EVGA

Hot!EVGA X299 DARK BIOS???????????????????

Author
PINKTULIP
FTW Member
  • Total Posts : 1157
  • Reward points : 0
  • Joined: 2007/06/03 16:01:19
  • Location: EARTH
  • Status: offline
  • Ribbons : 7
2022/07/10 07:57:45 (permalink)
I am requesting new BIOS 1.30 because I believe when Above 4G Decoding Enable in the Bios 1.28 and 1.29 it cause USB Device not detected time to time!!!!!!!!!

MOBO :EVGA X299 DARK 151-SX-E299-KR  BIOS :1.29 CPU : Intel Core i9-10900X Skylake-X 10-Core 3.7 GHz  LCR :Corsair Hydro Series H80i V2 GPU :SAPPHIRE NITRO+ RX 6900 XT SE MEMORY: CORSAIR Dominator Platinum SE Torque 32GB (4 x 8GB) CMD32GX4M4C3200C14T SSD 01: SAMSUNG 970 PRO M.2 1TB NVMe SSD 02: SAMSUNG 860 PRO 256GBX2 Raid 0 PSU : Seosonic Prime Titanium SSR-1000TR 1000 Watts CASE :Thermaltake (Armor+) VH6000SWA SC :Creative Sound Blaster AE-9 5.1 Channels Monitor  Acer XR382CQK  IPS 3840x1600 @ 75HZ BD [/
#1

23 Replies Related Threads

    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 92826
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Netherlands
    • Status: offline
    • Ribbons : 78
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/10 08:25:45 (permalink)
    PINKTULIP
    I am requesting new BIOS 1.30 because I believe when Above 4G Decoding Enable in the Bios 1.28 and 1.29 it cause USB Device not detected time to time!!!!!!!!!


    Please contact EVGA tech support. 

    AMD Ryzen 9 5950X,  Corsair Mp600 Pro M.2, 128GB DDR4  Crosshair VIII Hero, RTX 3090ti FTW Ultra Associate Code: H5U80QBH6BH0AXF. I am NOT an employee of EVGA

    #2
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/13 17:22:54 (permalink)
    PINKTULIP
    I am requesting new BIOS 1.30 because I believe when Above 4G Decoding Enable in the Bios 1.28 and 1.29 it cause USB Device not detected time to time!!!!!!!!!

    +1 to what rjohnson11 said (you should open a ticket with EVGA). Also, you might want to post that in thread EVGATech_LeeM used to announce new BIOSes, it is more likely to catch attention.
    #3
    EVGATech_LeeM
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 3684
    • Reward points : 0
    • Joined: 2016/11/04 14:43:35
    • Location: Brea, CA
    • Status: online
    • Ribbons : 14
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/28 10:13:35 (permalink)
    Need a lot more details, such as what kinds of devices are dropping out, which ports on the board you're using, how often the dropouts occur (minute-by-minute, every few days, etc.) what kind of troubleshooting you've tried, etc.  No problem to pass this along to our MB team, but they need an environment to try and reproduce the issues.
    #4
    PINKTULIP
    FTW Member
    • Total Posts : 1157
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/06/03 16:01:19
    • Location: EARTH
    • Status: offline
    • Ribbons : 7
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/28 18:12:37 (permalink)
    LOGITECH KEYBOARD G19S

    MOBO :EVGA X299 DARK 151-SX-E299-KR  BIOS :1.29 CPU : Intel Core i9-10900X Skylake-X 10-Core 3.7 GHz  LCR :Corsair Hydro Series H80i V2 GPU :SAPPHIRE NITRO+ RX 6900 XT SE MEMORY: CORSAIR Dominator Platinum SE Torque 32GB (4 x 8GB) CMD32GX4M4C3200C14T SSD 01: SAMSUNG 970 PRO M.2 1TB NVMe SSD 02: SAMSUNG 860 PRO 256GBX2 Raid 0 PSU : Seosonic Prime Titanium SSR-1000TR 1000 Watts CASE :Thermaltake (Armor+) VH6000SWA SC :Creative Sound Blaster AE-9 5.1 Channels Monitor  Acer XR382CQK  IPS 3840x1600 @ 75HZ BD [/
    #5
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/28 18:19:09 (permalink)
    PINKTULIP
    LOGITECH KEYBOARD G19S

