EVGA

LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING - RESOLVED

Author
Ricowan
New Member
  • Total Posts : 18
  • Reward points : 0
  • Joined: 2006/07/20 11:00:56
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2020/05/24 09:25:36 (permalink)
Hello,
 
This morning when I booted up my PC, the LEDs on the GPU were flashing white off and on.  I had it set to a color spread based on GPU temp prior to shutting down yesterday, that was working for months.
I checked Precision X1 and it had "Check updates" set to "Never", which is not what I had it set to.  I downloaded the latest version, 1.0.6 and installed it.  When it tried to flash a new firmware version, it failed.  All I got was a "try again" message and a "Start" and "Close" button.  Hitting "Start" just resulted in the "failed, try again" message, so I clicked "Close".  The LEDs on the card no longer come on at all.
Now, whenever I try to change settings in PX1 and hit apply, the application crashes and none of my changes are saved.
 
My GPU part number: 11G-P4-2489-KR
 
In Precision X1, there are now only two icons at the top: VGA1 and HWM.

 
GPU-Z:

 
How do I fix this?  Is there a manual firmware update available for my card?  Here's the info page from PX1:

 
Rich Allen
 
 
post edited by Ricowan - 2020/05/24 16:14:43
#1

9 Replies Related Threads

    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 41771
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 197
    Re: LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING 2020/05/24 13:00:54 (permalink)
    How did you attempt to update the firmware when you don't have an update button on the info page?

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #2
    Ricowan
    New Member
    • Total Posts : 18
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/07/20 11:00:56
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING 2020/05/24 13:06:14 (permalink)
    The firmware update was part of the install of version 1.0.6 of PX1.  I didn't initiate it separately.
    #3
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 41771
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 197
    Re: LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING 2020/05/24 13:08:53 (permalink)
    Do everything here except when you get to #5 install version 1.0.2.0. Let me know if you have the update button listed inside the info page then.

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #4
    Ricowan
    New Member
    • Total Posts : 18
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/07/20 11:00:56
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING 2020/05/24 14:32:04 (permalink)
    OK, I followed the steps and left the PC powered off for about 30 minutes.  After installing everything I now have version 1.0.2 of PX1 running.  There's an LED button again, but the info page still does not show an update button.

     
    The LEDs still do not work, clicking the Apply button after making any settings change causes PX1 to crash and no changes are saved.  The Save button also does not save any settings changes.  I am running PX1 with administrator privileges.
     
    Rich
     
    #5
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 41771
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 197
    Re: LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING 2020/05/24 14:44:07 (permalink)
    You'll need to contact evga support at this point... https://www.evga.com/about/contactus/

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #6
    Ricowan
    New Member
    • Total Posts : 18
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/07/20 11:00:56
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING 2020/05/24 14:47:07 (permalink)
    OK, thanks for trying to help.
     
    Rich
     
    #7
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 41771
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 197
    Re: LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING 2020/05/24 14:54:44 (permalink)
    No problem.

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #8
    Ricowan
    New Member
    • Total Posts : 18
    • Reward points : 0
    • Joined: 2006/07/20 11:00:56
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING 2020/05/24 16:12:58 (permalink)
    Just for completeness, I re-installed version 1.0.6.  It ran the firmware updater and this time it was able to finish the update.  ¯\_(ツ)_/¯
    My LEDs work again, the info page shows the firmware versions now, and I'm able to change the LED settings.  I still can't change settings like "Start with Windows" and apply without PX1 crashing, but at least everything is working as intended with the card itself.
     
    Thanks again Sajin!
     
    Rich
     
    #9
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 41771
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 197
    Re: LEDs stopped working on RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA HYDRO COPPER GAMING 2020/05/24 16:15:32 (permalink)
    Nice. 

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #10
    Jump to:
  • Back to Mobile