EVGA

Helpful ReplyHot!Bluetooth Failing Z490 FTW

Page: < 12 Showing page 2 of 2
Author
ShadyMilkman
New Member
  • Total Posts : 36
  • Reward points : 0
  • Joined: 2007/09/23 18:03:26
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/09/08 20:16:16 (permalink)
The new Bios seems to correct the issue for me. What about you all?
#31
seast1989
New Member
  • Total Posts : 1
  • Reward points : 0
  • Joined: 2016/04/20 02:09:38
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/09/08 21:41:13 (permalink)
Not for me. I have been having the same issues with my bluetooth. I'll connect a device and it will stay connected for about a minute or two before disconnecting. Sometimes bluetooth disappears all together on my computer. Other times it will stay on and require turning off and turning it back on for it to reconnect a device, only for it to repeat.
 
I tried the new bios from 9/4 and it's still having the same problem as before.
#32
dye-ar
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/07/16 17:55:15
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/09/09 04:51:26 (permalink)
Same issue for me on the new bios, it does stay on longer, but still disconnects
#33
Jdawgz
New Member
  • Total Posts : 15
  • Reward points : 0
  • Joined: 2014/12/11 14:57:32
  • Status: offline
  • Ribbons : 2
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/09/15 09:38:32 (permalink)
Welp, I updated to BIOS 1.06 and my replacement network m.2 key-E card is acting funky. I'm not taking my computer apart again. So far, the Z490 FTW has been an absolute cluster of a board to deal with. Make me think ASUS and Ryzen will be the way to go next time I upgrade.
#34
Artkil
New Member
  • Total Posts : 12
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/07/21 14:43:26
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/10/03 22:37:23 (permalink)
Yea I having the same issue.. /sigh  only just built my system..
#35
Artkil
New Member
  • Total Posts : 12
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/07/21 14:43:26
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/10/03 22:39:54 (permalink)
Yea I having the same issue.. /sigh only just built my system..  Does the antenna used for Bluetooth too? I don't have mine in as I've never seen these shared..   
#36
ty_ger07
Insert Custom Title Here
  • Total Posts : 17347
  • Reward points : 0
  • Joined: 2008/04/10 23:48:15
  • Location: traveler
  • Status: online
  • Ribbons : 178
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/10/04 09:54:26 (permalink)
Yes, the antennas are used for wifi and bluetooth. Read your manual. Page #8 shows that they are used for wifi and bluetooth.
Screw the antennas on. It's often harmful for a radio device when you don't have an antenna installed since the antenna is a load and the device can operate out of spec without a proper load. Without a load (antenna) the transmitted signal will get reflected back into the transmitter (wifi/bluetooth device, or whatever other application you consider), cause a voltage spike, and can fry/deteriorate the transmitter.
Always install all antennas, even if you aren't using the functionality, because the device can be damaged otherwise. It may not be damaged, but why risk it?
post edited by ty_ger07 - 2020/10/04 10:18:25
#37
Artkil
New Member
  • Total Posts : 12
  • Reward points : 0
  • Joined: 2015/07/21 14:43:26
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/10/04 10:19:23 (permalink)
ty_ger07
Yes, the antennas are used for wifi and bluetooth. Read your manual. Screw the antennas on.
It's often harmful for a radio device when you don't have an antenna installed since the antenna is a load and the device can operate out of spec without a proper load.
Always install all antennas, even if you aren't using the functionality, because the device can be damaged otherwise.



Well I'm not sure about your statement that the device will be faulty if I don't install the antenna if I have wasn't going to use the function. Anyways..  I did put them on just to see if I can get bluletooth working it does connect somewhat but then dies within a few mins.   
 
Resolved it by disabling the intel Bluetooth device in device manager plugged in my cheap USB TPlink UB400 works perfect.
 
 
#38
ander12391
New Member
  • Total Posts : 81
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/08/17 22:21:14
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/12/17 10:53:46 (permalink)
Did anyone ever figure this out? Having the same issue. I'm getting random hardware error logging themselves as USB issues. Then the Bluetooth goes away and I'm left with a USB device descriptor error in the device manager
 
 
 

Attached Image(s)

#39
dye-ar
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/07/16 17:55:15
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2020/12/18 06:40:56 (permalink)
nope noone will reply to us! since they will just force its user error when its pretty obvoius its happening to others as well
#40
ajval79
New Member
  • Total Posts : 67
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/01/31 03:12:09
  • Status: offline
  • Ribbons : 1
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2021/01/03 16:45:42 (permalink)
I spoke to customer service about a month ago and found out that there is a firmware update that can be downloaded from intel directly. I haven't had any issues since the update. Download intel Driver and support assistant and let it do the rest for you. 
 
Intel® Driver & Support Assistant

MyRig Intel i7-10700k, EVGA Z490 MoBo, 32GB Corsair Vengeance PRO DDR4 3200mhz ram, EVGA 3080 FTW3 Ultra, EVGA 850-G2 PSU, corsair 750d case.
#41
dye-ar
New Member
  • Total Posts : 22
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/07/16 17:55:15
  • Status: offline
  • Ribbons : 0
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2021/01/15 18:01:12 (permalink)
Can you please confirm if that was a real firmware update, all i see is driver updates on the link you provided
 
#42
ajval79
New Member
  • Total Posts : 67
  • Reward points : 0
  • Joined: 2013/01/31 03:12:09
  • Status: offline
  • Ribbons : 1
Re: Bluetooth Failing Z490 FTW 2021/01/17 09:35:17 (permalink)
dye-ar
Can you please confirm if that was a real firmware update, all i see is driver updates on the link you provided
 


Unfortunately I cannot confirm that it was a firmware update because I don't remember, I called EVGA tech support on an unrelated issue and had just inquired about it. I did what he had stated to do and it's working. 

MyRig Intel i7-10700k, EVGA Z490 MoBo, 32GB Corsair Vengeance PRO DDR4 3200mhz ram, EVGA 3080 FTW3 Ultra, EVGA 850-G2 PSU, corsair 750d case.
#43
Page: < 12 Showing page 2 of 2
Jump to:
  • Back to Mobile