EVGA

Helpful ReplyHot!f7 after latest bios intall

Author
slickwicked616
Superclocked Member
  • Total Posts : 118
  • Reward points : 0
  • Joined: 2014/12/28 21:33:24
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2022/10/28 14:22:12 (permalink)
i used on the board usb, and usb on th io, flashing it to the latest bios causes a f7 and no boot, i can flash it back to the bios on the evga usb stick just fine. any one have any fix for this?
#1
Stardust_One
SSC Member
  • Total Posts : 606
  • Reward points : 0
  • Joined: 2012/12/02 06:25:05
  • Location: Solar System / Milky Way
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: f7 after latest bios intall 2022/10/29 01:58:39 (permalink) ☄ Helpfulby slickwicked616 2022/10/29 15:03:06
Was it 7F?

You have a BIOS switch. I have 1.15 at the first position and anything else will be go to the second.

Edit: I also used the I/O, but there was nothing else connected. Flashing the BIOS was the first thing I did after assembling my new hardware.
post edited by Stardust_One - 2022/10/29 08:51:19

Corsair Obsidian 900D - G.SKILL 2x16GB Trident Z5 @ 5600MHz - EVGA (Nvidia) 1080 Ti Founders Edition - Supernova 750 G2 - Z690 Classified (BIOS V. 1.15) - FNATIC Clutch2 - miniSTREAK SPEED - Intel i7-12700K - Noctua NH-D15 chromax.black - Samsung 850 Pro 512GB - s24e450 HDMI Monitor - Windows 10 Professional 64bit
#2
8Shellac8
New Member
  • Total Posts : 49
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/02/17 23:37:13
  • Status: offline
  • Ribbons : 1
Re: f7 after latest bios intall 2022/10/29 07:52:16 (permalink)
There's a usb port on the board specifically for flashing. I wouldn't recommend using an i/o usb port.

Z690 Classified/13700k
32GB Neo Forza Trinity 6400
3080ti FTW3 Ultra Hydro Copper
SK hynix P41 1TB/P31 .5TB NVMe M.2
1000W EVGA P5
Custom Loop
#3
slickwicked616
Superclocked Member
  • Total Posts : 118
  • Reward points : 0
  • Joined: 2014/12/28 21:33:24
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: f7 after latest bios intall 2022/10/29 12:57:14 (permalink)
 i think it was 7f and 54 53, i just noticed a sticky about it seems like they are aware. i tried both the usb port for flashing and the io ports, same thing thanks
#4
EVGATech_LeeM
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 4153
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/11/04 14:43:35
  • Location: Brea, CA
  • Status: offline
  • Ribbons : 14
Re: f7 after latest bios intall 2022/10/30 21:44:07 (permalink)
Did you flash BIOS v2.03?  
 
If so, please try to boot without a VGA and see if it gets by this cycle.  Also, try testing with only one DIMM installed.
#5
slickwicked616
Superclocked Member
  • Total Posts : 118
  • Reward points : 0
  • Joined: 2014/12/28 21:33:24
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/27 20:09:03 (permalink)
so i had some time today. i tried to flash 2.02 on all bioses 1-3, all resilt in 7f. wont boot. i can flash 2.01 on all the switches fine, i tried to flash without gpu on all switches to 2.02, didnt work
#6
B0baganoosh
FTW Member
  • Total Posts : 1985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/08/04 04:27:18
  • Status: offline
  • Ribbons : 30
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/27 21:10:44 (permalink)
Beta bios 2.03 is supposed to fix this problem. I don't know why 2.02 is still on the drivers and bios page when they know it causes this.

6Q6CPFHPBPCU691 is a discount code anyone can use.
 
i9 13900k - EVGA Z690 Classy - EVGA RTX 3080 ti FTW3 Ultra (+Hybrid Kit) - G.Skill 32GB DDR5-6000  - WD SN850 2TB NVMe Gen4 - EVGA 1000W G3 - BeQuiet! Dark Base 900 Pro. MO-RA3 420 Pro. Dark Palimpsest MODS RIGS post for build notes.
#7
zippytek
FTW Member
  • Total Posts : 1181
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/10/06 17:25:35
  • Status: offline
  • Ribbons : 9
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/28 06:47:31 (permalink)
my z690 dark is in the closet now since z790 apex arrived, but before that i ran 2.02 from the day it released with zero issues. it definitely wasn't an issue with the usb stick you used? assume you tried more than one. ideally 4GB or smaller, has to be FAT32 etc...and if it helps, I never ever flash the bios from the flashback or windows. always directly from the bios under tools > bios update
#8
B0baganoosh
FTW Member
  • Total Posts : 1985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/08/04 04:27:18
  • Status: offline
  • Ribbons : 30
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/28 07:21:29 (permalink)
zippytek
my z690 dark is in the closet now since z790 apex arrived, but before that i ran 2.02 from the day it released with zero issues. it definitely wasn't an issue with the usb stick you used? assume you tried more than one. ideally 4GB or smaller, has to be FAT32 etc...and if it helps, I never ever flash the bios from the flashback or windows. always directly from the bios under tools > bios update



Fair enough. I just have seen a few posts now from people who grabbed 2.02 from the drivers and bios page (not going into the forums until they had a problem) thinking it was the latest and then running into a problem that they may not have had with 2.03.

