EVGA

AnsweredHot!Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped.

Page: < 12 Showing page 2 of 2
Author
lightningfoot
New Member
  • Total Posts : 23
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/11/11 14:31:12
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 14:13:51 (permalink)
I tried the restore point, but that didn't help. I reset the bios and it didn't seem to help, but will tweak it a bit and see what happens.  
#31
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 46073
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: offline
  • Ribbons : 198
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 14:46:11 (permalink)
Hmm. You haven’t messed with the slow mode jumper on the board have you?

Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
 

 
#32
lightningfoot
New Member
  • Total Posts : 23
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/11/11 14:31:12
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 17:00:56 (permalink)
Sajin
Hmm. You haven’t messed with the slow mode jumper on the board have you?

No.  What I did notice is that my cpu is running at full GHz on task manager and cpu-z.  This is at idle, so something is going on there.  Cpu won't throttle down at idle.  Checked power options and it is on balanced. I figured if the cpu is maxed out when I benchmark or play a game maybe that is causing the jerkiness.
#33
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 46073
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: offline
  • Ribbons : 198
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 17:06:13 (permalink)
Running at full speed shouldn’t be hurting anything. What is your cpu usage while just idling with all programs closed?

Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
 

 
#34
Cool GTX
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 27321
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/12/12 14:22:25
  • Location: Folding for the Greater Good
  • Status: offline
  • Ribbons : 119
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 17:06:36 (permalink)
scan for malware
 
make sure Windows "Delivery Optimization" is not running
 
Is your drive running Indexing tasks ?

RTX Project EVGA X99 FTWK 2xEVGA2080Ti EVGA1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified 3-GPU Water cooled 1600P2 AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P Thank you for your support I am a Volunteer Moderator - not an EVGA employee
#35
lightningfoot
New Member
  • Total Posts : 23
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/11/11 14:31:12
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 18:25:10 (permalink)
Sajin
Running at full speed shouldn’t be hurting anything. What is your cpu usage while just idling with all programs closed?

CPU usage when idle is at 15%.  Used to run at around 3-5%.  
Cool GTX
scan for malware
 
make sure Windows "Delivery Optimization" is not running
 
Is your drive running Indexing tasks ?


Turned off Delivery Optimization.  Scanned for malware, nothing.  It is the system process that is running high.  Might try an "in place" re-install of windows 11.  Maybe that will help.  Also upgraded the bios.
post edited by lightningfoot - 2021/12/02 19:10:36
#36
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 46073
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: offline
  • Ribbons : 198
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 19:59:23 (permalink)

Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
 

 
#37
CraptacularOne
Omnipotent Enthusiast
  • Total Posts : 13931
  • Reward points : 0
  • Joined: 2006/06/12 17:20:44
  • Location: Florida
  • Status: online
  • Ribbons : 197
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 20:09:14 (permalink)
Wait, your problems started with Windows 11 installation? Did you disable VBS and HVCI in Windows 11? Of not those settings alone will tank your performance. Though halving your CPU score Im not so sure but they definitely won’t help anything.

Intel i7 12700K H2O.........................Ryzen 7 5800X 
EVGA RTX 3080 Ti FTW3 Ultra H2O.....ASUS ROG Strix RTX 3060 Ti
Viotek SUW49C 32:9 Ultra Wide.........Oculus Rift S
Gigabyte Z690 Gaming X...................ASUS TUF Gaming X570 WiFi
32GB Dom Platinum 3600Mhz CL14....32GB Tforce Xtreem 3600Mhz
EVGA G3 SuperNova 1000w...............EVGA G3 SuperNova 850w
#38
lightningfoot
New Member
  • Total Posts : 23
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/11/11 14:31:12
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 22:06:45 (permalink)
CraptacularOne
Wait, your problems started with Windows 11 installation? Did you disable VBS and HVCI in Windows 11? Of not those settings alone will tank your performance. Though halving your CPU score Im not so sure but they definitely won’t help anything.


Yes, those were disabled.  The problem did not start with windows 11.  I tried a reinstall to lower my cpu usage with system process running high in task manager. Thanks
#39
CraptacularOne
Omnipotent Enthusiast
  • Total Posts : 13931
  • Reward points : 0
  • Joined: 2006/06/12 17:20:44
  • Location: Florida
  • Status: online
  • Ribbons : 197
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/02 22:31:41 (permalink)
lightningfoot
CraptacularOne
Wait, your problems started with Windows 11 installation? Did you disable VBS and HVCI in Windows 11? Of not those settings alone will tank your performance. Though halving your CPU score Im not so sure but they definitely won’t help anything.


