EVGA

(not just mine...) EVGA said to remove extension before return [R.I.P.] :(

Author
raw2dogmeat
SSC Member
  • Total Posts : 887
  • Reward points : 0
  • Joined: 2008/11/01 17:15:00
  • Status: offline
  • Ribbons : 7
2010/08/06 19:36:26 (permalink)
HELP!!! I don't know what to do, started smelling something strange an hour ago, then got an all green screen, then FF error code, now pump and some fans not working...is this a bad power supply or did I just lose my 759 Classy? Where do I start?
 
My 759 is gone forever...

Few more pics of damage...

 



Found someone else...exact same pins fried on his...
http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?p=17003538 
 
more pics of mine...




post edited by raw2dogmeat - 2010/08/09 18:43:22

Cooler Master Cosmos S
I7 4930K @ 4.4 GHz
Asus Rampage IV Black  
4 x 4 gb G.SKill - 2133  9-11-10-28-2T

Corsair 1200w
Sandisk Extreme II 240 gb (Windows 7, 64 bit) 
Velociraptor 1 tb 
 (games) 
980 Ti SLI

XSPC Raystorm - XSPC Razer - EK Rampage IV Black Edition blocks
 
#1

18 Replies Related Threads

    KMoore4318
    Pistoj Doulos Unum Pluribus
    • Total Posts : 17864
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/12/04 04:20:57
    • Location: Atlanta, Ga
    • Status: offline
    • Ribbons : 237
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/07 02:45:29 (permalink)
    Do you have a spare PSU ? That would be the easiest thing to test, If the strange oder is acrid, and acidic, it could be a leaking capacator, Try to Follow you nose.

      
    Just clink Link to Register >  My Affiliate Code:VTJPDC4OMB 
    1)965 V-8  E761(77)
    2)980X AX1200 E760(77) 980 ti
    3) E770 (77)2(590) SLI AX1200 
    4) X299 FTW K, 9980XE 2 2080 supers on AX1200
    #2
    steelgaze
    Superclocked Member
    • Total Posts : 101
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/07/22 19:06:06
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/07 03:37:42 (permalink)
    Sounds like the PSU rolled over and died. Smoke? That is a good indication unless your water cooling busted out a leak. Then I think pretty much everything might have gone bad.

    No leak, I would say 95% chance your psu just gave out.
    #3
    BigRat
    FTW Member
    • Total Posts : 1164
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/05/13 20:58:18
    • Location: Under your table
    • Status: offline
    • Ribbons : 3
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/07 04:47:32 (permalink)
    Probably the "smell" is the PSU as far as both people said. My old PSU did that while I was playing S.T.A.L.K.E.R: SoC or doing other intensive applications back in my old system.

    But follow the smell. That's how I found out the problem.

    Quick! Edit the Wiki!
     
    769Y2OO3T5 <--Use this code when registering!
    #4
    raw2dogmeat
    SSC Member
    • Total Posts : 887
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/01 17:15:00
    • Status: offline
    • Ribbons : 7
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/08 03:38:27 (permalink)
    The smell Friday night was coming from the memory area of the m.b.; Had to work Saturday, went to the lake with family after, was too tired to mess with it last night, so I'm about to swap the p.s. and am keeping my fingers crossed that it's that. I'm not sure, but I know one last try at booting yesterday before work it was at the point that not even the lcd poster had any display, neither pump working, and the few fans I saw work for the 10 sec I had it on were flickering repeatedly, so, I guess just have to dive in. I'm thinking if it's the m.b. I'll buy the 760 on sale at Tigerdirect for $350 and not have to switch water blocks, because from what I remember last year when I built it the Koolance works on all versions of the Classified. The sad thing is I did'nt get the m.b. registered within 30 days, (I was late by 1, YES, ONE day!!!) so the m.b. is out of warranty according to my EVGA account.  REGISTER YOUR PRODUCTS ON TIME PEOPLE!!! I'll update later, wish me luck!
    post edited by raw2dogmeat - 2010/08/08 06:00:05

    Cooler Master Cosmos S
    I7 4930K @ 4.4 GHz
    Asus Rampage IV Black  
    4 x 4 gb G.SKill - 2133  9-11-10-28-2T

    Corsair 1200w
    Sandisk Extreme II 240 gb (Windows 7, 64 bit) 
    Velociraptor 1 tb 
     (games) 
    980 Ti SLI

    XSPC Raystorm - XSPC Razer - EK Rampage IV Black Edition blocks
     
    #5
    i_cruz
    FTW Member
    • Total Posts : 1186
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/12/26 20:36:36
    • Location: Central Ohio
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/08 10:22:53 (permalink)
    FWIW, it looks like a short between the 3.3 VDC line [pin 2] and the COMMON (Ground) [pin 3] lines.

