EVGA

Hot!EVGA XR1 Lite only working in USB 2.0 mode when plugged in to USB 3.0/3.1 (Gen1/Gen2)

Author
uberdisko
New Member
  • Total Posts : 1
  • Reward points : 0
  • Joined: 2021/12/09 21:23:16
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2021/12/09 21:35:27 (permalink)
So the first couple days using the XR1lite were amazing no issues, loseless video at 60hz, it worked with all my scalers flawlessly....
then i a day or so later one of my chatters mentioned the video looking choppy and weird so i reactivated my device in obs and nothing still skippy, then i noticed it would only run 720p30 in custom, so i looked at the manual noticed that it could operate in USB 2.0 (purple blinking light) and saw that is what my device was doing, so i unplugged/plugged the device in a couple times and it finally ran in USB 3.0 mode, i thought then i had finally figured it out switching to a USB 3.1 Gen2 port from my USB 3.1 Gen1 port but that was not the case.....
 
so now the card basically works when it wants too in whatever mode it wants too, i have to plug the USB halfway into my usb motherboard ports to "Jump Start" the device into actually turning on, which was working for USB 3.0 mode
 
now today i had the same 2.0 issue pop up and figured oh i need to do the jumpstart again but nope now im just locked into usb 2.0 mode and im not sure whatelse to do but beg the EVGA Gods for a firmware update
#1

4 Replies Related Threads

    kuroichaos
    New Member
    • Total Posts : 2
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/12/10 22:49:24
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA XR1 Lite only working in USB 2.0 mode when plugged in to USB 3.0/3.1 (Gen1/Gen2) 2021/12/10 23:04:09 (permalink)
    Like other users, I am having very much the same trouble. However, my device has never worked correctly on my streaming laptop.
     
    ASUS M580VD-EB76 (M580VD on Asus' website)
    it has 2 USB 2.0 slots, 1 USB 3.0 slot, and 1 USB-C 3.0 slot
     
    I have completed all windows updates, all bios updates, and all chipset updates possible.  I have tried Windows 10 Home and Pro.  I have tried the device on an identical model laptop with the same issues.  On a separate dell laptop, it functions correctly.
     
    It seems to be that the issue is related to our machines using companion ports when connecting to the system. I've included a screenshot of my USB tree view for my XR1 Lite.  It's identifying on Port 1, which is USB 2.1, but needs to actually be identified on Port 1-17, which is the XHCI controller for USB 3.0.  I'm at a loss here, as I can't use my other device for streaming. I wanted the XR1 Lite to be my go to device, but it doesn't look like it's meant to be.
     

    post edited by kuroichaos - 2021/12/10 23:05:17
    #2
    kuroichaos
    New Member
    • Total Posts : 2
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/12/10 22:49:24
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA XR1 Lite only working in USB 2.0 mode when plugged in to USB 3.0/3.1 (Gen1/Gen2) 2022/01/23 21:50:52 (permalink)
    Any update on being able to resolve this?
    #3
    jtown775
    New Member
    • Total Posts : 2
    • Reward points : 0
    • Joined: 2022/02/04 17:34:46
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA XR1 Lite only working in USB 2.0 mode when plugged in to USB 3.0/3.1 (Gen1/Gen2) 2022/02/20 13:05:18 (permalink)
    I have the same issue, used it for about 3 weeks just fine, even did the latest firmware and now it's only in usb 2.0 mode no matter which usb 3.0 port I use, please EVGA fix this with an update.
    #4
    superbenchi
    New Member
    • Total Posts : 1
    • Reward points : 0
    • Joined: 2022/11/23 19:50:48
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: EVGA XR1 Lite only working in USB 2.0 mode when plugged in to USB 3.0/3.1 (Gen1/Gen2) 2022/11/23 19:57:28 (permalink)
    I just received mine and this same thing happened to me, turns out the USB cable comes with it is the problem, tried another USB 3.2 gen 2 cable that comes with my extreme pro SSD solved it.
    #5
    Jump to:
  • Back to Mobile