    Which Windows power plan are you using? Have you tried disabling USB selective suspend in power plan? Have you tried disabling power management for your USB ports/hubs/devices in Device Manager?
    #6
    the_Scarlet_one
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 23727
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/11/13 02:48:57
    • Location: East Coast
    • Status: offline
    • Ribbons : 77
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/28 18:32:40 (permalink)
    PINKTULIP
    LOGITECH KEYBOARD G19S


    You’re going to have to start giving details. One bit of info at a time is going to take forever to get to a conclusion of what is going on.

    I have had an x299 Dark with numerous keyboards and mice, as well as SD card adapters and disc drives connected and never had a drop out. Above 4g enabled at all times.

    Posting minimal info in ALL CAPS isn’t going to get to a useable answer that EVGA can use. They’ve already requested more info and you are giving one detail at a time.

    If your problem during boot, in bios, in windows? Do you have “enable all usb devices” selected in the bios during boot? Are you using fast boot with minimal usb devices, the only time I ever had issues entering the bios during boot was because this was set to run minimal USB devices during bios boot, and setting all USB devices to start during boot solved that, but doesn’t require a whole bios revision to get there.

    You need to be specific, because you are leaving out everything you need fixed.

    <- Main PC Specs
     
    <- mATX build
    #7
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/28 19:11:37 (permalink)
    the_Scarlet_oneYou’re going to have to start giving details. One bit of info at a time is going to take forever to get to a conclusion of what is going on. … Posting minimal info in ALL CAPS isn’t going to get to a useable answer that EVGA can use. … You need to be specific, because you are leaving out everything you need fixed.

    While I absolutely agree with this …

    the_Scarlet_oneI have had an x299 Dark with numerous keyboards and mice, as well as SD card adapters and disc drives connected and never had a drop out.

     
    … this is something I can’t personally agree with. For start, after I perform fresh install of Windows I often lose USB devices (like USB key drive it was installed from) until I disable USB suspend in power plan and power management of USB devices in Device Manager. It happens only in Windows, doesn’t happen in BIOS nor in Linux, which I find odd.
    And that is not the only oddity I experience with USB on my X299 Darks. Out of several X299 Darks that went through my hands so far all but one behaved in following way:
     
    I would get firmware chip from EVGA that supports Cascade Lake-X, put it in, and every time I would plug/unplug USB key into one of the ports speaker would beep. Then I would flash BIOS to one I downloaded from EVGA site and from that point forward mb wouldn’t beep anymore when USB key was plugged/unplugged. Beeping on plug/unplug stopped occurring even I flashed BIOS to exactly same version as one EVGA sent me on chip! This I find EXTREMELY odd as that makes it obvious hardware and BIOS are capable of those beeps and something about flashing results in change of behavior.
     
    And if that is making USB behavior act up who is to say something else about USB isn’t affected too?
     
    I’ve opened ticket about it while ago but with no result, just crickets. Just like I got repeated crickets on ticket I opened about incorrect control of fans on my 2080.
    #8
    the_Scarlet_one
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 23727
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/11/13 02:48:57
    • Location: East Coast
    • Status: offline
    • Ribbons : 77
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/28 19:39:14 (permalink)
    Zoran, you said yourself that windows is giving you the issue. From the start, when you fresh install windows, you lose devices, but it doesn’t happen in Linux. That sounds exactly like a windows issue.

    All of the problems you have listed are windows related. Power management in device manager is a windows function, not a bios function.

    <- Main PC Specs
     
    <- mATX build
    #9
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/28 19:54:21 (permalink)
    the_Scarlet_one
    Zoran, you said yourself that windows is giving you the issue. From the start, when you fresh install windows, you lose devices, but it doesn’t happen in Linux. That sounds exactly like a windows issue.

    Except that this shouldn't be happening in Windows either and I am not aware of other motherboard + Windows behaving in this way, do you?
     
    the_Scarlet_oneAll of the problems you have listed are windows related.

