EVGA

Can't enable SLI with my gtx 970

Author
MandoPR
New Member
  • Total Posts : 7
  • Reward points : 0
  • Joined: 2021/09/08 16:53:34
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2021/09/08 17:01:43 (permalink)
hi 
 can someone help me, in can't enable SLI in nvida control panel is greyed out !

Attached Image(s)

#1

14 Replies Related Threads

    the_Scarlet_one
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 22626
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/11/13 02:48:57
    • Location: East Coast
    • Status: offline
    • Ribbons : 77
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 17:11:57 (permalink)
    What motherboard and CPU are you using? Also, is your SLI connector fully seated?

    <- Main PC Specs
     
     <- Folding Rig Specs
     
     <- Laptop Specs
    #2
    MandoPR
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/09/08 16:53:34
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 17:22:33 (permalink)
     hi scarlet Thanks for the reply
     
    My motherboard is a asrock z97 extreme 6 and my CPU is a Intel 4790k. yeah i have put the SLI connector all the way like 20 times now 
    #3
    MandoPR
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/09/08 16:53:34
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 17:35:36 (permalink)
     hi scarlet Thanks for the reply
     
    My motherboard is a asrock z97 extreme 6 and my CPU is a Intel 4790k. yeah i have put the SLI connector all the way like 20 times now 
    #4
    the_Scarlet_one
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 22626
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/11/13 02:48:57
    • Location: East Coast
    • Status: offline
    • Ribbons : 77
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 17:58:11 (permalink)
    The next suggestion would be to move your monitors to the second card, and make sure it is coming out of idle properly.

    Can you go into the bios and make sure your pci lanes are set to Gen 3? I see that GPU-z is reporting x8 1.1 on the second card because it isn’t being pinged to work since sli isn’t enabled. I would just check to make sure the bios is allowing that card to go to pci 3.0 when you have a moment.

    <- Main PC Specs
     
     <- Folding Rig Specs
     
     <- Laptop Specs
    #5
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 45510
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 198
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 18:00:30 (permalink)
    Your issue is most likely due to using two 970’s which aren’t compatible with each other. This was one of the issues back then. Another issue could be that one of the sli fingers on one of the cards could be defective. Best way to check the fingers is to use a flex sli bridge, and test each set of sli fingers.

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #6
    HeavyHemi
    Insert Custom Title Here
    • Total Posts : 15100
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/28 20:31:42
    • Location: Western Washington
    • Status: offline
    • Ribbons : 117
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 19:35:35 (permalink)
    MandoPR
    hi 
     can someone help me, in can't enable SLI in nvida control panel is greyed out !


    Your device ID for each 970 is the same 10DE-13C2 the subsystem ID for EVGA and Gigabyte shouldn't matter. So they should work together.
    First question: do both cards work normally alone?
    I'd had numerous bad hard SLI bridges, so I stopped using them. As was suggested, try another SLI bridge.

    EVGA X99 FTWK / i7 6850K 4.5ghz / GTX1080 Ti FE Hybrid / 32GB Corsair LPX 3200mhz / Samsung 850Pro 256GB / Corsair AX1200 / Window 10 Pro
    Fire Strike                        24,163
    Fire  Strike Extreme        14,452 
    Fire Strike Ultra                7,711 
    Time Spy                        10,357

    #7
    MandoPR
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/09/08 16:53:34
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 19:57:23 (permalink)
     i move my monitor to the second card but they do not response fast enough to go into the bios only windows, i switch them again and enter the bios the PCIE settings was in AUTO i put them in GEN 3 but same thing. can't enable SLI                 they where both in 3.0 in gpuz this time
     
     
    #8
    MandoPR
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/09/08 16:53:34
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 20:01:56 (permalink)
    HeavyHemi
    MandoPR
    hi 
     can someone help me, in can't enable SLI in nvida control panel is greyed out !


    Your device ID for each 970 is the same 10DE-13C2 the subsystem ID for EVGA and Gigabyte shouldn't matter. So they should work together.
    First question: do both cards work normally alone?
    I'd had numerous bad hard SLI bridges, so I stopped using them. As was suggested, try another SLI bridge.


    my SLI bridge is the one with the motherboard came out is a hard bridge, is brand new i have never open it until now. does they can be bad brand new ?
    #9
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 45510
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: offline
    • Ribbons : 198
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 20:03:22 (permalink)
    Yes, a faulty bridge is possible.

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #10
    MandoPR
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/09/08 16:53:34
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 20:05:57 (permalink)
    the_Scarlet_one
    The next suggestion would be to move your monitors to the second card, and make sure it is coming out of idle properly.

    Can you go into the bios and make sure your pci lanes are set to Gen 3? I see that GPU-z is reporting x8 1.1 on the second card because it isn’t being pinged to work since sli isn’t enabled. I would just check to make sure the bios is allowing that card to go to pci 3.0 when you have a moment.

     i move my monitor to the second card but they do not response fast enough to go into the bios only windows, i switch them again and enter the bios the PCIE settings was in AUTO i put them in GEN 3 but same thing. can't enable SLI                 they where both in 3.0 in gpuz this time
    #11
    MandoPR
    New Member
    • Total Posts : 7
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/09/08 16:53:34
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 20:08:05 (permalink)
    Sajin
    Yes, a faulty bridge is possible.

    i will try another one thanks
    #12
    bob16314
    CLASSIFIED ULTRA Member
    • Total Posts : 7892
    • Reward points : 0
    • Joined: 2008/11/07 22:33:22
    • Location: Planet of the Babes
    • Status: offline
    • Ribbons : 693
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/08 22:47:59 (permalink)
    There are certain restrictions when running GTX 970 cards in SLI..See GTX 970 and SLI functionality in the EVGA FAQs..Your PCIe x16 3.0 "Bus  Interface" in GPU-Z is fine running @ x8 which is the lowest at which SLI will function..It seems that your EVGA and Gigabyte 970s are incompatible in SLI with each other.

    * Corsair Obsidian 450D Mid-Tower - Airflow Edition * ASUS ROG Maximus X Hero (Wi-Fi AC) * Intel i7-8700K @ 5.4GHz * 16GB G.SKILL Trident Z 4133MHz * Crucial MX500 M.2 1TB * 2x WD Caviar Black 500GB * Seasonic M12 II 750W * Corsair H115i Elite Capellix 280mm * EVGA GTX 760 SC * Win7 Home/Win10 Home/Win10 Pro * 
     
    "Whatever it takes, as long as it works" - Me
     
     
     
    #13
    the_Scarlet_one
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 22626
    • Reward points : 0
    • Joined: 2013/11/13 02:48:57
    • Location: East Coast
    • Status: offline
    • Ribbons : 77
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/09/09 03:01:49 (permalink)
    I honestly completely forgot about the 970’s not playing well together.

    <- Main PC Specs
     
     <- Folding Rig Specs
     
     <- Laptop Specs
    #14
    stebru94
    New Member
    • Total Posts : 100
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/09/29 13:37:08
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Can't enable SLI with my gtx 970 2021/10/07 06:21:11 (permalink)
    did you solve it?
    #15
    Jump to:
  • Back to Mobile