EVGA

unresponsive audio effects tab

Author
youcanteatthat
New Member
  • Total Posts : 13
  • Reward points : 0
  • Joined: 2018/10/24 19:01:15
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2019/08/09 19:54:03 (permalink)
so all of a sudden today my nu audio has stopped responding when i select any of the compression, reverb, or surround options in the interface. i don't use surround or reverb, but i checked and it is definitely no longer working as it did before. turning any of these options on or off results in a brief pause as if it is engaging, but then there's no change at all. i've tried flipping through different sample rates and multiple tracks, videos, and games, done force quit and restarts, but nothing is changing. is there a known issue with this? possibly a solution?
#1

14 Replies Related Threads

    youcanteatthat
    New Member
    • Total Posts : 13
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/10/24 19:01:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/09 20:20:55 (permalink)
    also just confirmed that the quick EQ options of bass boost, voice clarity, and treble boost are not working either.
    #2
    ty_ger07
    Insert Custom Title Here
    • Total Posts : 15260
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/04/10 23:48:15
    • Location: global traveler
    • Status: offline
    • Ribbons : 146
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/09 20:44:02 (permalink)
    Is it possible that your PC has entered sleep mode any time since the last time it was turned on?  If so, shut down you computer, turn it back on, and see if you are still having issues.  If the issue then goes away, and you can duplicate the problem after purposely letting it sleep again, I suggest that you let EVGA know that you have uncovered yet another sleep related bug.

    ASRock Z77 • Intel Core i7 3770K • EVGA GTX 1080 • Samsung 850 Pro • Corsair AX1200
     
    Disclaimer: I own shares of AMD, Intel, and NVIDIA stock.
    #3
    youcanteatthat
    New Member
    • Total Posts : 13
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/10/24 19:01:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/09 21:10:12 (permalink)
    ive completely powered down, removed the plug to the power supply, and then restarted. it still didn't work.
     
    it did however just start randomly again in the last match i was in, but the quick EQ still doesn't have an effect.
    #4
    EVGATech_JoseR
    EVGA Tech Support
    • Total Posts : 764
    • Reward points : 0
    • Joined: 2014/04/11 09:39:05
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/11 06:31:25 (permalink)
    youcanteatthat
    so all of a sudden today my nu audio has stopped responding when i select any of the compression, reverb, or surround options in the interface. i don't use surround or reverb, but i checked and it is definitely no longer working as it did before. turning any of these options on or off results in a brief pause as if it is engaging, but then there's no change at all. i've tried flipping through different sample rates and multiple tracks, videos, and games, done force quit and restarts, but nothing is changing. is there a known issue with this? possibly a solution?




    Please tell us your system's specifications and what Operating system you're using.
    #5
    youcanteatthat
    New Member
    • Total Posts : 13
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/10/24 19:01:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/11 07:33:11 (permalink)
    WINDOWS10 64 fully updated.
    8700K @ 5
    EVGA Z390 FTW
    EVGA AIO 240
    16G GSKILL TRIDENTZ @3200
    SAMSUNG 970 EVO NVME 250G BOOT
    SAMSUNG 970 EVO NVME 1TB STORAGE
    EVGA 2080TI XC ULTRA (+125/800)
    EVGA 850 G3 PSU
    EVGA NU AUDIO (installed 8/6/19)
    BEYERDYNAMIC 990 PRO 250 OHM
    FOCAL ELEX 80 OHM
    GLORIOUS TKL
    GLORIOUS MODEL O
     
    all drivers all across the system are always updated.
     
    after ~briefly~ working randomly last night like i posted, the system went to sleep overnight and has stopped working again. it was weird because it kicked in during the middle of the match...which you can definitely tell when it happens. aside from knowing that it costs $250 and has features that aren't working, it doesn't really bother me and it sounds great regardless. sometimes i like it to be on because in PUBG it lowers the sound of some gunshots that are just idiot level loud, and other times i hate that it's on because i like the dynamics of the sound as designed and while on, the background noise gets raised to a loud roar while the shots get lower (trade off).
    regardless it isn't working most of the time.
     
     
    #6
    EVGATech_JoseR
    EVGA Tech Support
    • Total Posts : 764
    • Reward points : 0
    • Joined: 2014/04/11 09:39:05
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/11 07:48:39 (permalink)
    There's a good chance it could be related to the driver or perhaps a very recent update from Windows.
     
    I would remove the Nu Audio driver and then do fresh installation.
     
