EVGA

AnsweredHot!iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while [Resolved]

Author
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2020/01/03 14:21:10 (permalink)
Hi, I've bought two EVGA 2080ti XC2 ULTRA  (11G-P4-2387-KR)
 
I've noticed, that after 10-12 hours of working just fine, iCX2 sensors of my first card start to show 0C and I have to completely shutdown my pc to re-enable my sensors AND ability to control second fan
 Also I've noticed, that firmware version of my good card is 2B.F9.6B, while for faulty card it is 2B.F9.66
 
I'm aware about this solution
 
but firmware on that page doesn't change my second firmware version, only first one (49.49.76, same on both gpus)
 
Could you help me with this problem?
 
===========================================
My problem was resolved by Jaeson Wilda, thanks a lot to him!
 
 
 
post edited by dredwardhyde - 2020/01/17 10:30:29
#1
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 39951
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 196
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/03 17:05:21 (permalink)
Sounds like you need to contact evga tech support to see if they might have a firmware update available that could resolve your issue. https://www.evga.com/about/contactus/

Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
 

 
#2
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/04 02:19:17 (permalink)
Yeah, I hope evga support will answer me ASAP, thanks!
#3
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 07:03:42 (permalink)
Yeah, neither american, nor european support does not answer on email. ****ty evga service, never again I will buy their products.
#4
GTXJackBauer
CLASSIFIED ULTRA Member
  • Total Posts : 7443
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/04/19 22:23:25
  • Location: (EVGA Discount) Associate Code : LMD3DNZM9LGK8GJ
  • Status: offline
  • Ribbons : 40
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 09:23:51 (permalink)
dredwardhyde
Yeah, neither american, nor european support does not answer on email. ****ty evga service, never again I will buy their products.




So you understand, today is the first day of business so I'm sure they will get to your email and respond in the next few days.  They will not respond during the weekend.  Just be patient or call them for a quicker response.

Use this Associate Code at your checkouts, to get 5%-10% discounts on all your EVGA purchases:
LMD3DNZM9LGK8GJ
Use this Rewards Code below when registering your EVGA products. 
(Invoice needs to be uploaded, thx.)
#5
Cool GTX
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 20472
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/12/12 14:22:25
  • Location: Folding for the Greater Good
  • Status: offline
  • Ribbons : 115
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 09:41:18 (permalink)
+1
 https://www.evga.com/holiday/
 
 
Tell us the details of your Rig

RTX Project EVGA X99 FTWK-5930K,EVGA2080Ti EVGA-1200P2  Nibbler EVGA X99 3-GPU Water Loop 1600P2  AIO Folding  1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P
Thank You for Your Support


#6
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 09:49:10 (permalink)
Well, I hope evga support will answer soon
I use those gpus for deep learning in biology (tensorflow/keras/pytorch), not gaming, so reliable work 24/7 is critical
My specs are 9700k, 64gb ram, z390 designare, 2x2080ti XC2 ULTRA, corsair hx1200
#7
Cool GTX
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 20472
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/12/12 14:22:25
  • Location: Folding for the Greater Good
  • Status: offline
  • Ribbons : 115
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 11:05:49 (permalink)
OS & Nvidia driver your using ?
 
Are the cards OC with software ?
 
Any changes to Nvidia Control Panel stock settings ?
 
Background software ?
 
If you close & then reopen X1 does it go back to working ?
 
BIOS version for the cards is on the Back ... possibly under a backplate on a sticker

RTX Project EVGA X99 FTWK-5930K,EVGA2080Ti EVGA-1200P2  Nibbler EVGA X99 3-GPU Water Loop 1600P2  AIO Folding  1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P
Thank You for Your Support


#8
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 11:31:28 (permalink)
Well, I have a looong story with those damn cards
Both are the same model and same device id
One was bought 10.13.2019, second 12.12.2019
EVGA 2080ti XC2 ULTRA (11G-P4-2387-KR)
 
For my first card it started after Precision update to 1.0.2.0
"We need to update LED firmware", etc. After update I've got 3 red lights on every even boot (and iCX2 sensors disabled, second fan not controllable)
Yeah, I know about that useless FAQ page, but the real solution was to enable ERP in bios, since I have gigabyte motherboard and suddenly, card is not compatible in some way. This card has LED firmware version 49.49.76 and iCX2 firmware 2B.F9.6B
Problem is not reproducible on any other rig.
 
My second damn card does not show red lights even with ERP disabled!
But another problem occurs, icx2 sensors and fan control just die after 10-12 of working and I need to completely shut down my pc to bring it to work.
Until that, PX1, AIDA64, HWInfo64 do not show any signal from iCX2 sensors.
Firmware versions are 49.49.76 for LED and 2B.F9.66 for iCX2.
 