    I have no idea what could have caused it though.

    Good luck!

    IC

    CPU: i7 920 @ 3.35GHz
    Mobo: EVGA x58 SLI
    GPU: EVGA Geforce GTX 295



    #6
    Q56_Monster
    CLASSIFIED Member
    • Total Posts : 3878
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/11/02 11:03:10
    • Location: Philly 'Burbs
    • Status: offline
    • Ribbons : 5
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/08 11:08:59 (permalink)
    Looks like the PSU let loose and fried the mobo ATX power socket.

    Mobo: Asus Rampage VI Extreme CPU: i9-7980XE
    GPU: RTX 3090 KPE
    HD: Samsung 1TB 970 Pro NVMe M.2
    PSU: EVGA Supernova 1600 T2 OS: All of them
    Monitor: 48" LG CX OLED  Other Cooling Fun: F1 Gemini/Tek-9 Fat LN2 | 12k BTU A/C to Chiller Conversion 



    #7
    raw2dogmeat
    SSC Member
    • Total Posts : 887
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/01 17:15:00
    • Status: offline
    • Ribbons : 7
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/08 11:27:06 (permalink)
    I'm still waiting to hear back from EVGA to find out if the m.b. is covered under warranty, any ideas how to test the power supply and find out if it's good or bad...it's only a month old, had the exact same model before, had random screen freezing since before xmas with old 280's and then with my new 480's, tried everything to fix, ended up replaceing the psu, THAT problem went away, everything has been running great, then Friday night I'm playing Metro 2033 and started smelling the odor (I'll never forget that smell) and then it slowly over the next 15 min. or so started acting real weird so I shut down 'till this morning start pulling the power supply to swap in ol 850 watt to test and found the damage. I don't know if I suspect the psu because when I noticed the smell the game and whole computer were running fine, no obvious glitches or freezing or anything, then I shut the game down after a couple minutes and started investigating. I'd hate to install the psu on whatever m.b. I end up getting next if it caused the problem! There never was any smoke or anything else to indicate something major, I thought one of the fans on the top rad was going out, due to the smell coming out the top.
    post edited by raw2dogmeat - 2010/08/08 11:29:59

    Cooler Master Cosmos S
    I7 4930K @ 4.4 GHz
    Asus Rampage IV Black  
    4 x 4 gb G.SKill - 2133  9-11-10-28-2T

    Corsair 1200w
    Sandisk Extreme II 240 gb (Windows 7, 64 bit) 
    Velociraptor 1 tb 
     (games) 
    980 Ti SLI

    XSPC Raystorm - XSPC Razer - EK Rampage IV Black Edition blocks
     
    #8
    wmmills
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 5441
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/01/04 20:47:29
    • Location: New Jersey
    • Status: online
    • Ribbons : 33
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/08 12:04:33 (permalink)
    for your plug to melt like that it means you have resistance at that pin. why? well, a couple things cause resistance. heat is a big factor. heat causes resistance and resistance causes more heat, and around and around we go...till your plug starts melting!! thats prob the smell you were smelling was the sweet aroma of plastic boiling on your plug. broken pins that arent broke all the way, can cause that. galvanic corrosion can cause that, but prob shouldnt on a mobo and psu inter- connect though cause there usually gold or copper plugs. pull the wires apart that melted and see what the pins look like that are involved. this kind of thing is something thats more commonly associated with modular psu's, but the problem usually is on the psu end and not the mobo. i would def be doing a more in depth investigation.... theres def a reason....something made that happen!! \m/