    In spite of these settings not working, are you still getting sound out of the card?
    #7
    youcanteatthat
    New Member
    • Total Posts : 13
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/10/24 19:01:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/11 08:40:07 (permalink)
    im getting sound out of the card and the advanced EQ works, but the basic EQ does not. it does its job very well paired with my headphones, just missing the features in question.
    for my desktop LG 2.1 soundbar i stick with the regular rear I/O realtek spdif because the nu audio has a colorless neutral treatment to it and the soundbar just sounds better with the realtek config and loudness turned on. ALSO the soundbar will not handle 32 bit 192,000 and in order to get them sounding good and similar, i'd need VASTLY different EQ setups, when changing audio output i don't want to select anything more than which one i want, so different presets are wasted on me and i'd need to change sampling too. i have nu audio for the headphones, and regular I/O for soundbar.
     
    everything sorta suggests to me that it isn't the card, but the software. there isn't even an auto update option on the GUI for nu audio, which i think there definitely should be in a future rollout.
    post edited by youcanteatthat - 2019/08/11 08:42:36
    #8
    10derdigits
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2015/07/13 02:43:35
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/14 02:22:33 (permalink)
    I can also confirm the Audio Effect tab has stopped working for me along with the Bass Boost, Voice Clarity and Treble Boost options. Using the latest driver 02.04. I have tried uninstalling the driver and reinstalling. No change. The advanced equaliser IS working. 
     
    I am connected via SPDIF. 
     
    Windows 10 Vers. 1903 (OS BUILD 18362.295)
     
    All system drivers are up to date. 
    #9
    10derdigits
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2015/07/13 02:43:35
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/14 02:38:05 (permalink)
    Ok, quick update. I uninstalled the drivers using GEEK uninstaller. Deleted all leftovers. Went into %appdata% and %programdata% and deleted anything EVGA. Powered down and unplugged my internet connection (I do this for my Nvidia drivers). My reason for trying this is I noticed Windows was setting up the card with a generic driver BEFORE I had chance to install the EVGA drivers. By disconnecting the NET this did not happen. Then I installed the EVGA drivers and voilà, it's all working (for now fingers crossed). Hope this helps 
    #10
    EVGATech_LeeM
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 1447
    • Reward points : 0
    • Joined: 2016/11/04 14:43:35
    • Location: Brea, CA
    • Status: offline
    • Ribbons : 14
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/14 09:32:58 (permalink)
    Please keep us updated.  Also, a new driver was just released.
    #11
    10derdigits
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2015/07/13 02:43:35
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/15 04:57:17 (permalink)
    New driver installed with no installation issues. With regards to the compressor features and audio effects, if I watch a video file or listen to some music using something like mpvplayer, MPC HC etc everything works as it should but If I watch something on Netflix via chrome, Edge (original version) and Edge (new chromium based version) or the Windows 10 APP the audio effects etc do not work. The advanced settings DO work though no matter what the source. I am going to do some experimenting with gaming. Is this correct behaviour though? I thought the effects would work no matter what was playing??
    UPDATE: Gaming windowed and full screen seems to work fine. 
    post edited by 10derdigits - 2019/08/15 05:00:05
    #12
    ty_ger07
    Insert Custom Title Here
    • Total Posts : 15260
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/04/10 23:48:15
    • Location: global traveler
    • Status: offline
    • Ribbons : 146
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/16 14:24:01 (permalink)
    Sounds like playing HDCP copy protected content (Netflix) is somehow restricting the EVGA app's ability to modify the sound. Maybe the basic audio effects is a pre-process while HDCP still has control to protect the content from alteration, but the advanced effects are post-process when HDCP no longer has control.
    post edited by ty_ger07 - 2019/08/16 16:35:30

    ASRock Z77 • Intel Core i7 3770K • EVGA GTX 1080 • Samsung 850 Pro • Corsair AX1200
     
    Disclaimer: I own shares of AMD, Intel, and NVIDIA stock.
    #13
    youcanteatthat
    New Member
    • Total Posts : 13
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/10/24 19:01:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/17 17:08:36 (permalink)
    update for me. things seem to work fine until i listen to any audio from a source like youtube or things browser related. after that it stops working and chooses its own time to start up again.
     
    going to check for a new driver now.
     
    #14
    10derdigits
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2015/07/13 02:43:35
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: unresponsive audio effects tab 2019/08/19 23:22:01 (permalink)
    ty_ger07
    Sounds like playing HDCP copy protected content (Netflix) is somehow restricting the EVGA app's ability to modify the sound. Maybe the basic audio effects is a pre-process while HDCP still has control to protect the content from alteration, but the advanced effects are post-process when HDCP no longer has control.



    That never even crossed my mind yet it would explain this issue we are having. Thank you, I tip my hat to you sir :-)
    #15
    Jump to:
  • Back to Mobile