OS & Nvidia driver your using ? - Latest? How it is related to my problem?
Are the cards OC with software ? - Of course not, they are unstable even on stock settings
Any changes to Nvidia Control Panel stock settings ? - How it is related to my problem? SLI enabled, that's all
Background software ? - PX1 for fan control, Afterburner for monitoring
If you close & then reopen X1 does it go back to working ? - Nope
BIOS version for the cards is on the Back ... possibly under a backplate on a sticker - same bios on both cards
 
LOL, I can not submit post with screenshots attached
 
Frankly, it is shame that evga does not provide repository with all firmware and bios available, are they really technology company?
Do I really have to write here about such problem a year after release?

 
restored from spam filter by Cool GTX
post edited by dredwardhyde - 2020/01/06 12:16:32

Attached Image(s)

#9
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 11:49:35 (permalink)
Well, I have a looong story with those damn cards
Both are the same model and same device id
One was bought 10.13.2019, second 12.12.2019
EVGA 2080ti XC2 ULTRA (11G-P4-2387-KR)
 
For my first card it started after Precision update to 1.0.2.0
"We need to update LED firmware", etc. After update I've got 3 red lights on every even boot (and iCX2 sensors disabled, second fan not controllable)
Yeah, I know about that useless FAQ page, but the real solution was to enable ERP in bios, since I have gigabyte motherboard and suddenly, card is not compatible in some way. This card has LED firmware version 49.49.76 and iCX2 firmware 2B.F9.6B
Problem is not reproducible on any other rig.
 
My second damn card does not show red lights even with ERP disabled!
But another problem occurs, icx2 sensors and fan control just die after 10-12 of working and I need to completely shut down my pc to bring it to work.
Until that, PX1, AIDA64, HWInfo64 do not show any signal from iCX2 sensors.
Firmware versions are 49.49.76 for LED and 2B.F9.66 for iCX2.
 
OS & Nvidia driver your using ? - Latest? How it is related to my problem?
Are the cards OC with software ? - Of course not, they are unstable even on stock settings
Any changes to Nvidia Control Panel stock settings ? - How it is related to my problem? SLI enabled, that's all
Background software ? - PX1 for fan control, Afterburner for monitoring
If you close & then reopen X1 does it go back to working ? - Nope
BIOS version for the cards is on the Back ... possibly under a backplate on a sticker - same bios on both cards
 
LOL, I can not submit post with screenshots attached
 
Frankly, it is shame that evga does not provide repository with all firmware and bios available, are they really technology company?
Do I really have to write here about such problem a year after release?
post edited by dredwardhyde - 2020/01/06 12:05:53
#10
Cool GTX
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 20472
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/12/12 14:22:25
  • Location: Folding for the Greater Good
  • Status: offline
  • Ribbons : 115
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 12:14:09 (permalink)
sorry about the over active spam filter issue ...
I restored your fist post
 
I've Never heard of this problem ... So I'm curious about your build
 
 
 
If you switch your GPU positions does the issue move with the Card ?

RTX Project EVGA X99 FTWK-5930K,EVGA2080Ti EVGA-1200P2  Nibbler EVGA X99 3-GPU Water Loop 1600P2  AIO Folding  1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P
Thank You for Your Support


#11
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 12:28:17 (permalink)
Issue moves even 'with' that only card in different rig
It is clearly firmware issue
One of my cards has newer firmware, the question is - which one and how to write it to another one
It seems like 6B works better than 66, but who knows, may they both are obsolete
That's all I want
 
Interesting, that my faulty card has higher serial number, so may be I need to downgrade it somehow from newer 6B to 66 version
post edited by dredwardhyde - 2020/01/06 12:36:26
#12
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 12:45:44 (permalink)
I bet my emails to evga support are ended up in spam folder, just like post here 
#13
Cool GTX
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 20472
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/12/12 14:22:25
  • Location: Folding for the Greater Good
  • Status: offline
  • Ribbons : 115
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 12:51:12 (permalink)

RTX Project EVGA X99 FTWK-5930K,EVGA2080Ti EVGA-1200P2  Nibbler EVGA X99 3-GPU Water Loop 1600P2  AIO Folding  1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P
Thank You for Your Support


#14
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 12:58:40 (permalink)
 haha, from another part of the world
#15
Cool GTX
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 20472
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/12/12 14:22:25
  • Location: Folding for the Greater Good
  • Status: offline
  • Ribbons : 115
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 13:03:45 (permalink)
 
 
We then, I'm sure your email will get answered soon enough - depends on the backlog from the Holidays
 
I'm not sure you'd get a reply to an email on the weekend

RTX Project EVGA X99 FTWK-5930K,EVGA2080Ti EVGA-1200P2  Nibbler EVGA X99 3-GPU Water Loop 1600P2  AIO Folding  1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P
Thank You for Your Support


#16
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 13:12:38 (permalink)
Ok, I'll wait, thank you!
#17
sparetimepc
FTW Member
  • Total Posts : 1132
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/11/13 09:24:09
  • Location: Altona, IL
  • Status: online
  • Ribbons : 11
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 15:12:16 (permalink)
dredwardhyde
Ok, I'll wait, thank you!


