EVGA

Hot!GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display

Author
alirz1
New Member
  • Total Posts : 6
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/02/14 16:15:15
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2020/02/14 16:20:57 (permalink)
strange issue. im taking my gtx 950 from old PC and putting in the dell alienware R9, but get no display.
now the odd thing is, at one point i did get display but not anymore.
THe computer doesnt seem to fully power on as the led on the keoyboard remain solid, cant turn them on/off.
i have reasearch and researched but cant find anything. It seems its not realted to the whoel UEFi bios stuff as my PC is brand new, and is running uefi.
i even disabled secure boot. Still nothing.
there doesnt seem to be a uefi bios update or anything for the gtx950, the card is like 3 years old so it must be uefi compatible.
 
If i stick in the gtx1650 in the other pci slot, it seems to boot normally "most of the time" and at point i get display from both video card!!
its like it cant decide which card to use, race condition?
the dell power supply does have the 6pin poiwer connector which i plug into the card...
 
im lost, not even easy to explain whats the issue...please help..
#1

13 Replies Related Threads

    alirz1
    New Member
    • Total Posts : 6
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/02/14 16:15:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/19 06:43:29 (permalink)
    no one?
    #2
    EyeDeeNo
    SSC Member
    • Total Posts : 571
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/01/12 09:15:18
    • Location: 97km north of New York City
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/19 07:37:53 (permalink)
    Did you uninstall restart system than reinstall the NVIDIA driver? Edit: After that I would yet again restart system so the driver runs smoothly.
    post edited by EyeDeeNo - 2020/02/19 07:41:29

    Lenovo 710-25ISH IdeaCentre with a i5-6400 Skylake ~ Win10 H 64 2004
    Lenovo 3642 Motherboard Intel H170 ~ BIOS FWKTA5A 9/19/2019
    FSP Group FSP250-30AGBAA 250w 80 Plus Bronze
    EVGA 04G-P4-6251-KR GeForce GTX 1050 Ti Gaming ~ Precision XOC 6.0.9 ~ Studio 456.38
    G.SKILL F4-2400C15Q-4GNT Value DDR4 4x4GB Kit
    Seagate ST1000DX001-SSHD-8GB Hybrid Drive 1TB + Seagate ST31000524AS Barracuda HDD 1TB
    Pioneer BDR-209UBK Blu-ray Burner
    AOC E2475SWQE 23.6'' 1ms TN 1080p 60Hz Monitor via Athena CLH-DP0612MM28 DP + Samsung UN32J5500AF 31.5'' TV via Belkin F8V3311B15 HDMI
    Creative GigaWorks T20 Series II
    #3
    alirz1
    New Member
    • Total Posts : 6
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/02/14 16:15:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/19 07:41:59 (permalink)
    The issue is at power on, bios level. So drivers have no role at this point. But yes i have done that in any case.
    #4
    EyeDeeNo
    SSC Member
    • Total Posts : 571
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/01/12 09:15:18
    • Location: 97km north of New York City
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/19 07:48:03 (permalink)
    I am going to assume the GTX 1650 was an Dell OEM card but what about the GTX 950?

    Lenovo 710-25ISH IdeaCentre with a i5-6400 Skylake ~ Win10 H 64 2004
    Lenovo 3642 Motherboard Intel H170 ~ BIOS FWKTA5A 9/19/2019
    FSP Group FSP250-30AGBAA 250w 80 Plus Bronze
    EVGA 04G-P4-6251-KR GeForce GTX 1050 Ti Gaming ~ Precision XOC 6.0.9 ~ Studio 456.38
    G.SKILL F4-2400C15Q-4GNT Value DDR4 4x4GB Kit
    Seagate ST1000DX001-SSHD-8GB Hybrid Drive 1TB + Seagate ST31000524AS Barracuda HDD 1TB
    Pioneer BDR-209UBK Blu-ray Burner
    AOC E2475SWQE 23.6'' 1ms TN 1080p 60Hz Monitor via Athena CLH-DP0612MM28 DP + Samsung UN32J5500AF 31.5'' TV via Belkin F8V3311B15 HDMI
    Creative GigaWorks T20 Series II
    #5
    Cool GTX
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 23822
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/12/12 14:22:25
    • Location: Folding for the Greater Good
    • Status: offline
    • Ribbons : 117
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/19 08:37:25 (permalink)
    If the GTX 950 card .. does not show up in BIOS - it seems to be a MB or BIOS setting issue
     
    1) Record your BIOS settings - cell phone camera
     
    2) Try different PCIe slot ... check PCIe settings in BIOS
     
    3) You have an iGPU ?  Is it connected to a monitor Or turned off ?
     
    4) Load Default settings & then on reboot, Now Clear CMOS, reboot & reload default BIOS, reboot again & edit BIOS for your HD
     
     
    MB & BIOS version ?
     
    OS details ?
     
     

    RTX Project EVGA X99 FTWK-5930K@4.8GHz 2xEVGA2080Ti EVGA-1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified-5960X@4.5GHz 3-GPU Water Loop 1600P2 
    AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P
    Thank You for Your Support


    #6
    bob16314
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 7244
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/07 22:33:22
    • Location: Planet of the Babes
    • Status: offline
    • Ribbons : 603
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/19 09:15:49 (permalink)
    Here are the BIOS versions for your PC, from initial release (1.0.2) to the latest (1.0.7)..Update if needed, if not, try an older version..Make sure CSM (Compatibilty Support Module, that provides legacy BIOS compatibility by emulating a BIOS environment, allowing legacy operating systems and some option ROMs that do not support UEFI to still be used.) is enabled.