    MOBO: EVGA x299 Dark, CPU: I9 10900X, RAM: Patriot Viper RGB 3600 32gb, SSD: Samsung 860 EVO 1TB, M2: Samsung 970 EVO+ 1TB, PSU: CoolerMaster M2 1500, CPU HSF: EVGA 240 CLC HSF~ P/P 88CFM Yate Loons, G-CARD:EVGA RTX3090 FTW3 Ultra Gaming, CASE: LIAN-LI PC-V2010B w/ Window mod, OS: Windows 10 Pro 64bit, MON: Alienware AW3821DW, HdSet: steelseries Siberia 

    Help Our Vets From K-2! https://strongholdfreedomfoundation.org
    [p
    #9
    AHowes
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 6195
    • Reward points : 0
    • Joined: 2005/09/20 15:38:10
    • Location: Macomb MI
    • Status: offline
    • Ribbons : 19
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/08 12:50:08 (permalink)
    Couldnt that be caused by a weak connection between the connections?  As in the the guy clearly removed all the wires to wrap them and the 1 or 2 was'nt all the way seated in the connector and casued it to get hot?


    Intel i9 9900K @ 5.2Ghz Single HUGE Custom Water Loop.
    Asus Z390 ROG Extreme XI MB
    G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) 4266MHz DDR4 
    EVGA 2080ti K|NGP|N w/ Hydro Copper block.  
    34" Dell Alienware AW3418DW 1440 Ultra Wide GSync Monitor
    Thermaltake Core P7 Modded w/ 2x EK Dual D5 pump top,2 x EK XE 480 2X 360 rads.1 Corsair 520 Rad.
    #10
    dbw09
    SSC Member
    • Total Posts : 629
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/12/10 11:23:53
    • Location: Northern Virginia
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/08 15:16:04 (permalink)
    AHowes

    Couldnt that be caused by a weak connection between the connections?  As in the the guy clearly removed all the wires to wrap them and the 1 or 2 was'nt all the way seated in the connector and casued it to get hot?


    That is exactly what I was thinking.
    #11
    raw2dogmeat
    SSC Member
    • Total Posts : 887
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/01 17:15:00
    • Status: offline
    • Ribbons : 7
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/09 18:48:14 (permalink)
    Update..pins WERE correctly installed...2 & 3 down were the trouble makers...same as in the link I provided from another forum. I have ANOTHER new psu (new 1200 watt Corsair and new 760 Classy coming tomorrow from Newegg while I wait on the rma process with EVGA.

    Cooler Master Cosmos S
    I7 4930K @ 4.4 GHz
    Asus Rampage IV Black  
    4 x 4 gb G.SKill - 2133  9-11-10-28-2T

    Corsair 1200w
    Sandisk Extreme II 240 gb (Windows 7, 64 bit) 
    Velociraptor 1 tb 
     (games) 
    980 Ti SLI

    XSPC Raystorm - XSPC Razer - EK Rampage IV Black Edition blocks
     
    #12
    AHowes
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 6195
    • Reward points : 0
    • Joined: 2005/09/20 15:38:10
    • Location: Macomb MI
    • Status: offline
    • Ribbons : 19
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/09 19:23:48 (permalink)
    Thats some scary crap as both the same probs on different MBs and different power supplies.


    Intel i9 9900K @ 5.2Ghz Single HUGE Custom Water Loop.
    Asus Z390 ROG Extreme XI MB
    G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) 4266MHz DDR4 
    EVGA 2080ti K|NGP|N w/ Hydro Copper block.  
    34" Dell Alienware AW3418DW 1440 Ultra Wide GSync Monitor
    Thermaltake Core P7 Modded w/ 2x EK Dual D5 pump top,2 x EK XE 480 2X 360 rads.1 Corsair 520 Rad.
    #13
    AHowes
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 6195
    • Reward points : 0
    • Joined: 2005/09/20 15:38:10
    • Location: Macomb MI
    • Status: offline
    • Ribbons : 19
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/09 19:25:40 (permalink)
    Maybe a sign of multi rail power supplies no good after all?

    Intel i9 9900K @ 5.2Ghz Single HUGE Custom Water Loop.
    Asus Z390 ROG Extreme XI MB
    G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) 4266MHz DDR4 
    EVGA 2080ti K|NGP|N w/ Hydro Copper block.  
    34" Dell Alienware AW3418DW 1440 Ultra Wide GSync Monitor
    Thermaltake Core P7 Modded w/ 2x EK Dual D5 pump top,2 x EK XE 480 2X 360 rads.1 Corsair 520 Rad.
    #14
    DFGum
    iCX Member
    • Total Posts : 417
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/06/20 18:41:05
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/09 19:45:45 (permalink)
    AHowes

    Maybe a sign of multi rail power supplies no good after all?