If you want them both to have the same firmware then open px1 and in the lower right corner click the little circle next to the version, then click update, then when the folder opens with firmware files click the version of firmware made for your card that you want to use so they match.

Click the bottom code for a 5% to 10% discount on your purchases. 

 

#18
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 15:21:24 (permalink)
Yeah, yeah, I've heard that before, blah blah blah
How about... NO
That's what opens when I click 'little circle in right corner' in PX1 1.0.2
Where is update button, huh?
Also... what firmware? LED or iXC2? Because there are... two firmwares! Surprise!
 
 
post edited by dredwardhyde - 2020/01/06 15:29:22

Attached Image(s)

#19
sparetimepc
FTW Member
  • Total Posts : 1132
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/11/13 09:24:09
  • Location: Altona, IL
  • Status: online
  • Ribbons : 11
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 15:29:30 (permalink)
dredwardhyde
Yeah, yeah, I've heard that before, blah blah blah
How about... NO
That's what opens after I click 'little circle in right corner' of PX1 1.0.2
Where is update button, huh?
Also... what firmware? LED or iXC2? Because there are... two firmwares! Surprise!
 
 


Sorry man, didn't mean to piss you off, just made the suggestion, that's how the firmware update works on mine, if yours doesn't show the update link to click and then open a folder with firmware versions it's different.

Click the bottom code for a 5% to 10% discount on your purchases. 

 

#20
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 15:53:15 (permalink)
Nah guys, you are great, that damn EVGA who pissed me off
So I have PX1 1.0.2 and that file from FAQ for XC Ultra (not XC2, but lets pretend we don't care)
And I have FlashTool, that's ok, I could use it, so all I need is hex file!
But if we assume E199 is some model code, then my PX1 folder does not contain any firmware for my gpu)

Attached Image(s)

#21
sparetimepc
FTW Member
  • Total Posts : 1132
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/11/13 09:24:09
  • Location: Altona, IL
  • Status: online
  • Ribbons : 11
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 16:12:42 (permalink)
Yeah you could be right, one way to know is to pull the video card out and look at the PCIe interface of the card, your version number should be printed on the little tab of the interface where the motherboard locks it in place. Kind of a pain but you would know then anyway.
post edited by sparetimepc - 2020/01/06 16:18:48

Click the bottom code for a 5% to 10% discount on your purchases. 

 

#22
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 16:30:38 (permalink)
EVGA 201, so E201 then, interesting...
#23
sparetimepc
FTW Member
  • Total Posts : 1132
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/11/13 09:24:09
  • Location: Altona, IL
  • Status: online
  • Ribbons : 11
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 16:34:16 (permalink)
dredwardhyde
EVGA 201, so E201 then, interesting...


According to that then the last firmware update was 11-28-2018. I also just noticed in your earlier pictures one of your cards has dual firmware and the other has single firmware showing.
post edited by sparetimepc - 2020/01/06 16:42:43

Click the bottom code for a 5% to 10% discount on your purchases. 

 

#24
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/06 16:44:34 (permalink)
Oh, then now I could change update script to flash 66 version on my first, good card with 6B icx2 firmware...
Ok then, let's screw up this card, I'm ready, haha (no).
PS. That single firmware version is what PX1 shows after icx2 turns off

post edited by dredwardhyde - 2020/01/06 16:46:50

Attached Image(s)

#25
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/10 12:01:49 (permalink)
deleted
 
post edited by dredwardhyde - 2020/01/10 20:58:45
#26
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/15 19:50:29 (permalink)
Well, and for now I still have my problem, obsolete faulty firmware and no solution provided by customer support
Support sent me BIOS update two times (one by supportEU@evga.com, second by Jaeson Wilda), but apparently, they don't know about iCX2 firmware existence 
 
Added screenshots in attachment to illustrate my problem:
 
That's what happens after 10-12 hours of working

 
After PX1 restart - sensors and icx2 controller are gone until next reboot


 
post edited by dredwardhyde - 2020/01/15 19:53:24

Attached Image(s)

#27
dredwardhyde
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/01/03 14:02:17
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/17 09:58:09 (permalink) ☼ Best Answerby Cool GTX 2020/01/17 10:35:42
My problem was resolved by Jaeson Wilda, he's a great guy!
#28
Cool GTX
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 20472
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/12/12 14:22:25
  • Location: Folding for the Greater Good
  • Status: offline
  • Ribbons : 115
Re: iCX2 stops working on EVGA 2080ti XC2 Ultra after a while 2020/01/17 10:22:53 (permalink)
dredwardhyde
My problem was resolved by Jaeson Wilda, he's a great guy!



 
 
 
You should add something like [Resolved] to your First post Title .... I can do it for you if you like
 
Thanks for the Update

RTX Project EVGA X99 FTWK-5930K,EVGA2080Ti EVGA-1200P2  Nibbler EVGA X99 3-GPU Water Loop 1600P2  AIO Folding  1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P
Thank You for Your Support


#29
Jump to:
  • Back to Mobile