EVGA

First rma 3090 seems to be working now! thanks for the troubleshooting help guys

Author
Quesadillo
New Member
  • Total Posts : 23
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/12/14 01:46:29
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2021/01/23 12:44:01 (permalink)
The rgb turns on but i get no display from any of the ports, it doesnt show up in device manager, ive tried 3 diff monitors, i tried unseating and reseating, i tried 2 diff pcie slots, just so frustrating i already spent $80 shipping out the last one
post edited by Quesadillo - 2021/01/23 14:37:03
#1

14 Replies Related Threads

    RickJamesBish
    iCX Member
    • Total Posts : 466
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/09/03 13:47:52
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 12:47:08 (permalink)
    Can you give a little more info? What motherboard, etc...
    #2
    Quesadillo
    New Member
    • Total Posts : 23
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/12/14 01:46:29
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 12:48:55 (permalink)
    Asrock taichi z490
    10900k
    Trident z royal 64 gb 3600 mhz
    Thermaltake irgb plus 1000w

    The last 3090 i sent out had display but would crash in every game
    #3
    RickJamesBish
    iCX Member
    • Total Posts : 466
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/09/03 13:47:52
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:00:44 (permalink)
    So if it is not showing up in Device Manager I assume you are using OBG for your display correct?  Have you tried disabling OBG.  Check what setting you have for IGPU Multi-Monitor and change it. Make sure PCIe is set for primary graphics.  Just throwing out ideas.
    #4
    arestavo
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 6294
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/02/06 06:58:57
    • Location: Through the Scary Door
    • Status: online
    • Ribbons : 49
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:00:53 (permalink)
    Test it out with another PC if you can.
     
    Otherwise, contact EVGA and tell them it was DOA and that you'd like them to cover shipping this time.
     
    If a third has the same problem and you didn't test the card in another system, you should look at your motherboard or power supply as a likely culprit.

    EVGA affiliate code: 9ZWDWFNW6A
    (Don't forget to upload your invoice or no credit is given!)
     
    FOLD ON
    #5
    Quesadillo
    New Member
    • Total Posts : 23
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/12/14 01:46:29
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:04:21 (permalink)
    I havent tried disabling obg, i thought about it but i wasnt sure how to turn that back on if i did
    #6
    arestavo
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 6294
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/02/06 06:58:57
    • Location: Through the Scary Door
    • Status: online
    • Ribbons : 49
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:07:17 (permalink)
    Quesadillo
    I havent tried disabling obg, i thought about it but i wasnt sure how to turn that back on if i did

    Modern motherboards have a CMOS reset button which will set BIOS defaults. If you have a cheaper board without one, remove the power cable from the PSU, remove the CMOS battery, then press and hold the power button for 30 seconds. Plug the CMOS battery back in, then plug the power cord back in. Boot up and you should be greeted by the CMOS checksum error asking you to confirm settings (which means that the BIOS was reset). That's how you do it if you are worried about the onboard graphics having no video once you set it to use a discrete graphics card and it doesn't work.

    EVGA affiliate code: 9ZWDWFNW6A
    (Don't forget to upload your invoice or no credit is given!)
     
    FOLD ON
    #7
    the_Scarlet_one
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 21676
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/11/13 02:48:57
    • Location: East Coast
    • Status: offline
    • Ribbons : 77
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:07:24 (permalink)
    If you disable and can not get it to boot, reset your bios and it will reenable all factory settings.

    What Arestavo just said.

    Random Associate Code >> GDWZE7QOTF << this is NOT my associate code. I do not have an associate code. Feel free to use it to save a few bucks.
     <- Main PC Specs
     
     <- Folding Rig Specs
     
     <- Laptop Specs
    #8
    RickJamesBish
    iCX Member
    • Total Posts : 466
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/09/03 13:47:52
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:16:11 (permalink)
    Hope you get it sorted out. If disabling OBG and tinkering with BIOS does not fix it I would still not give up. Try to find a way to test it in another system.
    #9
    schulmaster
    iCX Member
    • Total Posts : 482
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/06/27 19:48:02
    • Status: online
    • Ribbons : 7
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:16:50 (permalink)
    His first GPU that was RMAed displayed with his current configuration. That lessens the likelihood that the BIOS configuration is incorrect.