    No, motherboard ceasing to beep on USB key insert/removal while -in BIOS- is NOT Windows related. There is no Windows running at that moment. Nor can finger be pointed to Windows when BIOS chip that came from EVGA and beeps on insert/removal ceases to beep after it is flashed to EXACTLY same version using BIOS menu utility. At that point in time there is no Windows running, there isn't even a Windows boot disk attached, all done and tested while solely in BIOS.
     
     
    #10
    the_Scarlet_one
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 23727
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/11/13 02:48:57
    • Location: East Coast
    • Status: offline
    • Ribbons : 77
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/28 20:09:21 (permalink)
    I have never had any motherboard that beep in the bios when insert or remove a USB device. Ever.

    The bios doesn’t launch the drivers for audio devices.

    Are you meaning through the speakers on the motherboard or through audio speakers? Most motherboards don’t have bios speakers anymore, so I am not sure what you are referring to when you say that it beeped in bios when you inserted or removed a usb drive.

    <- Main PC Specs
     
    <- mATX build
    #11
    the_Scarlet_one
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 23727
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/11/13 02:48:57
    • Location: East Coast
    • Status: offline
    • Ribbons : 77
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/28 20:24:15 (permalink)
    My ASUS motherboards, which was my go to from 2013 to 2022, only had a single beep, IF I installed the included two pin speaker when installing the front I/O. That single beep was to audibly alert that the bios had launched and I could press Delete or F2. Often, on the x99 boards I used, the bios had minimal USB devices launched with fast boot, and the bios wouldn’t launch the keyboard, so I would have to unplug and reply the motherboard to get into the bios, never once did any of them beep during that process.

    After going into the bios and enabling all USB devices during BIOS launch, I didn’t have the issue until the next bios update or bios reset.

    But none of the boards would beep when installing or removing a USB device in the bios, so that part really confuses me with what you are referring to, as I have never heard it.

    <- Main PC Specs
     
    <- mATX build
    #12
    PINKTULIP
    FTW Member
    • Total Posts : 1157
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/06/03 16:01:19
    • Location: EARTH
    • Status: offline
    • Ribbons : 7
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 07:34:59 (permalink)
    ZoranC
    PINKTULIP
    LOGITECH KEYBOARD G19S

    Which Windows power plan are you using? Have you tried disabling USB selective suspend in power plan? Have you tried disabling power management for your USB ports/hubs/devices in Device Manager?


    Window default

    MOBO :EVGA X299 DARK 151-SX-E299-KR  BIOS :1.29 CPU : Intel Core i9-10900X Skylake-X 10-Core 3.7 GHz  LCR :Corsair Hydro Series H80i V2 GPU :SAPPHIRE NITRO+ RX 6900 XT SE MEMORY: CORSAIR Dominator Platinum SE Torque 32GB (4 x 8GB) CMD32GX4M4C3200C14T SSD 01: SAMSUNG 970 PRO M.2 1TB NVMe SSD 02: SAMSUNG 860 PRO 256GBX2 Raid 0 PSU : Seosonic Prime Titanium SSR-1000TR 1000 Watts CASE :Thermaltake (Armor+) VH6000SWA SC :Creative Sound Blaster AE-9 5.1 Channels Monitor  Acer XR382CQK  IPS 3840x1600 @ 75HZ BD [/
    #13
    PINKTULIP
    FTW Member
    • Total Posts : 1157
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/06/03 16:01:19
    • Location: EARTH
    • Status: offline
    • Ribbons : 7
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 07:38:24 (permalink)
    the_Scarlet_one
    I have never had any motherboard that beep in the bios when insert or remove a USB device. Ever.

    The bios doesn’t launch the drivers for audio devices.

    Are you meaning through the speakers on the motherboard or through audio speakers? Most motherboards don’t have bios speakers anymore, so I am not sure what you are referring to when you say that it beeped in bios when you inserted or removed a usb drive.

    Mine does it in every Bios!!! when insert new USB Flash Drive regardless 2.0/3.0 while in the Bios Motherboard Speaker will beep once not PC Speakers.

