EVGA

Hot!EVGA X99 Micro2 unable to boot with Error Code 79 (Resolved by replacing BIOS chip)

Author
MelonGx
New Member
  • Total Posts : 43
  • Reward points : 0
  • Joined: 2017/08/11 03:35:09
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
2018/03/10 03:28:46 (permalink)
How it happened:
1) I added a PCI-E SSD and booted Windows 10 inside the PCI-E SSD
2) I installed Intel Chipset Driver
3) Reboot the PC
Then it happened.
Now the EVGA X99 Micro2 is unable to boot with Debug code 79 eternally. No initial screen. No BIOS access. No HDD lamp blinking.

This motherboard is always used for booting a Windows 7 UEFI before booting that foreign Win10.
post edited by MelonGx - 2018/03/12 05:05:25

EVGA H370 Stinger / i7 8700 / Thermalright Ultima-90 with Noctua NF-A9 / 16GB / Plextor M8PeG 256GB + Toshiba 4TB / UHD630 + RX550 4GB / HDPlex 400W DC-ATX + Dell 330W AC-DC Adapter / abee acubic M20
#1

14 Replies Related Threads

    MelonGx
    New Member
    • Total Posts : 43
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/08/11 03:35:09
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 04:05:35 (permalink)
    Tried CMOS_CLS1 button. Still Code 79.
    Tried CPU + MB + RAM only. Still Code 79.
    ......
    Tried everything except exchanging the motherboard. Still Code 79.
    post edited by MelonGx - 2018/03/10 04:10:50

    EVGA H370 Stinger / i7 8700 / Thermalright Ultima-90 with Noctua NF-A9 / 16GB / Plextor M8PeG 256GB + Toshiba 4TB / UHD630 + RX550 4GB / HDPlex 400W DC-ATX + Dell 330W AC-DC Adapter / abee acubic M20
    #2
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 66730
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Europe
    • Status: online
    • Ribbons : 63
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 04:16:49 (permalink)
    OK you're dual booting. Go into the BIOs and see what device is set for the system boot. It should be the windows boot manager. If not then set it for that. Otherwise if your boot device is the PCI-E then that should be your primary boot device. To fix this issue you might have to go through a Windows 10 only O/S rather than dual boot.

    Specs: AMD 1920X Threadripper, Samsung SM961 M.2, 32GB Corsair RGB Vengeance,  ASRock X399 Taichi MB, Corsair 1000D PC case



    #3
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 66730
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Europe
    • Status: online
    • Ribbons : 63
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 04:17:59 (permalink)
    If the problem persists remove the PCI-E device and see if the PC boots and post back with the results. Also what slot is the PCI-E SSD inserted into?
     

    Specs: AMD 1920X Threadripper, Samsung SM961 M.2, 32GB Corsair RGB Vengeance,  ASRock X399 Taichi MB, Corsair 1000D PC case



    #4
    MelonGx
    New Member
    • Total Posts : 43
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/08/11 03:35:09
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 04:19:02 (permalink)
    Unable to enter the BIOS because the motherboard is DIED with Code 79.
    I also said I tried minimum boot even took off the VGA card but no clue.
    Please watch my words clearly before answering.
    post edited by MelonGx - 2018/03/10 04:21:46

    EVGA H370 Stinger / i7 8700 / Thermalright Ultima-90 with Noctua NF-A9 / 16GB / Plextor M8PeG 256GB + Toshiba 4TB / UHD630 + RX550 4GB / HDPlex 400W DC-ATX + Dell 330W AC-DC Adapter / abee acubic M20
    #5
    MelonGx
    New Member
    • Total Posts : 43
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/08/11 03:35:09
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 04:31:17 (permalink)
    OK the manual says the Code 79 means that it's processing CSM initialization.
    But it eternally processing this before getting into the BIOS and recognizing any hardware.
    post edited by MelonGx - 2018/03/10 04:34:06

    EVGA H370 Stinger / i7 8700 / Thermalright Ultima-90 with Noctua NF-A9 / 16GB / Plextor M8PeG 256GB + Toshiba 4TB / UHD630 + RX550 4GB / HDPlex 400W DC-ATX + Dell 330W AC-DC Adapter / abee acubic M20
    #6
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 66730
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Europe
    • Status: online
    • Ribbons : 63
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 05:17:26 (permalink)
    OK insert only one stick of ram and your system drive. No other drives or devices except mouse and keyboard. Disconnect every single cable from the motherboard. Then reconnect every cable. See if the problem still occurs. How long have you had the motherboard and are you in Europe, Asia, or the USA?