    * Corsair Obsidian 450D Mid-Tower - Airflow Edition * ASUS ROG Maximus X Hero (Wi-Fi AC) * Intel i7-8700K (Delidded, TG Conductonaut) @ 5.4GHz* 16GB G.SKILL Trident Z 4133MHz * Crucial MX500 M.2 1TB * WD Black 500GB (x2) * Seasonic M12 II 750W * Corsair H115i Pro * EVGA GTX 760 SC * Dual-Boot Win7 Home 64-bit/Win10 Home 64-bit (Winver 1909) * 
     
    "Whatever it takes, as long as it works" - Me
     
     
     
    #7
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 42453
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: online
    • Ribbons : 197
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/19 09:59:12 (permalink)
    Update your bios to the latest version if you're not already running the latest bios.

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #8
    alirz1
    New Member
    • Total Posts : 6
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/02/14 16:15:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/20 12:20:50 (permalink)
    Yes the 1650 is the oem card. It also works fine multiple PCs. My GTX is retail, also works in mulitple pcs fine, excepp in my Dell R9. 
    The computer is on the latest bios from Jan 2020. one thing to note is that the Pc has the new UEFI ONLY BIOS. It has no legacy/CSM bios option. i suspect thats where the issue is from. Perhaps the GTX950 cannot work in a UEFI ONLY PC.
    #9
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 42453
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: online
    • Ribbons : 197
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/20 15:43:05 (permalink)
    700 series and up support uefi.

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #10
    Cool GTX
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 23822
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/12/12 14:22:25
    • Location: Folding for the Greater Good
    • Status: offline
    • Ribbons : 117
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/21 10:15:51 (permalink)
    I'd ask Dell support at this point, why their MB fails to work with that card

    RTX Project EVGA X99 FTWK-5930K@4.8GHz 2xEVGA2080Ti EVGA-1200P2  Nibbler EVGA X99 Classified-5960X@4.5GHz 3-GPU Water Loop 1600P2 
    AIO Folding  X99 2x1080Ti FTW3 Hybrid, 1200P
    Thank You for Your Support


    #11
    alirz1
    New Member
    • Total Posts : 6
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/02/14 16:15:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/21 11:57:45 (permalink)
    Dell support is garbage hence i had to turn to the community in hopes of getting answer. ah well i give up. thanks for all the tips, appreciate it.
    #12
    EyeDeeNo
    SSC Member
    • Total Posts : 571
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/01/12 09:15:18
    • Location: 97km north of New York City
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/22 08:54:00 (permalink)
    I suspect the Dell Alienware Aurora R9 may only except Dell hardware? Edit: Or Dell did not code in the BIOS such old hardware?
     
    Out of curiosity for only the purpose of adding a story, why are you trying to put a four and a half year old GTX 950 in a less than a year old Aurora R9?
     
    Edit2: "Ok so here is the reason. I need to use the Display port on the video card. Dells website says the r9 has the DP port. Every GTX 1650 card out there comes with HDMI and DP. However the one in my R9 DOES NOT have a DP port but instead a DVI! So yes, Dell is partially to blame, even though im not blaming them for my issue really.
    Yes the R9 has an onboard DP port, but that is disabled as long as theres video card in the system.
    My GTX 950 has 1 hdmi and 3DP ports. I am just trying to use that card in the R9 and the question is why it doesnt work, whereas that card works in every other PC i have. I cannot find anything anywhere that specfically states if this is realated to UEFI, Secure boot or the GTX950 not support UEFI(which supposedly it does, as do Nvidia cards as of series 5-6).
    So my issue remains unfortunately."

    It is a EVGA card after all.
    Source: Aurora R9, GeForce GTX 950, no signal from monitor and keyboard
    post edited by EyeDeeNo - 2020/02/22 09:50:58

    Lenovo 710-25ISH IdeaCentre with a i5-6400 Skylake ~ Win10 H 64 2004
    Lenovo 3642 Motherboard Intel H170 ~ BIOS FWKTA5A 9/19/2019
    FSP Group FSP250-30AGBAA 250w 80 Plus Bronze
    EVGA 04G-P4-6251-KR GeForce GTX 1050 Ti Gaming ~ Precision XOC 6.0.9 ~ Studio 456.38
    G.SKILL F4-2400C15Q-4GNT Value DDR4 4x4GB Kit
    Seagate ST1000DX001-SSHD-8GB Hybrid Drive 1TB + Seagate ST31000524AS Barracuda HDD 1TB
    Pioneer BDR-209UBK Blu-ray Burner
    AOC E2475SWQE 23.6'' 1ms TN 1080p 60Hz Monitor via Athena CLH-DP0612MM28 DP + Samsung UN32J5500AF 31.5'' TV via Belkin F8V3311B15 HDMI
    Creative GigaWorks T20 Series II
    #13
    alirz1
    New Member
    • Total Posts : 6
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/02/14 16:15:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: GTX 950 in new Dell Alienware R9(2020), no post, no display 2020/02/22 19:47:23 (permalink)
    ok, so you found my thread on Dells support forums :) 
    i kind have given up on this really. I purchased a retail gtx 1650 from best buy that has a DP port. That works fine in my R9. Though i would have preferred not having to spend the $$$ for no good reason if my EVGA gtx950 worked fine in the R9. 
     
    #14
    Jump to:
  • Back to Mobile