Yes, those were disabled.  The problem did not start with windows 11.  I tried a reinstall to lower my cpu usage with system process running high in task manager. Thanks


So to be clear, you've cleared your CMOS on your board, went back in a made sure to "load optimized defaults" changed nothing else not even enabling XMP and the problem still persists when you boot to windows?
 
If so, you may have somehow nuked your install of Windows. I'd at that point recommend a full clean install of Windows 11, not just an in-place reinstall but a full wipe and format the drive from scratch. If that doesn't fix it something may be faulty on your motherboard or maybe even CPU. 
post edited by CraptacularOne - 2021/12/02 22:32:42

Intel i7 12700K H2O.........................Ryzen 7 5800X 
EVGA RTX 3080 Ti FTW3 Ultra H2O.....ASUS ROG Strix RTX 3060 Ti
Viotek SUW49C 32:9 Ultra Wide.........Oculus Rift S
Gigabyte Z690 Gaming X...................ASUS TUF Gaming X570 WiFi
32GB Dom Platinum 3600Mhz CL14....32GB Tforce Xtreem 3600Mhz
EVGA G3 SuperNova 1000w...............EVGA G3 SuperNova 850w
#40
lightningfoot
New Member
  • Total Posts : 23
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/11/11 14:31:12
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/04 07:25:05 (permalink)
CraptacularOne
lightningfoot
CraptacularOne
Wait, your problems started with Windows 11 installation? Did you disable VBS and HVCI in Windows 11? Of not those settings alone will tank your performance. Though halving your CPU score Im not so sure but they definitely won’t help anything.


Yes, those were disabled.  The problem did not start with windows 11.  I tried a reinstall to lower my cpu usage with system process running high in task manager. Thanks


So to be clear, you've cleared your CMOS on your board, went back in a made sure to "load optimized defaults" changed nothing else not even enabling XMP and the problem still persists when you boot to windows?
 
If so, you may have somehow nuked your install of Windows. I'd at that point recommend a full clean install of Windows 11, not just an in-place reinstall but a full wipe and format the drive from scratch. If that doesn't fix it something may be faulty on your motherboard or maybe even CPU. 


Sorry to take so long to respond, but a clean install requires a lot of effort. Lol.  Any way, I did reset the cmos, I did load defaults in bios, and did a format of my ssd and did a clean install of windows 11.  No luck.  I do believe this is causing the problem. It is a system process called ntoskrnl.exe.  It is utilizing 9 -10% of my CPU at idle and the power usage is rated as very high in the task manager. The clean install did not sove that high usage issue.
#41
Sajin
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 46073
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/06/07 21:11:51
  • Location: Texas, USA.
  • Status: offline
  • Ribbons : 198
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/04 08:27:11 (permalink)
Must be a windows 11 issue. Try windows 10.

Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
 

 
#42
CraptacularOne
Omnipotent Enthusiast
  • Total Posts : 13931
  • Reward points : 0
  • Joined: 2006/06/12 17:20:44
  • Location: Florida
  • Status: online
  • Ribbons : 197
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/04 09:45:44 (permalink)
lightningfoot
CraptacularOne
lightningfoot
CraptacularOne
Wait, your problems started with Windows 11 installation? Did you disable VBS and HVCI in Windows 11? Of not those settings alone will tank your performance. Though halving your CPU score Im not so sure but they definitely won’t help anything.


Yes, those were disabled.  The problem did not start with windows 11.  I tried a reinstall to lower my cpu usage with system process running high in task manager. Thanks


So to be clear, you've cleared your CMOS on your board, went back in a made sure to "load optimized defaults" changed nothing else not even enabling XMP and the problem still persists when you boot to windows?
 
If so, you may have somehow nuked your install of Windows. I'd at that point recommend a full clean install of Windows 11, not just an in-place reinstall but a full wipe and format the drive from scratch. If that doesn't fix it something may be faulty on your motherboard or maybe even CPU. 


Sorry to take so long to respond, but a clean install requires a lot of effort. Lol.  Any way, I did reset the cmos, I did load defaults in bios, and did a format of my ssd and did a clean install of windows 11.  No luck.  I do believe this is causing the problem. It is a system process called ntoskrnl.exe.  It is utilizing 9 -10% of my CPU at idle and the power usage is rated as very high in the task manager. The clean install did not sove that high usage issue.


That process is usually associated to memory or virtualization and memory management. 
 
Have you tested your memory for stability? Maybe you have a faulty stick causing errors. You can use Memtest and make a bootable USB drive, or just type in the search bar Windows Memory Diagnostic and run that and see if you get any errors. 
 
