan plug on to CPU pins? That two pins plug from two fans connect to pump and from pump to CPU?




Motheboard Z370 AORUS Gaming 5 (rev. 1.0), Processor: Intel i7 8700K. I have connected 2 fans to EVGA connector and one to CPU (Labeled under "To Motherboard"), I have also connected USB 2.0 to motheboard.
#5
coolmistry
CLASSIFIED Member
  • Total Posts : 2329
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/04/08 11:13:01
  • Location: Hemel Hempstead , London
  • Status: offline
  • Ribbons : 37
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/08 02:18:42 (permalink)
That correct!!! okay let try once more reinstall EVGA Flow Control and test one more!!


Windows 10 Home 64bits v1909
i7 8086k @ 5225MHz delidded || EVGA Z370 Classifieds K || 2 x EVGA GTX 1080 Classified  || 16 gb Dominator Platinum DDR3 3200mhz XMP || 500gb Samsung 970 EVO plus NVMe || 256gb Samsung 970 EVO NVMe M.2 (3 x SSD and 1xHHD) || Killer Wireless AC1550 || EVGA CLC 280 Cooler || EVGA Supernova 1000w G2 || EVGA Z10 Keyboard || EVGA TORQ X10 mouse || EVGA DG 77 case || Acer Predator Z35 35" 160Hz G-Sync v2 Pro || Logitech Z906 5.1 system sounds  SPDIF || Kaspersky Internet Security 
#6
keyable
New Member
  • Total Posts : 5
  • Reward points : 0
  • Joined: 2018/05/30 05:46:50
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/08 02:21:00 (permalink)
coolmistry
That correct!!! okay let try once more reinstall EVGA Flow Control and test one more!!


did one more time, nothing seems to help :( By the way i have noticed that CPU fan connector on MB has 4 pins, but EVGA connector has entrance for just 3. 
#7
blackcoilx
New Member
  • Total Posts : 1
  • Reward points : 0
  • Joined: 2018/04/22 15:36:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 1
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/08 23:52:46 (permalink) ☼ Best Answerby keyable 2018/06/11 00:56:06
hello friend, you have to go to the monitor to go to the BIOS search options The fan of the CPU controller says automatic, change it to pwm
#8
keyable
New Member
  • Total Posts : 5
  • Reward points : 0
  • Joined: 2018/05/30 05:46:50
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/11 00:56:59 (permalink)
blackcoilx
hello friend, you have to go to the monitor to go to the BIOS search options The fan of the CPU controller says automatic, change it to pwm


Thank you! it worked, even EVGA support team couldnt figure it out :D Do you recommend me to leave it in PWM mode, will it affect temperature? 
 
 
#9
Cordorb
SSC Member
  • Total Posts : 592
  • Reward points : 0
  • Joined: 2007/03/18 22:27:50
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/15 00:46:25 (permalink) ☄ Helpfulby keyable 2018/06/15 01:03:53
do a quick test and click AUTO off  ( lower right ) and move the fan control slider up and down if you will hear the fan change you should be good.
 
re-click auto back on

 
 
#10
XrayMan
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 65782
  • Reward points : 0
  • Joined: 2006/12/14 22:10:06
  • Location: Santa Clarita, Ca.
  • Status: offline
  • Ribbons : 109
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/22 22:41:23 (permalink)
blackcoilx
hello friend, you have to go to the monitor to go to the BIOS search options The fan of the CPU controller says automatic, change it to pwm




Wow! First post, and you solved the problem. Good job.      

            My Affiliate Code: 8WEQVXMCJL
 
        Associate Code: VHKH33QN4W77V6A
 
             
 
 
                  
 
 
 
          
 
   
 
           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 &nbsp
#11
desolatestatic
New Member
  • Total Posts : 3
  • Reward points : 0
  • Joined: 2017/02/25 23:15:50
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2018/06/30 18:02:42 (permalink)
I’m having the same issue. Board doesn’t have anything that says PWM specifically. Only Q-fan which is PWM? It’s an older and board M5A97. It used to not show temp where it’s amd. Now it shows temp but not fan speed lol.
#12
kuebs
New Member
  • Total Posts : 4
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/07/01 08:46:15
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: EVGA Flow Control Doesnt show FAN SPEED! 2020/07/01 10:44:01 (permalink)
I am having a similar issue.   For a while the fan was working.   Now it will not come on at all.
 
I have been in the bios and made sure that the fans are set to max.  I have ensured that MSI afterburner, which I use for monitoring temps is on default and not controlling fan speeds.
 
My motherboard is ASUS PRIME X370-PRO.   
 
The fan was working and coming on, but I can't seem to get it started.   I am very frustrated.
 
I should mention that I have the one fan CPU water cooler.   My display does not show fan speed.
 
This is my CLC part, 400-HY-CL12-V1
#13
Jump to:
  • Back to Mobile