EVGA

Z15 not detected on bootup about 50% of the time

Author
wagnerock
New Member
  • Total Posts : 2
  • Reward points : 0
  • Joined: 2021/09/05 07:11:19
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2021/09/14 10:24:28 (permalink)
Just got a Z15 about two weeks ago and the thing won't turn on about half the time I boot my pc. It's in a USB 2.1 port, firmware fully up to date. I unplug it and plug it back in and it works everytime. Anyone else have this issue? 
#1

6 Replies Related Threads

    EVGA_James
    EVGA Product Manager
    • Total Posts : 849
    • Reward points : 0
    • Joined: 2012/12/14 14:54:29
    • Status: offline
    • Ribbons : 3
    Re: Z15 not detected on bootup about 50% of the time 2021/09/14 11:49:42 (permalink)
    I'd suggest plugging the keyboard into a different USB port or a USB 3.0 port. If you're using an AMD X570 motherboard there are known issues with the USB2.0 port in general. Also testing the keyboard on a different system to isolate it the keyboard and your system


    #2
    tmaeller
    New Member
    • Total Posts : 47
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/01/09 12:17:27
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: Z15 not detected on bootup about 50% of the time 2021/09/14 16:38:58 (permalink)
    Yeah, USB 2 ports won't cut it. Try a 3.x port instead - should improve things.
     
    Just be aware that if you've programmed any custom color layers, you'll lose those going to another USB port. If you did and you don't want to re-program them all over again, let me know and I'll give you a quick run-through of how to recover them.
    #3
    wagnerock
    New Member
    • Total Posts : 2
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/09/05 07:11:19
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Z15 not detected on bootup about 50% of the time 2021/09/14 20:14:35 (permalink)
    Very good, thank you both for the help
    #4
    freakdaddy64
    SSC Member
    • Total Posts : 514
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/04/30 12:53:36
    • Location: tampa fl
    • Status: offline
    • Ribbons : 5
    Re: Z15 not detected on bootup about 50% of the time 2021/09/15 23:20:33 (permalink)
    im going to try an evga z15 i should have it saturday from a logitech g413 so i hope i like it and price was good does anyone with z15 like it ok.



     asus rog strix b550 f  ryzen 5 5600x
     gskill trident neo 3600 evga rtx 2080ti xc ultra
     evga supernova 850 g+ nzxt 710i case
     nzxt kracken x73 360mm rgb cooler
     
     
     
     
    #5
    EVGA_James
    EVGA Product Manager
    • Total Posts : 849
    • Reward points : 0
    • Joined: 2012/12/14 14:54:29
    • Status: offline
    • Ribbons : 3
    Re: Z15 not detected on bootup about 50% of the time 2021/09/16 13:51:16 (permalink)
    I personally never was a big fan of Logitech's RomerG switches on my G810 keyboard. I prefer the traditional mechanical switches either linear or tactile. The Z15 will let you find the switch type you like as long as the switches support SMD LEDs and are 3 pin (you can use 5 pin switches but will need to clip off the 2 extra legs)


    #6
    donta1979
    Omnipotent Enthusiast
    • Total Posts : 14905
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/02/11 19:27:15
    • Location: In the land of Florida Man!
    • Status: offline
    • Ribbons : 64
    Re: Z15 not detected on bootup about 50% of the time 2021/09/18 07:54:13 (permalink)
    I have had that happen with my z15, where it does not detect on start up, at least on my new pc. took unplugging and plugging it back in. Not having that issue with my z20 oddly. My z15 though works fine in my old eight year old pc.

     
    Heatware   My Old School Drivers Updating/Installing Guide 
    My Affiliate Code: 1YXDGWSWU7 
    Associate Code: ZHHBRVZYGOXUIIZ

    Retired from the AAA Industry at 40 Living the Dream or at least trying to. Haha
    USAF, USANG, US ARMY Combat Veteran

    #7
    Jump to:
  • Back to Mobile