EDIT: Also you're not using any 3rd party virus software are you like Norton or McAfee? 
post edited by CraptacularOne - 2021/12/04 09:48:37

Intel i7 12700K H2O.........................Ryzen 7 5800X 
EVGA RTX 3080 Ti FTW3 Ultra H2O.....ASUS ROG Strix RTX 3060 Ti
Viotek SUW49C 32:9 Ultra Wide.........Oculus Rift S
Gigabyte Z690 Gaming X...................ASUS TUF Gaming X570 WiFi
32GB Dom Platinum 3600Mhz CL14....32GB Tforce Xtreem 3600Mhz
EVGA G3 SuperNova 1000w...............EVGA G3 SuperNova 850w
#43
kraade
FTW Member
  • Total Posts : 1231
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/10/18 09:05:52
  • Location: Georgia
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/04 10:08:23 (permalink)
so did you ever try resocketing the CPU and repasting your cooler? 


#44
talon951
SSC Member
  • Total Posts : 692
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/10/06 02:41:19
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/04 14:29:53 (permalink)
Looks like a common problem for that process to cause high cpu usage.

https://www.google.com/se...aqs=heirloom-srp.0.0l5
#45
Cool GTX
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 27321
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/12/12 14:22:25
  • Location: Folding for the Greater Good
  • Status: offline
  • Ribbons : 119
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/04 14:50:23 (permalink)
what happens, when you do a "Clean Boot"?
 
1: Run Windows Performance Troubleshooter
 
In Command Prompt with administrative privileges, copy and paste the command
 
msdt.exe /id PerformanceDiagnosti
 
to activate PC performance troubleshooter.

RTX Project EVGA X99 FTWK 2xEVGA2080Ti EVGA1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified 3-GPU Water cooled 1600P2 AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P Thank you for your support I am a Volunteer Moderator - not an EVGA employee
#46
lightningfoot
New Member
  • Total Posts : 23
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/11/11 14:31:12
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/05 07:52:14 (permalink) ☼ Best Answerby Cool GTX 2021/12/05 08:48:55
Finally, solved my high cpu usage problemed which in turn solved my jerky video problem!  I was getting ready to pull my cpu to repaste and reseat it when I remembered reading something about this issue and the dvd caddie (not sure what the caddie is). I decided to disconnect my dvd drive and when I booted up the problem was fixed.  I don't know if the dvd drive is bad, or the e-sata card I had it plugged into.  Possibly "unseated" the e-sata card when I originally took things apart. Will look into that later.  BTW I tried just about everything everyone suggested, including clean installs of windows 10, 11, memory integrity check, dism, etc.  Thanks to everyone for their help. Check my new time spy results as proof of fix. Lol
ht tps://  www.3dmar k.com /spy/ 24700401
post edited by lightningfoot - 2021/12/05 08:04:30
#47
CraptacularOne
Omnipotent Enthusiast
  • Total Posts : 13931
  • Reward points : 0
  • Joined: 2006/06/12 17:20:44
  • Location: Florida
  • Status: online
  • Ribbons : 197
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/05 08:16:48 (permalink)
Wait, you still use an optical drive? LOL
 
J/K but crazy that a DVD drive can eat up so many CPU resources to tank performance that much. Glad you solved it though. 

Intel i7 12700K H2O.........................Ryzen 7 5800X 
EVGA RTX 3080 Ti FTW3 Ultra H2O.....ASUS ROG Strix RTX 3060 Ti
Viotek SUW49C 32:9 Ultra Wide.........Oculus Rift S
Gigabyte Z690 Gaming X...................ASUS TUF Gaming X570 WiFi
32GB Dom Platinum 3600Mhz CL14....32GB Tforce Xtreem 3600Mhz
EVGA G3 SuperNova 1000w...............EVGA G3 SuperNova 850w
#48
kraade
FTW Member
  • Total Posts : 1231
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/10/18 09:05:52
  • Location: Georgia
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/05 08:29:19 (permalink)
Glad you found it


#49
Cool GTX
EVGA Forum Moderator
  • Total Posts : 27321
  • Reward points : 0
  • Joined: 2010/12/12 14:22:25
  • Location: Folding for the Greater Good
  • Status: offline
  • Ribbons : 119
Re: Reinstalled 3080 ti ftw3 ultra and performance has dropped. 2021/12/05 08:49:54 (permalink)
.... seems DVD drives have been the source of many issues lately

RTX Project EVGA X99 FTWK 2xEVGA2080Ti EVGA1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified 3-GPU Water cooled 1600P2 AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P Thank you for your support I am a Volunteer Moderator - not an EVGA employee
#50
Page: < 12 Showing page 2 of 2
Jump to:
  • Back to Mobile