6Q6CPFHPBPCU691 is a discount code anyone can use.
 
i9 13900k - EVGA Z690 Classy - EVGA RTX 3080 ti FTW3 Ultra (+Hybrid Kit) - G.Skill 32GB DDR5-6000  - WD SN850 2TB NVMe Gen4 - EVGA 1000W G3 - BeQuiet! Dark Base 900 Pro. MO-RA3 420 Pro. Dark Palimpsest MODS RIGS post for build notes.
#9
zippytek
FTW Member
  • Total Posts : 1181
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/10/06 17:25:35
  • Status: offline
  • Ribbons : 9
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/28 12:04:50 (permalink)
i think 2.03 as only for folks who had an issue posting with 4090, right? i have a few video cards and usually do my bios updates w a very basic gt710. that being said, i ran some 3D with 4090 Suprim Liquid X on 2.02 as well and it was fine. So I suspect it's maybe a combined issue of older bios needing to be updated to fix raptor lake things (ucode support, a die) along with the nvidia firmware bug keeping people from being able to do anything since they have no display. 
 
this is a good example of why it's wise to keep a spare gpu, however old, around just in case...you never know!
#10
slickwicked616
Superclocked Member
  • Total Posts : 118
  • Reward points : 0
  • Joined: 2014/12/28 21:33:24
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/28 15:32:07 (permalink)
B0baganoosh
Beta bios 2.03 is supposed to fix this problem. I don't know why 2.02 is still on the drivers and bios page when they know it causes this.


i couldnt get the 2.02 to work no matter what, i tried different usbs difeferent usb ports, all three bios switches, i tried 2.03 per your rec and it worked straight away
thanks
#11
slickwicked616
Superclocked Member
  • Total Posts : 118
  • Reward points : 0
  • Joined: 2014/12/28 21:33:24
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/28 17:32:59 (permalink)
zippytek
my z690 dark is in the closet now since z790 apex arrived, but before that i ran 2.02 from the day it released with zero issues. it definitely wasn't an issue with the usb stick you used? assume you tried more than one. ideally 4GB or smaller, has to be FAT32 etc...and if it helps, I never ever flash the bios from the flashback or windows. always directly from the bios under tools > bios update


man that rog dimm looks slick on the z690 apex, i hate the way everyone else does the nvme drive slots
#12
98AMcFadden
New Member
  • Total Posts : 16
  • Reward points : 0
  • Joined: 2021/03/16 21:31:21
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/28 20:06:36 (permalink)
zippytek
my z690 dark is in the closet now since z790 apex arrived, but before that i ran 2.02 from the day it released with zero issues. it definitely wasn't an issue with the usb stick you used? assume you tried more than one. ideally 4GB or smaller, has to be FAT32 etc...and if it helps, I never ever flash the bios from the flashback or windows. always directly from the bios under tools > bios update


How has the z790 Apex been working for you? I just got mine in, but this thing runs soooo much hotter then my Z690 Dark Kingpin. I can do 5.8 all core on my 13900k at 1.5V 430W and stay under 95C in Cinebench. I hooked up the z790 Apex and I cant even do 5.7 all core without the CPU thermal throttling at 1.39V 290W. 
#13
zippytek
FTW Member
  • Total Posts : 1181
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/10/06 17:25:35
  • Status: offline
  • Ribbons : 9
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/29 07:27:07 (permalink)
98AMcFadden
zippytek
my z690 dark is in the closet now since z790 apex arrived, but before that i ran 2.02 from the day it released with zero issues. it definitely wasn't an issue with the usb stick you used? assume you tried more than one. ideally 4GB or smaller, has to be FAT32 etc...and if it helps, I never ever flash the bios from the flashback or windows. always directly from the bios under tools > bios update


How has the z790 Apex been working for you? I just got mine in, but this thing runs soooo much hotter then my Z690 Dark Kingpin. I can do 5.8 all core on my 13900k at 1.5V 430W and stay under 95C in Cinebench. I hooked up the z790 Apex and I cant even do 5.7 all core without the CPU thermal throttling at 1.39V 290W. 




apex works well so far, 1.5v is pretty high. i can do 6ghz 8P 5.5 cache at around 1.485v but this shouldn't be on the board. same cooler for you in both cases? are you on AIO or custom loop. my bench setup has a single mo-ra3 420 pro with heatkiller block. temps in the 90s for most benches but i've seen it hit up to 109C in ycruncher which is a bit more demanding (this runs at lower clocks too, i don't have the ambient cooling for 6GHz ycruncher)
 
lots of folks after heavy oc are doing direct die on raptor lake, but the supercool blocks are hard to get due to low production and higher demand
#14
98AMcFadden
New Member
  • Total Posts : 16
  • Reward points : 0
  • Joined: 2021/03/16 21:31:21
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/29 08:26:42 (permalink)
I have my CPU currently on my MO-RA 420 with an Optimus v2 block + contact frame and cpu is delided. There has to be some setting on the Asus board causing my high temps. I might just try setting stuff manual instead of Asus’s auto settings.
#15
zippytek
FTW Member
  • Total Posts : 1181
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/10/06 17:25:35
  • Status: offline
  • Ribbons : 9
Re: f7 after latest bios intall 2022/11/29 13:19:57 (permalink)
98AMcFadden
I have my CPU currently on my MO-RA 420 with an Optimus v2 block + contact frame and cpu is delided. There has to be some setting on the Asus board causing my high temps. I might just try setting stuff manual instead of Asus’s auto settings.



it's all on auto? yeah you need to turn off some stuff. under advanced > cpu configuration, disable all the TVB related stuff and see how that works out for you.
#16
Jump to:
  • Back to Mobile