EVGA

Hot!EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS

Author
Cthulhu1968
New Member
  • Total Posts : 8
  • Reward points : 0
  • Joined: 2019/09/26 18:44:03
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2019/10/12 17:38:46 (permalink)
New Build having trouble:
Unable get past post to BIOS
No signal to tell the monitor to turn on
Post errors flashes through fairly quickly
    7F
    30
    4C
All new:
EVGA Z390 FTW
EVGA GeForce RTX 2080 SUPER FTW3 HYBRID GAMING
G.SKILL TridentZ RGB Series 32GB (4 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3200
Intel Core i9-9900K Coffee Lake 8-Core
WD 2T HDD (Note: will be using an M.2 for OS and more HDD/SSDs ready to install, want to get to BIOS settings before installing and setting up the rest of the rig.)
850W Pwr supply
 
Steps taken:
Currently only connected are power, CPU, GPU, one DIMM, HDD and keyboard.
Pulled processor and revalidated no bent pins. It has been several years since my last build, but this is not my first rodeo.
Reseated GPU. There is no onboard graphics, so GPU is required.
Originally had all DIMMs loaded, now just one in slot 2 per data sheet.
Upgraded BIOS to latest using USB update per instructions in the data sheet.
And the little red CMOS/BIOS reset button.
 
Have I forgotten something?
I've seen a few posts with similar issues and gone through a lot of the same steps I've already done. But I haven't seen any with any definitive resolution.  I've sent a ticket to the service dept because I am too tired tonight to call.
#1

15 Replies Related Threads

    cotter32
    New Member
    • Total Posts : 20
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/07/19 01:36:14
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/12 18:24:09 (permalink)
    If your post codes are like mine, it looks to be stuck at memory initialization .
    Those DRAMs are very similar to the ones I use, so I'll bet they are compatible, check QVL to be sure .
    You've probably already tried each RAM module individually in slot 2, rebooting for each swap-out ?
    Might be bad RAM stick .  Make sure power is off completely when swapping, and good luck my friend .
     
    cotter32
     
    #2
    Cthulhu1968
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/09/26 18:44:03
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/12 18:47:23 (permalink)
    Thanks for the response.  I have tried each module individually.  I verified the RAM was in the Suggested CPU and Memory list before I purchased (G.SKILL F4-3200C16Q-32GTZR).  My assumption was that if they have tested it, it shouldn't be a cause for issues.
    #3
    cotter32
    New Member
    • Total Posts : 20
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/07/19 01:36:14
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/12 19:42:52 (permalink)
    Well, I think you're right, but sometimes brand new RAMs are defective .  Not likely that four of them are .
    So, now, if you're up for it, disconnect the HDD, and key board, and try it again .  If that fails plug
    the key board back in, and unplug mouse .  Try once more .  See if you can get to BIOS/UEFI screen .
    Might try another GPU card if you've got one .  If still nothing, you'll have to call it in .  Yuk .
    On the bright side, my computer literate friends tell me that of bad parts, it's rarely the CPU,
    and you've got a heck of a good ( and expensive ) one .
     
    cotter32
     
     
    #4
    MhzManiac
    SSC Member
    • Total Posts : 656
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/03/22 06:01:42
    • Location: U.P., Washington
    • Status: offline
    • Ribbons : 5
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/12 21:23:37 (permalink)
    Might be a short on the case. Maybe try with everything outside the case on an insulated matt.

    That is me in the picture, anyone else ever pet a live Lion?
    EVGA Z390 FTW (Bios 1.08)  i7-8700 6 core, 32G Corsair Vengeance LPX Dual Chl 2966 ,  
    Samsung 840 PRO 1000G / 512G SSD,   Gigabyte RTX 2080 Super , Win 10 Pro 64, 
    EVGA Supernova 1300 watts, NZXT Full Tower, Corsair H100 Liquid , Dell S2417DG  3D G-Sync monitor

     
    #5
    Cthulhu1968
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/09/26 18:44:03
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/13 04:43:18 (permalink)
    New day and back to troubleshooting.  I appreciate the feedback guys, when I get it out of the case and do a few more checks, I will let you know how it turns out.
    #6
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 74542
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Europe
    • Status: offline
    • Ribbons : 68
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/13 05:09:26 (permalink)
    Cthulhu1968
    New day and back to troubleshooting.  I appreciate the feedback guys, when I get it out of the case and do a few more checks, I will let you know how it turns out.


    Thanks for keeping us informed as to your progress

    Specs: AMD 2920X Threadripper, Corsair MP510 M.2, 64GB Corsair RGB Dominator,  ASRock X399 Taichi, Corsair 1000D, EVGA RTX 2080ti Black

    Associate Code: H5U80QBH6BH0AXF



    #7
    Cthulhu1968
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/09/26 18:44:03
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/13 08:24:17 (permalink)
    Here is the latest.  Pulled everything out and tested out of case, no change, still same errors.  Pulled compatible memory from wife's old machine and tested, same result.  Received response from the service ticket I put in:
         Answer10/13/2019 7:38:23 AM
         Hello,

         The only options would be to test another video card. or see the FAQ below to test the power supply.
         If the system still shows no video, the motherboard has failed to post. 
         Please let us know if you have any other questions or concerns in order to support you further.