    MOBO :EVGA X299 DARK 151-SX-E299-KR  BIOS :1.29 CPU : Intel Core i9-10900X Skylake-X 10-Core 3.7 GHz  LCR :Corsair Hydro Series H80i V2 GPU :SAPPHIRE NITRO+ RX 6900 XT SE MEMORY: CORSAIR Dominator Platinum SE Torque 32GB (4 x 8GB) CMD32GX4M4C3200C14T SSD 01: SAMSUNG 970 PRO M.2 1TB NVMe SSD 02: SAMSUNG 860 PRO 256GBX2 Raid 0 PSU : Seosonic Prime Titanium SSR-1000TR 1000 Watts CASE :Thermaltake (Armor+) VH6000SWA SC :Creative Sound Blaster AE-9 5.1 Channels Monitor  Acer XR382CQK  IPS 3840x1600 @ 75HZ BD [/
    #14
    PINKTULIP
    FTW Member
    • Total Posts : 1157
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/06/03 16:01:19
    • Location: EARTH
    • Status: offline
    • Ribbons : 7
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 07:51:20 (permalink)
    the_Scarlet_one
    PINKTULIP
    LOGITECH KEYBOARD G19S


    You’re going to have to start giving details. One bit of info at a time is going to take forever to get to a conclusion of what is going on.

    I have had an x299 Dark with numerous keyboards and mice, as well as SD card adapters and disc drives connected and never had a drop out. Above 4g enabled at all times.

    Posting minimal info in ALL CAPS isn’t going to get to a useable answer that EVGA can use. They’ve already requested more info and you are giving one detail at a time.

    If your problem during boot, in bios, in windows? Do you have “enable all usb devices” selected in the bios during boot? Are you using fast boot with minimal usb devices, the only time I ever had issues entering the bios during boot was because this was set to run minimal USB devices during bios boot, and setting all USB devices to start during boot solved that, but doesn’t require a whole bios revision to get there.

    You need to be specific, because you are leaving out everything you need fixed.

    This thing happened to four different Keyboards, five beeps 2 sec interval with D6 error code, and when it happened it stuck with Black screen!!! It happened every three to four months and always happen when strart from cold boot. All CAPS have nothing to do with anything!! I am not a Singleton, and it didn't happen to you doesn't necessarily mean it doesn't exits?????????????

    MOBO :EVGA X299 DARK 151-SX-E299-KR  BIOS :1.29 CPU : Intel Core i9-10900X Skylake-X 10-Core 3.7 GHz  LCR :Corsair Hydro Series H80i V2 GPU :SAPPHIRE NITRO+ RX 6900 XT SE MEMORY: CORSAIR Dominator Platinum SE Torque 32GB (4 x 8GB) CMD32GX4M4C3200C14T SSD 01: SAMSUNG 970 PRO M.2 1TB NVMe SSD 02: SAMSUNG 860 PRO 256GBX2 Raid 0 PSU : Seosonic Prime Titanium SSR-1000TR 1000 Watts CASE :Thermaltake (Armor+) VH6000SWA SC :Creative Sound Blaster AE-9 5.1 Channels Monitor  Acer XR382CQK  IPS 3840x1600 @ 75HZ BD [/
    #15
    the_Scarlet_one
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 23727
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/11/13 02:48:57
    • Location: East Coast
    • Status: offline
    • Ribbons : 77
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 08:02:09 (permalink)
    I never once said because it doesn’t happen to me that it doesn’t exist. I said you need to be specific because you are putting everything in caps, but not explaining what the problem is. Thank you for not putting everything in caps this time, it is greatly appreciated.

    Once again you have given a tiny bit more information, but still haven’t laid out the full issue.

    So once every three to four month, your keyboard won’t connect in bios? You are using windows default settings, but that doesn’t answer the bios question.

    Have you enabled all usb devices during bios boot, and have you disabled fast boot to see if those help?

    Lay out the issue from start to finish. 20 questions is not a fun game for anyone, especially for people that are attempting to help.
    post edited by the_Scarlet_one - 2022/07/29 08:06:17

    <- Main PC Specs
     
    <- mATX build
    #16
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 10:59:52 (permalink)
    the_Scarlet_one
    I have never had any motherboard that beep in the bios when insert or remove a USB device. Ever.

