EVGA

Z590 Dark + 3090 KPE - Post Code 97

Author
fragility_V1
SSC Member
  • Total Posts : 505
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/07/16 10:02:01
  • Location: Southern California
  • Status: offline
  • Ribbons : 1
2021/07/21 17:33:40 (permalink)
Just got the Z590 Dark and swapped out my Z490.  System has a 3090 KPE and an EVGA 1600 T2 PSU.  When I start the system I get stuck on POST code 97.  This appears to be related to the GPU.  I've tried a few things listed below:
 
- Updated the Z590 Dark BIOS to 1.03 (most recent) - No change
- Tried different BIOSes on the Z590 and the 3090 - No change
- Disable PCIe 1 (Turning off the 3090 effectively) - System boots fine with iGPU
- Disable iGPU - No Change
- Reseated the 3090 - No change
- Swapped out the 3090 for a GTX 750 - System boots fine with the GTX 750
- Enabled ReBAR - No change
 
So the system works fine with other another card and the iGPU.  Any other suggestions for things to try? 
 
As a last resort I could try the 3090 with the old Z490 board again, but the 3090 has the HydroCopper block on and is in a loop, so I'd had to drain the loop and pull it to test (and do a quick test to POST)
#1

7 Replies Related Threads

    fragility_V1
    SSC Member
    • Total Posts : 505
    • Reward points : 0
    • Joined: 2015/07/16 10:02:01
    • Location: Southern California
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: Z590 Dark + 3090 KPE - Post Code 97 2021/07/21 22:23:59 (permalink)
    Well, I got impatient to see if anyone had any good ideas.  Drained the loop and put the card back on the Z490 Board I pulled it from.  Now getting the POST code 97 on the Z490 board as well.  Whelp...looks like the card is the issue...
    #2
    Kyrog
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/10/08 07:23:50
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Z590 Dark + 3090 KPE - Post Code 97 2021/07/21 23:27:48 (permalink)
    Hello, I’m new to liquid cooling and I’ll be doing my first loop soon so I can’t have much say.
    But if you google “Post code 97”
    There are forums that cover this issue already and some are even related to EVGA forums.
    #3
    Tuxedo.
    New Member
    • Total Posts : 75
    • Reward points : 0
    • Joined: 2016/03/26 11:59:08
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: Z590 Dark + 3090 KPE - Post Code 97 2021/07/22 04:05:59 (permalink)
    97 is Console Output devices connect
    Do you have a cable attached? ^^
    #4
    EVGATech_JaesonW
    EVGA Tech Support
    • Total Posts : 795
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/02/06 10:41:56
    • Status: offline
    • Ribbons : 5
    Re: Z590 Dark + 3090 KPE - Post Code 97 2021/07/22 07:07:15 (permalink)
    If you haven't, try disabling CSM and Fast Boot in the BIOS, and see if you can get a good POST with the card in that way on either of your motherboards. If that doesn't do the trick, then the 3090 probably needs replaced. 

    EVGA Customer Service Manager
    Have a moment? Please rate our service 
    #5
    fragility_V1
    SSC Member
    • Total Posts : 505
    • Reward points : 0
    • Joined: 2015/07/16 10:02:01
    • Location: Southern California
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: Z590 Dark + 3090 KPE - Post Code 97 2021/07/22 07:27:18 (permalink)
    EVGATech_JaesonW
    If you haven't, try disabling CSM and Fast Boot in the BIOS, and see if you can get a good POST with the card in that way on either of your motherboards. If that doesn't do the trick, then the 3090 probably needs replaced. 


    Thanks for the suggestions.  I believe the board had CSM disabled by default.  I tried turning it on, but when I enabled ReBAR it turned off anyway.  So with CSM disabled it still leads to code 97.  Same with fastboot.  I normally turn it off so I had tried a configuration with it off and CSM disabled, and ReBAR on.  Same result.
     
    I put in a service ticket last night after I switched the 3090 back to the Z490 board, but can add this to the list of things I've tried.
    #6
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 83562
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Scotland, UK
    • Status: offline
    • Ribbons : 74
    Re: Z590 Dark + 3090 KPE - Post Code 97 2021/07/22 07:37:25 (permalink)
    Sorry to hear about the RTX 3090 fault. Hopefully the RMA will be quick.

    AMD Ryzen 9 5950X,  Corsair Mp600 Pro M.2 2TB, 128GB DDR4  Crosshair VIII Hero, Asus RX 6900 XT Associate Code: H5U80QBH6BH0AXF

    #7
    babayega
    New Member
    • Total Posts : 54
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/07/30 08:18:30
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Z590 Dark + 3090 KPE - Post Code 97 2021/07/22 12:31:38 (permalink)
    have u tried any other ports on the card?
    #8
    Jump to:
  • Back to Mobile