    Quit trolling.

    Antec Twelve Hundred
    Corsair 1000HX Powersupply
    EVGA X58 A1
    i7 940
    Thermaltake V1 Cooler
    SLI EVGA GTX 260 SC
    Corsair 3x2 GB 1333 6 GB RAM
    Samsung2253BW 22"Widescreen Monitor
    Harddrives (changing)
    Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series PCIE
    Vista Ultimate 64
    UPS backup system
    #15
    AHowes
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 6195
    • Reward points : 0
    • Joined: 2005/09/20 15:38:10
    • Location: Macomb MI
    • Status: offline
    • Ribbons : 19
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/09 20:08:24 (permalink)
    DFGum

    AHowes

    Maybe a sign of multi rail power supplies no good after all?


    Quit trolling.

    Excuse me? Trolling?

    Intel i9 9900K @ 5.2Ghz Single HUGE Custom Water Loop.
    Asus Z390 ROG Extreme XI MB
    G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) 4266MHz DDR4 
    EVGA 2080ti K|NGP|N w/ Hydro Copper block.  
    34" Dell Alienware AW3418DW 1440 Ultra Wide GSync Monitor
    Thermaltake Core P7 Modded w/ 2x EK Dual D5 pump top,2 x EK XE 480 2X 360 rads.1 Corsair 520 Rad.
    #16
    XrayMan
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 70694
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/12/14 22:10:06
    • Location: Santa Clarita, Ca.
    • Status: offline
    • Ribbons : 111
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/09 20:13:49 (permalink)
    Stop it now people. If you have a problem, don't post any negative posts against other members. If you have a gripe with someone, then you PM a Forum Moderator with your problem. Thank you!

                My Affiliate Code: 8WEQVXMCJL
     
            Associate Code: VHKH33QN4W77V6A
     
                 
     
     
                      
     
     
     
              
     
       
     
               
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     



     
     
     
     
     
     &nbsp
    #17
    married with 5 cats
    New Member
    • Total Posts : 35
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/05/23 16:12:04
    • Location: Wisconsin
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/10 02:01:30 (permalink)
    I had a car radio plug get hot and melt, because of a bad connection inside the plug, and I think you had the same problem.

    If you look at the 6th picture from the top, the second female pin is split open slightly, this would cause a bad connection.

    Also, plugs are not usually the weakest link, so for it to melt, before a component burns out, pretty much narrows it down to a bad pin connection inside the plug.

    I hope every thing works out for you







    HAF 932 case... modded with blue lights. Corsair  HX 1000 PSU. Logitech MX 5500 Revolution. Logitech Z- 5500 5.1 surround sound system. Creative X-fi Titanium champ1on. Plextor PX-880SA DVD/CD Writer X2. V8 cooler... modded with blue lights. Asus 24 inch wide screen monitor. Asus P6X58D premium motherboard. Intel i7 950. crutial C300 64GB RAID-0. WD 1 TB 64GB buffer RAID-1. Windows 7 pro. lots of blue lights... Check out my Mods Rigs!
     
    I WENT WAY OVER BUDGET... But its nice!
    #18
    AHowes
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 6195
    • Reward points : 0
    • Joined: 2005/09/20 15:38:10
    • Location: Macomb MI
    • Status: offline
    • Ribbons : 19
    Re:Strange smell, soon after FF code! 2010/08/10 06:30:39 (permalink)
    EVGA is gona let you RMA the MB?

    Intel i9 9900K @ 5.2Ghz Single HUGE Custom Water Loop.
    Asus Z390 ROG Extreme XI MB
    G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) 4266MHz DDR4 
    EVGA 2080ti K|NGP|N w/ Hydro Copper block.  
    34" Dell Alienware AW3418DW 1440 Ultra Wide GSync Monitor
    Thermaltake Core P7 Modded w/ 2x EK Dual D5 pump top,2 x EK XE 480 2X 360 rads.1 Corsair 520 Rad.
    #19
    Jump to:
  • Back to Mobile