EVGA

Helpful ReplyHot!Z170 error 55

Page: 12 > Showing page 1 of 2
Author
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
2017/03/11 10:13:12 (permalink)
My computer has started randomly freezing and now when I try to start it up I'm left with angry beeping and error 55 on the motherboard. I reset the CMOS and it started working for another day and a half before freezing again and hitting the same error 55. I reset the cmos again and this time removed one stick of RAM and will report back if it happens again. Do you guys have any other suggestions I could try?

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#1
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/11 10:27:55 (permalink)
Are you running your RAM in XMP mode inside the BIOS? If so, please disable XMP and set your RAM manually inside the BIOS. The frequency, timings & voltage set inside the BIOS should match the JEDEC stickers on the sides of your RAM modules...
 

 
Other things to try:
 
#1 Test each stick of ram individually.
#2 Make sure to test each dimm slot as well.
#3 Try loosening cpu heatsink a bit.
#4 Test the sticks individually with memtest86.
#5 Try a different set of ram that is supported by the motherboard... http://www.evga.com/support/motherboard/
post edited by Sajin - 2017/03/11 10:38:19


#2
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/11 11:36:28 (permalink)
I will try manually setting XMP. Also I have 2 sticks of ram in slot 2 and 4. I removed the stick in slot 4 for now and am testing with only slot 2 populated. How can I test slot 4 alone, since the board will not post unless slot 2 is populated?

Thanks

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#3
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/11 15:35:40 (permalink)
Ran memtest86 on each stick individually no errors. I don't have another set of ram to test with unfortunately so I may need to buy some.

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#4
EVGATech_MDecker
EVGA Tech Support
  • Total Posts : 1533
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/09/21 17:32:43
  • Location: RwlRwlRwlRwl
  • Status: offline
  • Ribbons : 4
Re: Z170 error 55 2017/03/11 15:55:56 (permalink)
mike406
I will try manually setting XMP. Also I have 2 sticks of ram in slot 2 and 4. I removed the stick in slot 4 for now and am testing with only slot 2 populated. How can I test slot 4 alone, since the board will not post unless slot 2 is populated?

Thanks



Hello,
 
you can swap the sticks around. If you test each stick in 2 & 4 respectively without settings XMP (leave at auto)

(つ◕౪◕)つ━☆゚.*・。゚X99Micro2 | 5960X | 1080Ti 。゚・*.☆゚
#5
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/11 18:41:40 (permalink)
So I've determined that Windows crashes when both sticks are in slots 2 and 4 but won't crash if either stick is in slot 2. Could slot 4 be bad?

Edit: I lied, one of the sticks now crashes in slot 2. Think I need some new ram after all. I'm intrigued why memtest did not catch anything, but I am certain one of my sticks is bad as Windows now just bluescreens when I have the one inserted.
post edited by mike406 - 2017/03/11 18:50:17

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#6
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/13 20:18:12 (permalink)
Grr...I'm starting to see CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT bluescreens now. Maybe not RAM but CPU instead?

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#7
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/13 20:41:13 (permalink)
101 blue screens can be fixed by rasing the vcore.


#8
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/13 20:42:44 (permalink)
I've already had my vcore at around 1.4V and OC'ed at 4.6GHz. I dropped my multiplier to 44, keeping vcore the same, and it still occurs.

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#9
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/13 20:43:29 (permalink)
mike406
I've already had my vcore at around 1.4V and OC'ed at 4.6GHz. I dropped my multiplier to 44, keeping vcore the same, and it still occurs.


Try stock.


#10
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/13 20:52:26 (permalink)
Seems to not BSOD at stock...

Edit: Rebooted a few times, got a freeze when at stock
post edited by mike406 - 2017/03/13 20:55:19

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#11
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/13 21:00:35 (permalink)
mike406
Edit: Rebooted a few times, got a freeze when at stock

Probably related to that g.skill ram not being compatible with the board.


#12
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/13 21:02:59 (permalink)
Sajin
mike406
Edit: Rebooted a few times, got a freeze when at stock

Probably related to that g.skill ram not being compatible with the board.




I've run this system since early 2016. Freezing/bsod started 3 days ago.

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#13
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/13 21:04:05 (permalink)
mike406
Sajin
mike406
Edit: Rebooted a few times, got a freeze when at stock

Probably related to that g.skill ram not being compatible with the board.




I've run this system since early 2016. Freezing/bsod started 3 days ago.


Could still be faulty ram. Time to test with another set.
 


#14
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/13 21:05:56 (permalink)
Will do, I ordered a cheap set due to arrive Wednesday.