    Specs: AMD 1920X Threadripper, Samsung SM961 M.2, 32GB Corsair RGB Vengeance,  ASRock X399 Taichi MB, Corsair 1000D PC case



    #7
    MelonGx
    New Member
    • Total Posts : 43
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/08/11 03:35:09
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 06:38:51 (permalink)
    Already in this circumstance. No hope.

    EVGA H370 Stinger / i7 8700 / Thermalright Ultima-90 with Noctua NF-A9 / 16GB / Plextor M8PeG 256GB + Toshiba 4TB / UHD630 + RX550 4GB / HDPlex 400W DC-ATX + Dell 330W AC-DC Adapter / abee acubic M20
    #8
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 66730
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Europe
    • Status: online
    • Ribbons : 63
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 07:16:13 (permalink)
    As I mentioned previously how old is the motherboard and when did you purchase it?

    Specs: AMD 1920X Threadripper, Samsung SM961 M.2, 32GB Corsair RGB Vengeance,  ASRock X399 Taichi MB, Corsair 1000D PC case



    #9
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 30102
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 179
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 13:32:34 (permalink)
    Might want to ask evga to send you a replacement bios chip with the latest bios loaded to it to see if that might help fix your issue.


    #10
    MelonGx
    New Member
    • Total Posts : 43
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/08/11 03:35:09
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/10 15:23:55 (permalink)
    Sajin
    Might want to ask evga to send you a replacement bios chip with the latest bios loaded to it to see if that might help fix your issue.
    Already has a backup BIOS chip but don't know whether it's good or not. I'll try to replace it later.
    But I don't know why booting a CSM-off Win10 on a CSM-on Win7 motherboard can DESTROY the BIOS?
    rjohnson11
    As I mentioned previously how old is the motherboard and when did you purchase it?

    The warranty should be expired this year.
    post edited by MelonGx - 2018/03/10 15:27:27

    EVGA H370 Stinger / i7 8700 / Thermalright Ultima-90 with Noctua NF-A9 / 16GB / Plextor M8PeG 256GB + Toshiba 4TB / UHD630 + RX550 4GB / HDPlex 400W DC-ATX + Dell 330W AC-DC Adapter / abee acubic M20
    #11
    bob16314
    CLASSIFIED Member
    • Total Posts : 4979
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/07 22:33:22
    • Location: Transylvania
    • Status: offline
    • Ribbons : 357
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/11 03:06:39 (permalink)
    MelonGx
    Tried CMOS_CLS1 button. Still Code 79.



    Try clearing CMOS using the second method described here if you have not already done so..Just a thought.

    * Cooler Master NV-334 * ASUS P8Z77-V LE PLUS * Intel i7-2600K @ 5.0GHz * Corsair H80 * Seasonic M12II 750W * 4x4GB 2133MHz Patriot Viper Xtreme * EVGA GTX 760 SC * 2 x WD 500GB Caviar Black RAID 0 * 2 x Toshiba DT01ACA 500GB * Dual-boot Win7 Home Premium 64-bit/Win10 Home 64-bit (Winver 1803) *   
     
    "If it ain't broke, fix it untill it is"


    #12
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 66730
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Europe
    • Status: online
    • Ribbons : 63
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/11 03:32:30 (permalink)
    Ask EVGA for a new BIOs chip and see if that can resolve it. Otherwise if you are under warranty then RMA is the next step.

    Specs: AMD 1920X Threadripper, Samsung SM961 M.2, 32GB Corsair RGB Vengeance,  ASRock X399 Taichi MB, Corsair 1000D PC case



    #13
    MelonGx
    New Member
    • Total Posts : 43
    • Reward points : 0
    • Joined: 2017/08/11 03:35:09
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/11 23:09:06 (permalink)
    Resolved this issue by replacing backup BIOS chip.
    Thanks for everyone.
    BTW this motherboard still has 327d warranty.

    EVGA H370 Stinger / i7 8700 / Thermalright Ultima-90 with Noctua NF-A9 / 16GB / Plextor M8PeG 256GB + Toshiba 4TB / UHD630 + RX550 4GB / HDPlex 400W DC-ATX + Dell 330W AC-DC Adapter / abee acubic M20
    #14
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 30102
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 179
    Re: EVGA X99 Micro2 unable to boot with Debug code 79 2018/03/12 01:17:31 (permalink)
    👍


    #15
    Jump to:
  • Back to Mobile