         


         Regards,
         EVGA
     
    I guess I'll pull the hybrid card from the old machine and give it a go, it's not like I have a lot of video cards just lying around.  And she and my daughter are going to be annoyed by taking apart their working machine to check this one.
    #8
    Cthulhu1968
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/09/26 18:44:03
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/13 10:26:34 (permalink)
    Well, I made the call to support and verified troubleshooting steps. The only additional check was to verify the monitor was set to the right input, which I had already done, I just hadn't noted it.  Now in the RMA process, Brandon was very pleasant and sympathetic.  It's a little frustrating for the time spent, but factory defects happen so I'm not too discouraged.  Once the new board arrives I will provide an update.
    #9
    cotter32
    New Member
    • Total Posts : 20
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/07/19 01:36:14
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/13 15:20:01 (permalink)
    Re. Cthulhu1968,
     
    Ah, too bad .  I know what a bummer it is .  The good part is that all your most expensive parts are most likely OK,
    and EVGA will replace your board .  Also it looks like from the "views" that you and the EVGA computer whizzes
    have helped over 700 people trouble shoot their troublesome computers .  Not a bad thing .
     
    P.S. Nice video card you have there; 
    you made me laugh because I do have a lot of video cards lying around due to their high rate of obsolescence over the last 10-12 years :)
     
    cotter32
     
     
    post edited by cotter32 - 2019/10/13 15:25:30
    #10
    Cthulhu1968
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/09/26 18:44:03
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/13 19:47:31 (permalink)
    Re. cotter32,
    I do a full new build every 5 to 7 years with a few upgrades in between.  I donate old equipment to friends and family because I don't like a lot of clutter.  The next generation of gaming is probably going to be in cloud processing anyway.  For now, my wife likes to wander around in the graphic realms that are out and require more horsepower than her GTX970 GPU can handle.  I could have just thrown a new GPU in her system, but our daughter is doing more on the computer now so I thought that it was time for my wife to get the full-blown rig that she wants and hand down the other to the daughter.  Make two girls happy in one shot.
    #11
    cotter32
    New Member
    • Total Posts : 20
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/07/19 01:36:14
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/15 02:07:19 (permalink)
    Re. Cthulhu1968
    Sounds like a good plan .  I bet they will be happy .  My most useful piece of old junk I've got is a 22" monitor with HDMI .
    If I work on a computer I take it to my table, and use that monitor because it's light, and portable .
    Most of the other stuff just sits ( clutter ) .
     
    P.S. The intel integrated graphics work really good for casual use .
     
    cotter32
     
     
    #12
    EVGATech_JoseR
    EVGA Tech Support
    • Total Posts : 819
    • Reward points : 0
    • Joined: 2014/04/11 09:39:05
    • Status: offline
    • Ribbons : 1
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/15 06:42:37 (permalink)
    Hi Cthulhu1968!
     
    I'm curious to know if your board gets stuck on any of the three post codes you mentioned in the original post?

    Rate and comment my level of service 
     
    https://www.evga.com/myevga/rateus/
     
     
    #13
    Cthulhu1968
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/09/26 18:44:03
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/15 18:14:03 (permalink)
    @EVGATech_JoseR
    It cycled through fairly quickly, spent the most time on the 7F code.  From my call with the support line, they said 7F was waiting for manual entry.  And since it never signaled the monitor to turn on it was determined there is a board problem.  I tried a known good video card and two monitors.  Monitors were set to HDMI input and not to autodetect. Also, used compatible RAM and power supply from a working machine.  Only items that weren't from a working machine for troubleshooting were the motherboard itself and processor.  But I did test the processor in another machine.  Should have the new board in Thursday so I will be putting it back together on Saturday.
    #14
    Cthulhu1968
    New Member
    • Total Posts : 8
    • Reward points : 0
    • Joined: 2019/09/26 18:44:03
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/18 18:15:04 (permalink)
    Update.  The new motherboard arrived yesterday.  I had a bit of time this evening, so I swapped out the boards.  Put some power to it and everything came up.  Issue resolved.  Next steps, put it all together (again), dress it up (again), and load the OS (finally).  Set up a couple of good games for my wife to enjoy (Witcher 3, Assassin's Creed Odyssey, Chernobylite) then get back to setting up my media server.  Thank you to all the community for your interest and support.  Thank you to EVGA support (talking about you Brandon) for being responsive and getting this taken care of so quickly.
    #15
    cotter32
    New Member
    • Total Posts : 20
    • Reward points : 0
    • Joined: 2018/07/19 01:36:14
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA Z390 FTW - New build not able to get past post to BIOS 2019/10/22 15:45:27 (permalink)
    Re. Cthulhu1968; Greetings and salutations .
    Congratulations, great news, and you're back on track .  Witcher 3 is a great game ! 
    Atari Lunar Lander is a great game too ;) 
     
    Cotter32 
     
     
     
    #16
    Jump to:
  • Back to Mobile