EVGA

Brand new x570 dark board won't post out of box

Author
Merciless_Rick
New Member
  • Total Posts : 19
  • Reward points : 0
  • Joined: 2020/10/27 15:24:16
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
2021/11/23 21:54:41 (permalink)
Not here to trash a great company! But received my dark x570 board last Friday and have spent days testing different configs trying to get this thing working...
Not a noob and have plenty of hardware laying about to try different configs. Everything was pulled from a working system.
I've had one successful boot, but it booted straight to Windows without even giving the option for bios.
Tried re-flashing bios, tried switching to a different bios and nothing works! I don't understand how a board with 3 bios could have an issue loading any of them...
I have tried multiple sticks of ram, once again working in other systems, but nothing and not getting a post code that suggest ram issue, though I can't find a qvl to verify that my gskill and hyper x sticks of b-die are compatible...
I've tried multiple graphics cards, with no post.

All I get is either a D6 post code or an AB post code(which I've come to associate with being in the bios) but nothing to display...

The only components that haven't been swapped are my CPU (5600x), my power supply(seasonic 1000w gold), and my SSD (1tb SN850)
I really don't want to tear this system apart if I can fix this on my own and not RMA.
Had anybody had a similar experience? Does anybody have insight into what the D6 post code actually means and what the AB code actually means, keeping in mind that I have actually read the manual?

EVGA, if you listening...HAALP!!!
post edited by Merciless_Rick - 2021/11/23 23:04:33
#1

6 Replies Related Threads

    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 46057
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: online
    • Ribbons : 198
    Re: Brand new x570 dark board won't post out of box 2021/11/24 00:55:36 (permalink)
    D6 is gpu not detected. AB means you're in BIOS.

    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #2
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 88504
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Belgium
    • Status: offline
    • Ribbons : 76
    Re: Brand new x570 dark board won't post out of box 2021/11/24 01:23:22 (permalink)
    Re-seat your GPU. Then retest. If you get the same issue reset the current BIOs. 

    AMD Ryzen 9 5950X,  Corsair Mp600 Pro M.2, 128GB DDR4  Crosshair VIII Hero, RX 6900 XT Associate Code: H5U80QBH6BH0AXF. I am NOT an employee of EVGA

    #3
    Merciless_Rick
    New Member
    • Total Posts : 19
    • Reward points : 0
    • Joined: 2020/10/27 15:24:16
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Brand new x570 dark board won't post out of box 2021/11/24 15:34:59 (permalink)
    Sajin
    D6 is gpu not detected. AB means you're in BIOS.

    Yeah I feel pretty thick right about now... Of course that's what it means. Appreciate you answering a very dumb question in a mature way.
    rjohnson11
    Re-seat your GPU. Then retest. If you get the same issue reset the current BIOs. 


    Yes this was it; well that and a driver or vbios issue with 30 series cards and a monitor that checks for display port version compliance.
    Re-seated my 3080 ti ftw3, and then switched to an HDMI cable...🤯 days of frustration suddenly fixed by such a simple fix🤯
    Even after installing driver though, still unable to get a picture until Windows boots, if using my DP 1.4 cable but I'll see if there's a vbios update that might help...
    Appreciate you guys and def fair to say my issue is solved!
    #4
    Sajin
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 46057
    • Reward points : 0
    • Joined: 2010/06/07 21:11:51
    • Location: Texas, USA.
    • Status: online
    • Ribbons : 198
    Re: Brand new x570 dark board won't post out of box 2021/11/25 00:33:07 (permalink)


    Want to save 5 to 10% on your next EVGA purchase? Just click on the associates banner to save, or enter the associates code at checkout on your next purchase. If you choose to use my code I want to personally say "Thank You" for using it.
     

     
    #5
    bigredx86
    New Member
    • Total Posts : 90
    • Reward points : 0
    • Joined: 2021/03/08 08:46:54
    • Status: offline
    • Ribbons : 0
    Re: Brand new x570 dark board won't post out of box 2021/11/29 08:57:14 (permalink)
    Merciless_Rick
    Sajin
    D6 is gpu not detected. AB means you're in BIOS.

    Yeah I feel pretty thick right about now... Of course that's what it means. Appreciate you answering a very dumb question in a mature way.
    rjohnson11
    Re-seat your GPU. Then retest. If you get the same issue reset the current BIOs. 


    Yes this was it; well that and a driver or vbios issue with 30 series cards and a monitor that checks for display port version compliance.
    Re-seated my 3080 ti ftw3, and then switched to an HDMI cable...🤯 days of frustration suddenly fixed by such a simple fix🤯
    Even after installing driver though, still unable to get a picture until Windows boots, if using my DP 1.4 cable but I'll see if there's a vbios update that might help...
    Appreciate you guys and def fair to say my issue is solved!



    Glad to hear it was something simple.  So far I love my X570 FTW board, love the bios and the board looks great.
     
    The online pdf of the manual is great, used it a ton, can't remember if they give you one in the box or not.  Only complaint I have is no header for USB C on the case, past that its been a great board.


    #6
    rjohnson11
    EVGA Forum Moderator
    • Total Posts : 88504
    • Reward points : 0
    • Joined: 2004/10/05 12:44:35
    • Location: Belgium
    • Status: offline
    • Ribbons : 76
    Re: Brand new x570 dark board won't post out of box 2021/12/02 04:36:41 (permalink)
    Glad to hear this is resolved. 

    AMD Ryzen 9 5950X,  Corsair Mp600 Pro M.2, 128GB DDR4  Crosshair VIII Hero, RX 6900 XT Associate Code: H5U80QBH6BH0AXF. I am NOT an employee of EVGA

    #7
    Jump to:
  • Back to Mobile