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#15
pittbull
Superclocked Member
  • Total Posts : 158
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/12/26 08:07:04
  • Location: Alabama
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/14 18:37:21 (permalink)
Sajin
mike406
Edit: Rebooted a few times, got a freeze when at stock

Probably related to that g.skill ram not being compatible with the board.




yeah I have not seen many I can think of if any with Trident 3200
 
The ripjaws works perfect @ 3200 xmp


 
#16
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/16 11:23:22 (permalink)
EVGA's QVL list of ram is far from exhaustive and doesn't mean it's incompatible if not listed, just that it wasn't explicitly tested by EVGA. GSKILL's own QVL page lists my ram as compatible with the Z170 FTW so by extension it would be fine with the Classified K. EVGA can't possibly test every kit or ram.

http://gskill.com/en/product/f4-3200c14d-16gtz

EVGA doesn't have Kaby Lake listed as compatible for the Z170 lineup either but it certainly is with the latest bios. Hence why it's not an exhaustive list.
post edited by mike406 - 2017/03/16 11:30:35

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#17
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/16 12:41:24 (permalink)
Did you receive your other ram yet?


#18
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/16 14:00:11 (permalink)
Just got it in my hands now. Installing it shortly

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#19
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/16 14:01:45 (permalink)
mike406
Just got it in my hands now. Installing it shortly




#20
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/16 18:12:04 (permalink)
Got a freeze and bsod still. I also figured I'd try killing two birds with one stone and tried installing a cheap processor I got my hands on. Even still froze. I wonder if I'm looking at motherboard RMA at this point...What makes this difficult to troubleshoot is the freezing is very sporadic it could take hours before it happens. I'm able to sometimes trigger it if I run AIDA stress test for about 30 seconds, click Stop then quickly hit restart and I can trigger the freeze or bsod. It almost seems as if that power fluctuation causes the freeze. I'm getting a number of different kinds of bsods WHEA_UNRECOVERABLE, IRLQ_NOT_LESS_OR_EQUAL CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT to name a few.

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#21
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/16 18:14:41 (permalink)
Yeah, starting to sound like a mobo issue now. What cheap cpu did you use?


#22
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/16 18:21:43 (permalink)
Just an i3 6100. I know it's not listed on the support page you linked me but I'm getting the same behavior regardless if it's that or my 6700K

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#23
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/17 13:33:38 (permalink)
I put back my 6700K, and re-seated my test RAM and ran AIDA again for 10 hours today. No crash this time. Will continue testing. Aren't mysterious hardware troubles the best? 

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#24
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/17 13:38:04 (permalink)
mike406
Aren't mysterious hardware troubles the best? 

Yep. 


#25
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/17 14:48:13 (permalink)
Fired up memtest86 on my "old" ram again and now I'm finally seeing errors! Within the first 30 seconds even. I'm so confused why it "passed" when I tested days earlier.
So now I've got memtest crunching away on the new test ram. Gonna let it go for a few hours. Fingers crossed that it's good. Maybe finally by tonight we can put this journey to its end.

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#26
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/17 15:02:54 (permalink)
mike406
Maybe finally by tonight we can put this journey to its end.

We shall see.


#27
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/18 12:39:38 (permalink)
Memtest passed fine on the test RAM. I also haven't had anymore crashing in windows.

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#28
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 19985
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: online
  • Ribbons : 124
Re: Z170 error 55 2017/03/18 17:35:55 (permalink)
mike406
Memtest passed fine on the test RAM. I also haven't had anymore crashing in windows.

Gotta love when the issue just fixes itself. 


#29
mike406
SSC Member
  • Total Posts : 538
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/02/21 18:17:33
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Z170 error 55 2017/03/18 18:36:25 (permalink)
Sajin
mike406
Memtest passed fine on the test RAM. I also haven't had anymore crashing in windows.

Gotta love when the issue just fixes itself. 




It is pretty strange, but I think at this point we can say its the RAM. My system won't even POST anymore with the old kit. Guess it was just on its way out. 

Motherboard: EVGA Z170 Classified K
CPU: Intel Core i7-6700K
RAM: G.Skill TridentZ (2 x 8GB) 3200 MHz CL-14
Video Card: EVGA GTX 980 Ti FTW
Boot Drive: Samsung 840 EVO 120GB
Data Drive 1: Samsung 850 EVO 1TB
Data Drive 2: Western Digital Black 1TB
Power Supply: Corsair HX1000i
OS: Windows 10
 
If I helped you select an EVGA product for your build, please consider using my Affiliate Code FIX-0GZ-W4CY with product registration.
#30
Page: 12 > Showing page 1 of 2
Jump to:
  • Back to Mobile