    All of systems I owned did.
     
    the_Scarlet_one
    The bios doesn’t launch the drivers for audio devices. Are you meaning through the speakers on the motherboard or through audio speakers? Most motherboards don’t have bios speakers anymore, so I am not sure what you are referring to when you say that it beeped in bios when you inserted or removed a usb drive.

    I am talking about speaker on motherboard. Fact that others might not be having speaker on board is irrelevant for this discussion, we are discussing X299 Dark that has it and its behavior.
    #17
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 11:01:09 (permalink)
    PINKTULIP
    ZoranC
    PINKTULIP
    LOGITECH KEYBOARD G19S

    Which Windows power plan are you using? Have you tried disabling USB selective suspend in power plan? Have you tried disabling power management for your USB ports/hubs/devices in Device Manager?


    Window default

    Then try my suggestions.
    #18
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 11:02:38 (permalink)
    PINKTULIP
    the_Scarlet_one
    I have never had any motherboard that beep in the bios when insert or remove a USB device. Ever.

    The bios doesn’t launch the drivers for audio devices.

    Are you meaning through the speakers on the motherboard or through audio speakers? Most motherboards don’t have bios speakers anymore, so I am not sure what you are referring to when you say that it beeped in bios when you inserted or removed a usb drive.

    Mine does it in every Bios!!! when insert new USB Flash Drive regardless 2.0/3.0 while in the Bios Motherboard Speaker will beep once not PC Speakers.


    Interesting, only one of mine does that and rest lost the ability once BIOS was flashed.
    #19
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 11:04:10 (permalink)
    PINKTULIP
    the_Scarlet_one
    PINKTULIP
    LOGITECH KEYBOARD G19S


    You’re going to have to start giving details. One bit of info at a time is going to take forever to get to a conclusion of what is going on.

    I have had an x299 Dark with numerous keyboards and mice, as well as SD card adapters and disc drives connected and never had a drop out. Above 4g enabled at all times.

    Posting minimal info in ALL CAPS isn’t going to get to a useable answer that EVGA can use. They’ve already requested more info and you are giving one detail at a time.

    If your problem during boot, in bios, in windows? Do you have “enable all usb devices” selected in the bios during boot? Are you using fast boot with minimal usb devices, the only time I ever had issues entering the bios during boot was because this was set to run minimal USB devices during bios boot, and setting all USB devices to start during boot solved that, but doesn’t require a whole bios revision to get there.

    You need to be specific, because you are leaving out everything you need fixed.

    This thing happened to four different Keyboards, five beeps 2 sec interval with D6 error code, and when it happened it stuck with Black screen!!! It happened every three to four months and always happen when strart from cold boot. All CAPS have nothing to do with anything!! I am not a Singleton, and it didn't happen to you doesn't necessarily mean it doesn't exits?????????????

    Did you disable fast boot in BIOS? If not disable it. Also enable memory retraining on boot.
    #20
    PINKTULIP
    FTW Member
    • Total Posts : 1157
    • Reward points : 0
    • Joined: 2007/06/03 16:01:19
    • Location: EARTH
    • Status: offline
    • Ribbons : 7
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 18:44:02 (permalink)
    ZoranC
    PINKTULIP
    the_Scarlet_one
    PINKTULIP
    LOGITECH KEYBOARD G19S


    You’re going to have to start giving details. One bit of info at a time is going to take forever to get to a conclusion of what is going on.

    I have had an x299 Dark with numerous keyboards and mice, as well as SD card adapters and disc drives connected and never had a drop out. Above 4g enabled at all times.

    Posting minimal info in ALL CAPS isn’t going to get to a useable answer that EVGA can use. They’ve already requested more info and you are giving one detail at a time.

    If your problem during boot, in bios, in windows? Do you have “enable all usb devices” selected in the bios during boot? Are you using fast boot with minimal usb devices, the only time I ever had issues entering the bios during boot was because this was set to run minimal USB devices during bios boot, and setting all USB devices to start during boot solved that, but doesn’t require a whole bios revision to get there.

    You need to be specific, because you are leaving out everything you need fixed.

