EVGA

Hot!X58 memory problems....again...and again

Author
sjsingle101
New Member
  • Total Posts : 7
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/08/03 20:15:04
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2020/08/03 20:25:21 (permalink)
got my X58 SLI classified new many moons ago....at first I only installed 12 gb of mem....it has only ever reported 8gb of mem....attempted to fix the problem once upon a time but did not work....fast forward today.....dont wanna get a new MB so I invest in a mem upgrade....g skill f3-12800cl9q...cl9-9-9-24 1.5 v.....6 sticks of 4 gb.....only reports 8 gb out of the 24
 
I have exhausted google in searching only to find there is NO one solution ...or maybe even no solution ? 
 
i have manually entered the timings in bios....
 
any other suggestions in these forums have not worked
 
I really like the X58 platform and think a few upgrades will keep it viable for a few more yrs
 
HELP
#1

11 Replies Related Threads

    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 44095
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 197
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/03 21:18:22 (permalink)

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #2
    aka_STEVE_b
    EGC Admin
    • Total Posts : 15336
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/02/26 06:45:46
    • Location: Wouldn't you like to know....
    • Status: offline
    • Ribbons : 54
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/04 08:15:25 (permalink)
    yeah, along with what Sajin posted,
      I was going to say that sounds like a cpu with bent pins or a bad slot(s) on the motherboard.
     Both of which will not let memory be fully recognized...
     
    you should check the Bios to see if it's being seen there or not.

    AMD RYZEN 9 3900X  12-core cpu~ Gigabyte X570 Aorus Elite board ~ EVGA RTX 2080 SUPER XC2 ULTRA OC~ G.SKILL Trident Z NEO 16 GB DDR4 3600 ~ Phanteks Eclipse P400s red case ~ EVGA SuperNOVA 1000 G+ PSU ~ Intel 660p M.2 drive~ Crucial MX300 275 Gig SSD ~ CORSAIR H80i v2 cooler ~ CORSAIR Dark Core RGB Pro mouse ~ CORSAIR K68 Mech keyboard ~ HGST 4TB Hd.~ AOC AGON 31.5" monitor 1440 @ 144Hz ~ Win 10 x64 
    ................ GET UP TO A 10% DISCOUNT ON PURCHASES BY CLICKING ....VVVVVVVVV.........


    #3
    sjsingle101
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/08/03 20:15:04
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/04 14:43:33 (permalink)
    I have pulled and checked the processor in the past.....did not notice anything unusual....I know one thread from days of old had pics of bent pins ....but that pic is gone....so really dont know what a bent pin looks like
     
    I have tried all those suggestions for fixing with no luck
     
    I am guessing the problem lies in a bios setting ? some of the parameters in the bios are to cyriptic for me to decipher 
     
    I have the lastest bios installed....put it in long ago whenever it came out
     
    I7 950 processor....not overclocked in anyway
     
    sisoft sandra does report all slots being populated 
    post edited by sjsingle101 - 2020/08/04 14:46:07
    #4
    sjsingle101
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/08/03 20:15:04
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/04 15:04:15 (permalink)
    can anyone help me make sense of some of the bios settings so I can play around with them....which ones to play with ...any to avoid changing? 
    does increasing the mem votage hurt anything.....the timimg....9-9-9-24...what n where is the 24 ?
     
    i am not using the xmp setting 
     
    one fix i read during my search was to set the ref cycle ( on another brand of board )....but where the hell is that on our boards ?
     
     
    #5
    bob16314
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 7556
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/07 22:33:22
    • Location: Planet of the Babes
    • Status: online
    • Ribbons : 633
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/04 15:11:56 (permalink)
    See Why does my X58 show less memory in windows as available then the Maximum I have installed into the motherboard? in the EVGA FAQs and try some things there if you haven't already..Like maybe trying different Memory Low Gap settings for one thing.