    Case: --InWin LE S-Frame #111/500--
    Board: ASUS x299 SAGE WS 
    CPU: i9 10980XE (18C/36T) @ [4.2GHz - 4.6GHz]
    CPU Cooling: Noctua NHD15S 
    RAM:
    64GB Vengeance PRO Quad Channel @ 3.0GHz 
    GPU: ASUS RTX 3090 STRIX OC Edition
    Display:
    27" 2560x1440 Asus Swift 165Hz IPS GSYNC
    Storage:
    2x 1TB Micron 1100s SSDs RAID0 (OS)
    4TB WD Enterprise 
    1TB 10000RPM Velociraptor
    SPU: Creative AE7 
    PSU: Corsair AX1600i  
    #10
    RickJamesBish
    iCX Member
    • Total Posts : 466
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/09/03 13:47:52
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:20:55 (permalink)
    schulmaster
    His first GPU that was RMAed displayed with his current configuration. That lessens the likelihood that the BIOS configuration is incorrect.


    Probably right but when I installed my 3090 it did not display initially. The card I had removed a week earlier worked fine. I had switched to OBG during that time. I cannot remember what I had changed in the BIOS when I did switch to OBG but it had to be reversed before the 3090 worked. My motherboard has DP and HDMI output for onboard. I remember I could not get DP working and had to change some stuff in bios to get it going. Whatever I did, which I cannot remember, was the cause of the 3090 not displaying.
    post edited by RickJamesBish - 2021/01/23 13:25:58
    #11
    schulmaster
    iCX Member
    • Total Posts : 482
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/06/27 19:48:02
    • Status: online
    • Ribbons : 7
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:25:12 (permalink)
    RickJamesBish
    schulmaster
    His first GPU that was RMAed displayed with his current configuration. That lessens the likelihood that the BIOS configuration is incorrect.


    Probably right but when I installed my 3090 it did not display initially. The card I had removed a week earlier worked fine. I had switched to OBG during that time. I cannot remember what I had changed in the BIOS when I did switch to OBG but it had to be reversed before the 3090 worked.


    In that case, I would follow the suggestions above before calling it.

    Case: --InWin LE S-Frame #111/500--
    Board: ASUS x299 SAGE WS 
    CPU: i9 10980XE (18C/36T) @ [4.2GHz - 4.6GHz]
    CPU Cooling: Noctua NHD15S 
    RAM:
    64GB Vengeance PRO Quad Channel @ 3.0GHz 
    GPU: ASUS RTX 3090 STRIX OC Edition
    Display:
    27" 2560x1440 Asus Swift 165Hz IPS GSYNC
    Storage:
    2x 1TB Micron 1100s SSDs RAID0 (OS)
    4TB WD Enterprise 
    1TB 10000RPM Velociraptor
    SPU: Creative AE7 
    PSU: Corsair AX1600i  
    #12
    Quesadillo
    New Member
    • Total Posts : 23
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/12/14 01:46:29
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:26:51 (permalink)
    I have to run errands for an hour or 2 so hopefully that will clear my head and i can come at this fresh and try any suggestions i can, i dont think i can put it in my old system though, i dont know if my old psu (corsair cx 750) has enough pcie cables to run it, or even if its a good idea to try running a 3090 on a 750 watt supply
    #13
    RickJamesBish
    iCX Member
    • Total Posts : 466
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/09/03 13:47:52
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 13:29:34 (permalink)
    Quesadillo
    I have to run errands for an hour or 2 so hopefully that will clear my head and i can come at this fresh and try any suggestions i can, i dont think i can put it in my old system though, i dont know if my old psu (corsair cx 750) has enough pcie cables to run it, or even if its a good idea to try running a 3090 on a 750 watt supply

     
    It will be fine to just confirm if the card works. Heck even the EVGA Power Meter, after I plugged in all my components, processor, etc.. recommended a 750.
    #14
    Quesadillo
    New Member
    • Total Posts : 23
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/12/14 01:46:29
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: First rma 3090 seems to be DOA, just kill me now 2021/01/23 14:33:35 (permalink)
    So, after hitting the reset button on the motherboard it just works now??? so arestavo and the scarlet one thank you for saving my weekend, i probably never would have figured that one out on my own.
    #15
    Jump to:
  • Back to Mobile