    This thing happened to four different Keyboards, five beeps 2 sec interval with D6 error code, and when it happened it stuck with Black screen!!! It happened every three to four months and always happen when strart from cold boot. All CAPS have nothing to do with anything!! I am not a Singleton, and it didn't happen to you doesn't necessarily mean it doesn't exits?????????????

    Did you disable fast boot in BIOS? If not disable it. Also enable memory retraining on boot.


    Yes disable

    MOBO :EVGA X299 DARK 151-SX-E299-KR  BIOS :1.29 CPU : Intel Core i9-10900X Skylake-X 10-Core 3.7 GHz  LCR :Corsair Hydro Series H80i V2 GPU :SAPPHIRE NITRO+ RX 6900 XT SE MEMORY: CORSAIR Dominator Platinum SE Torque 32GB (4 x 8GB) CMD32GX4M4C3200C14T SSD 01: SAMSUNG 970 PRO M.2 1TB NVMe SSD 02: SAMSUNG 860 PRO 256GBX2 Raid 0 PSU : Seosonic Prime Titanium SSR-1000TR 1000 Watts CASE :Thermaltake (Armor+) VH6000SWA SC :Creative Sound Blaster AE-9 5.1 Channels Monitor  Acer XR382CQK  IPS 3840x1600 @ 75HZ BD [/
    #21
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/07/29 21:09:41 (permalink)
    PINKTULIP
    ZoranC
    PINKTULIP
    the_Scarlet_one
    PINKTULIP
    LOGITECH KEYBOARD G19S


    You’re going to have to start giving details. One bit of info at a time is going to take forever to get to a conclusion of what is going on.

    I have had an x299 Dark with numerous keyboards and mice, as well as SD card adapters and disc drives connected and never had a drop out. Above 4g enabled at all times.

    Posting minimal info in ALL CAPS isn’t going to get to a useable answer that EVGA can use. They’ve already requested more info and you are giving one detail at a time.

    If your problem during boot, in bios, in windows? Do you have “enable all usb devices” selected in the bios during boot? Are you using fast boot with minimal usb devices, the only time I ever had issues entering the bios during boot was because this was set to run minimal USB devices during bios boot, and setting all USB devices to start during boot solved that, but doesn’t require a whole bios revision to get there.

    You need to be specific, because you are leaving out everything you need fixed.

    This thing happened to four different Keyboards, five beeps 2 sec interval with D6 error code, and when it happened it stuck with Black screen!!! It happened every three to four months and always happen when strart from cold boot. All CAPS have nothing to do with anything!! I am not a Singleton, and it didn't happen to you doesn't necessarily mean it doesn't exits?????????????

    Did you disable fast boot in BIOS? If not disable it. Also enable memory retraining on boot.


    Yes disable

    In that case try my suggestions to see if they will make your USB issues go away. However, I'm confused with one of your statements above ... you are complaining about USB devices but then mention D6 on boot. D6 has nothing to do with USB, they are completely unrelated, why are you mentioning it when asked to describe your issues with USB?!
     
    BTW, short beeps on boot enumerate USB devices, one for each device. How many USB devices you have connected?
    #22
    Mister E...
    SSC Member
    • Total Posts : 578
    • Reward points : 0
    • Joined: 2005/05/12 18:10:06
    • Status: offline
    • Ribbons : 2
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/08/02 15:08:01 (permalink)
    D6 error: 
    Evga x299 Dark bios Bugs? - EVGA Forums
     
    Try turning your monitor on before your PC.
    #23
    ZoranC
    FTW Member
    • Total Posts : 1024
    • Reward points : 0
    • Joined: 2011/05/24 17:22:15
    • Status: offline
    • Ribbons : 12
    Re: EVGA X299 DARK BIOS??????????????????? 2022/08/05 13:58:26 (permalink)
    Mister E...
    D6 error: 
    Evga x299 Dark bios Bugs? - EVGA Forums
     
    Try turning your monitor on before your PC.


    Issues with video connection at boot time (monitor not being turned on / being too slow to respond being one of them) are a possibility IF op's words that it is USB he is having problems with can't be trusted. Considering he never replied why he started talking about USB and then later started talking about D6 too it is impossible to say what could be going on.


    #24
    Jump to:
  • Back to Mobile