    * Corsair Obsidian 450D Mid-Tower - Airflow Edition * ASUS ROG Maximus X Hero (Wi-Fi AC) * Intel i7-8700K (Delidded, TG Conductonaut) @ 5.4GHz* 16GB G.SKILL Trident Z 4133MHz * Crucial MX500 M.2 1TB * WD Black 500GB (x2) * Seasonic M12 II 750W * Corsair H115i Pro * EVGA GTX 760 SC * Dual-Boot Win7 Home 64-bit/Win10 Home 64-bit (Winver 2004) * 
     
    "Whatever it takes, as long as it works" - Me
     
     
     
    #6
    sjsingle101
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/08/03 20:15:04
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/04 15:20:18 (permalink)
    i did set the mem gap to 3.....as some suggested
    #7
    ty_ger07
    Insert Custom Title Here
    • Total Posts : 17329
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/04/10 23:48:15
    • Location: traveler
    • Status: offline
    • Ribbons : 178
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/05 09:26:05 (permalink)
    This was a new infrastructure to Intel at the time, and missing memory on X58 is very common.

    As stated, the most common causes are bent CPU socket pins. But, also, excessive heatsink mount pressure, or too little heatsink mount pressure, or uneven heatsink mount pressure can cause this problem. Also, the CPU itself could be damaged or defective.

    I had troubles with memory sporadically missing on my X58, and never did figure out the root cause. For me it was random, and when I noticed missing memory, I would turn my computer off and turn back on and it was usually back.

    I was so happy to move on from the troubles of X58.
    #8
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 79999
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Europe
    • Status: online
    • Ribbons : 71
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/05 10:18:18 (permalink)
    Bent pins are the primary cause of X58 DIMM memory not being seen. I never had any issues with the X58 chipset and consider that chipset to be one of the best Intel ever made. 

    Specs: AMD Ryzen 9 5950X,  M.2 2TB, 128GB DDR4  Crosshair VIII Hero, EVGA RTX 3090 FTW3 Ultra,  Associate Code: H5U80QBH6BH0AXF

    #9
    willismar
    New Member
    • Total Posts : 9
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/05 09:16:30
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/05 19:18:27 (permalink)
    Hello sjsingle101, 
     
    Back in 2010 I build a computer with EVGA X58. And very fast I upgraded the system memory to 12Gb ram and learned this problem too.
    In that time my Cpu Cooler had created a pressure on the mother (very succinct) on board that bend it a little and the count memory couldn't be reached the max Ram available.
    Luckily I managed to release the pressure over the CPU Cooler and the bending was gone. I still have that machine as a second computer, but with 48Gb Ram with no problems.
    #10
    sjsingle101
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/08/03 20:15:04
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/06 00:35:59 (permalink)
    I am out of thermal paste to mess with the cpu......have some ordered and as soon as it comes in will take the cpu off again and check things out
    #11
    windrider
    New Member
    • Total Posts : 62
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/02/28 08:37:03
    • Location: Alberta
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: X58 memory problems....again...and again 2020/08/19 19:01:17 (permalink)
    Not relevant but I still have my X58 SLI and it works perfectly. I have changed power supply and video cards , hard drives over the years but still rocking on. Never had memory issues at all.
    I have newer laptops for games, and consoles. But this thing still runs great so still using it.
     
    Good luck in checking it out

    ANTEC NINE HUNDRED TWO - ASUS VH242H LCD
    Nvidia GeForce  GTX 1650 Super
    Corsair XMS3 Dominator CMP12GX3M3A1600C9 12GB
    EVGA X58 SLI - Core i7 950 - 3.06 GHz
    Zalman Reserator 3 MAX Liquid CPU Cooler
    OCZ ZX Series 1250W PSU
    LG Super-Multi 24x DVD Writer, SATA, Black (OEM)
    Samsung 860 Evo V-Nand SSD Sata 6gb/s
    Seagate 1000GB Hard Drive SATA 3Gb/s 32MB Cache
    Seagate 750GB Barracuda 7200.12 SATA II w/ 32MB Cache
    Windows 10 Pro 
    #12
    Jump to:
  • Back to Mobile