EVGA

Precision X1 v1340 Fan and FPS Issue

Author
BlackBeard
New Member
  • Total Posts : 11
  • Reward points : 0
  • Joined: 2009/08/31 14:30:19
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2022/06/17 10:48:08 (permalink)
I installed the latest Precision X1 yesterday(first notification by update), I had also updated my GPU Driver the day prior.  I set my fan curve(as it was not working prior version), started Battlefield 2042(this game runs the highest Temps of my Games) and immediately noticed upon entering a Server that my FPS were an Average of 40, after exiting I also noticed my Temps were High but my 3090 FTW Ultra fans were not ramping to the preset Fan curve, when I unclicked the Auto button, 2 fans were set High (1 & 3), while the middle(2) was off.  I first thought the new Nvidia driver(downloaded from EVGA) might be the cause so I initiated a Rollback to v516.40.  This did not fix my FPS Issue either, so I uninstalled v1.3.4.0 of P X1, downloaded/Installed a fresh v1.3.3.0, restarted the Game and all was Normal (Ultra @ average 115FPS), however the Fan curve is still not working as designed.  I thought I would let someone here know about this Issue.
#1

3 Replies Related Threads

    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 47442
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 198
    Re: Precision X1 v1340 Fan and FPS Issue 2022/06/17 11:57:31 (permalink)
    Can you get that one fan to spin when setting it manually?

    Want to save 3% to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase.
     
    #2
    BlackBeard
    New Member
    • Total Posts : 11
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/08/31 14:30:19
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Precision X1 v1340 Fan and FPS Issue 2022/06/18 12:33:03 (permalink)
    I apologize for not answering earlier (major power outage), when using the updated Precision X1 v1.3.4.0, to get the fan control to work as it should I had to shut the app down and restart it again at which time I had manual control over all 3 fans, this is why I did the rollback to avoid further complications.
    #3
    BlackBeard
    New Member
    • Total Posts : 11
    • Reward points : 0
    • Joined: 2009/08/31 14:30:19
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Precision X1 v1340 Fan and FPS Issue 2022/06/30 15:34:26 (permalink)
    Sajin
    Can you get that one fan to spin when setting it manually?

    I gave up on v.1.3.4.0 so I downloaded/installed v1.3.5.0 today, still certain Issues....All Fans Ramp up or down when set to Auto as defined by preset or by custom(user), where the Issue comes in is the in game FPS 22 to 30 which is abysmal compared to the 120+ in v1.3.3.0(which I reverted to again as it works).  Something I also noticed which would factor the low FPS is in v1.3.5.0 the Power was 24 and GPU Temp is 63 which they can be adjusted with the slider bars but did not do so automatically, I hope this helps narrow down a stable P X1 build.
    #4
    Jump to:
  • Back to Mobile